În staţiunea Călimăneşti, a avut loc jefuirea unui bancomat, din care hoţi au furat suma 119.480 lei. Ca o ironie a sorţii, se pare că infractorii au venit să spargă un magazin de materiale de construcţii, dar pentru că în clădire au descoperit bancomatul, lângă care se afla un flex foarte performant, aşezat pe un generator, au furat 1.100 lei din magazin după care, cu “scula” găsită lângă bancomat, au dat atacul. După ce au intrat în posesia casetelor cu bani, la plecare, hoţii au uitat una dintre ele, în care se aflau 100.000 lei.
În plin centrul oraşului Călimăneşti, vis-a-vis de Primăria din localitate, se află două magazine cu materiale de construcţii, aparţinând lui Constantinescu Petriceanu Filip, ginerele viceprimarului oraşului Călimăneşti. Cele două magazine, Gospodarul şi Dunil Protexim se află în aceeaşi clădire, au uşi comune, iar deasupra există un salon de coafură şi apoi un bloc de locuinţe, unde se află apartamentele mai multor poliţişti, a secretarului Primăriei şi a altor “VIP”-uri locale. Într-una dintre încăperi aparţinând firmei Dunil Protexim, BRD şi-a instalat un bancomat, care a fost alimentat joi, 29 martie, cu suma de 240.000 lei. Deşi se pare că acest bancomat a fost spart în noaptea de Paşte, de 8/9 aprilie, sesizarea spegerii bancomatului s-a făcut abia luni, 10 aprilie, când administratorul sistemului bancar a sesizat Poliţia Călimăneşti că bancomatul de la parterul blocului 3, de pe Strada Calea lui Traian, din Călimăneşti a fost spart.
Au tăiat bancomatul cu sculele muncitorilor magazinului
Unul dintre vânzătorii de la magazinul Gospodarul, Alexandru Constantinescu, ne-a spus. “Noi am venit abia azi (ieri, n.r.) la serviciu şi am găsit toate actele răvăşite şi o sumă de bani a dispărut din magazin (1.100 lei RON, potrivit Comunicatului IPJ Vâlcea). Şeful nostru a intrat şi ieri în magazin, dar n-a ştiut şi de spargerea bancomatului. De la noi din societate hoţii au furat un prosop, cu care ne ştergeam pe mâini. Probabil că au vrut să lucreze cu mâinile curate!”, a spus tânărul. La sediul celeilalte firme, aparţinând societăţii Dunil Protexim, ing. Rodica Pistol, ne spune. “Hoţii au forţat intrarea laterală din încăpere aceasta, spărgând yala. Casa de bani au tăiat-o cu ajutorul unui flex, care aparţinea muncitorilor noştri. Se pare că au folosit două pânze, prima dintre ele fiind deja consumată. La venirea noastră am găsit două plăci de rigips puse afară, în uşă. Probabil că hoţii le-au pus pentru a nu-i observa cineva când făceau operaţiunea de tăiere a bancomatului. Am găsit şi frigiderul scos din priză şi asta pentru că au alimentat flexul de la priza respectivă. Lângă bancomatul spart mai are o cutie cu bani, pe care hoţii din grabă au uitat să o ia”, spune femeia.
Semne de întrebare privind siguranţa sistemului bancar
Câte mari semne de întrebare se pun în ceea ce priveşte jefuirea bancomatului. Niciunul dintre cele două magazine nu aveau sisteme de alarmă, aşa că se putea intra cu foarte mare uşurinţă. În momentul spargerii, la sistemul central de la Bucureşti, la care este legat bancomatul, ar fi trebuit să apară un cod de eroare, ce poate să însemne fie că bancomatul a rămas blocat, fie că nu este alimentat sau altceva. În încăpere, unitatea bancară nu are cameră de filmat, ci doar în exterior, hoţii evitând-o şi spărgând o uşă laterală a magazinului. Mai mult decât atât, nici paznicul Primăriei şi nici un alt locuitor din bloc nu a auzit zgomotele infernale făcute timp de aproape două ore, probabil la miez de noapte, de scula cu care s-a tăiat carcasa bancomatului ce are o grosime de 1,3 cm. De ce nu a fost sesizată eroarea din sistem, în momentul spargerii, şi jaful a fost anunţat poliţiei abia în ziua de luni, la ora 14,15?
Plasticul din casete i-a derutat pe hoţi
Şeful Poliţiei Călimăneşti, cms Emil Găitănaru ne-a spus: “Noi credem că hoţii au vrut să spargă doar magazinul, dar pentru că au observat aşezat pe un generator, flexul acela, pe care l-au folosit şi la care au schimbat chiar două pânze pe care le-au luat din magazin, au trecut şi la spargerea bancomatului. Ei nu au mai luat o casetă în care se aflau aproape 100.000 lei (fără 100 lei), pentru că nu şi-au dat seama că în caseta respectivă, banii sunt protejaţi de un înveliş de plastic. În rest, celelalte casete ce conţineau 119.480 lei le-au luat cu totul. Pe noi ne ajută foarte mult poliţiştii de la Judiciar din IPJ, dl. cms. şef Sărdărescu şi cu siguranţă vom da de urma hoţilor. Imaginile video filmate în faţa băncii au fost trimise la sediul central al băncii, pentru a fi decodificate. Cu siguranţă, hoţii cunoşteau topografia clădirii”.
Dorel ├×ÎRCOMNICU
Web Design by DowMedia