Şcoala de la Bistriţa – aproape de desfiinţare

luni, 5 martie 2007

Şcoala de la Bistriţa – aproape de desfiinţare

Copiii vor fi distribuiţi în alte centre din judeţ

Şcoala Specială Bistriţa este la un pas de desfiinţare. Cel mult în anul 2008, unitatea va fi închisă, iar copiii vor fi preluaţi în alte centre. La Bistriţa învaţă în prezent 26 de băieţi şi 14 fete. Copii care nu au avut până acum parte de căldura unei familii, aceştia se plâng că, în afară de directorul şi de administratorul şcolii sunt uitaţi de autorităţi.  

Condiţii grele

Condiţiile de viaţă s-au îmbunătăţit în ultimii ani pentru copii. Ei spun că, de când au fost mutaţi în şcoală, de la centrul de plasament de lângă aceasta au camere curate şi cu mobilier nou. În schimb, nu au parte de căldura unei familii şi nici măcar de … intimitate. Mulţi dintre ei au familii, dar nu vor să se întoarcă acasă, deoarece sărăcia i-a îndemnat din start pe părinţi să renunţe la ei, iar, în unele cazuri bătăile i-au făcut să plece singuri. Acolo unde credeau însă că vor găsi căldura unui cămin au găsit dormitoare curate şi ordonate, dar căldura sufletească le lipseşte. Îmbrăcaţi şi încălţaţi din mila statului, copiii spun că se simt neglijaţi de societate. Cei mai mulţi îşi exprimă furia reprimată prin violenţă şi grosolănie verbală, dar, de fapt rămân nişte marginalizaţi ai sorţii, nişte suflete la care de cele mai multe ori nu se gândeşte nimeni. Par normali, deşi sunt îmbrăcaţi destul de rău, cu haine murdare, largi sau rupte. Le-a lipsi educaţia din familie, aşa că cei mai mulţi au învăţat limba română doar cât să se exprime, rareori o folosesc şi în scris.

În grija a două instituţii

Deşi sunt în grija a două instituţii ale statului, deoarece ţin atât de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bistriţa, cât şi de Direcţia pentru Protecţia Copilului, elevii se simt neglijaţi. „Noi avem în general doar un rând de haine pe an, nu prea ne putem baza pe nimeni, doar pe noi. Nu avem apă caldă destulă, să facem baie, nici măcar intimitate nu avem. Nu ne dau cheile de la camere, să putem să încuiem. Personalul de aici nu bate la uşă. Referenţii intră peste noi, în camere, fie că sunt dezbrăcat sau nu, fără să bată la uşă, caută prin dulapuri, vin şi la baie peste noi, băieţii, când facem duş.” – spune Ion Boncan, unul dintre copiii de la şcoală, care are deja 19 ani. „Mâncăm cu furculiţe îndoite, din farfurii care nu mai arată a  farfurii, nici măcar tunşi nu suntem. De când am fost mutaţi aici, la şcoală directorul de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, Nicolae Badea nu a mai trecut deloc pe la noi. Avem noroc cu directorul celălalt, Constantin Badea, de la şcoală, că are grijă de noi” – spune un alt elev, Florin Furdui. Directorul şcolii, Constantin Badea spune că el le asigură medicamente, asistenţă medicală, hrană, în timp ce Protecţia Copilului ar trebui să asigure echipamentul, materialele de igienă şi uneori asistenţa medicală în cazul bolilor cornice. „Este adevărat că elevii nu au papuci de casă, că se duc de multe ori la baie desculţi şi apoi se urcă în pat, mănâncă împreună cu bătrânii de la centrul vecin, al DPC-ului şi nu sunt tunşi. Îi mai tund eu, pe banii mei, dar am făcut adresă la Direcţie să trimită frizerul, pentru că au om special angajat pentru asta şi nu au trimis.” – spune directorul şcolii, Constantin Badea. Acesta a subliniat însă că important pentru elevi este faptul că învaţă o meserie.

Viol reclamat în centru – cercetat de poliţie

Într-un asemenea colectiv, conducerea şcolii a recunoscut faptul că sunt de multe ori şi probleme sexuale. „Între elevi nu prea au fost probleme, dar a fost o reclamaţie de viol din partea unei eleve, care a spus că a fost agresată de un bătrân de vreo 70 de ani de la centrul de bătrâni de lângă, care este cercetat de poliţie. Se pare că ar fi momi-o cu nişte bani, 50.000 de lei vechi. La noi nu au ajuns prezervativele distribuite de la Direcţie.” – mai spune directorul. „fata a fost dusă la medic şi este virgină, iar dosarul este în atenţia poliţiştilor de la Costeşti” – a spus directorul adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Roxana Radu.       

Dezinteres pe motiv de … desfiinţare

Directorul Direcţiei pentru Protecţia drepturilor Copilului Vâlcea, Nicolae Badea a spus că nu are rost să se intereseze prea mult de copii, pentru că, oricum, în scurt timp majoritatea vor fi luaţi de la şcoală. „Echipamentul li se dă în funcţie de barem, dar au tendinţa uneori de a-şi vinde hainele, mai ales cei care fumează. Chiar le-am dat echipament în plus. Oricum, ne-am propus la în primăvara aceasta să închidem centrul, propusesem să fie mutaţi toţi copiii la Vâlcea, în nişte căsuţe de tip familial, dar nu am găsit înţelegere nici la Inspectoratul Şcolar, să ne asigure clase normale, în care să poată învăţa şi nici fonduri suficiente pentru construcţia caselor. Cred că asta este problema de fapt, că personalul şcolii va rămâne fără copii şi vor trebui să facă ceva în privinţa asta. Oricum, în 2008 cel mult centrul Bistriţa este închis, aşa că nu văd de ce atâta agitaţie, nu îmi mai pun probleme de perspectivă acolo.” – spune directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vâlcea, Nicolae Badea.     

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe