Primar corupt la Galicea?

luni, 19 martie 2007

Afaceri dubioase cu banii SAPARD

Primar corupt la Galicea?

RAJDP a fost „trasă în piept“ de o firmă dubioasă din Slatina

Ne-am obişnuit deja ca primarii, chiar cei ai unor localităţi mici, să prospere binişor după ce în comuna lor se face o reabilitare importantă de drum, o alimentare cu apă sau gaz, un pod etc. Atunci când e vorba de finanţări externe şi când borcanul cu miere tentează firmele de construcţie ai căror manageri nu obişnuiesc să pregătească plicurile cu obişnuita dijmă de zece la sută pierd. Şi este normal ca Regia de Drumuri să nu poată stipula comisiile de licitaţie. Nu-i luăm apărarea directorului Cremarenco şi nici susţinătorului său Nicolae Pătru dar nu ne putem abţine să nu relatăm un flagrant caz de licitaţie trucată.

Cine licitează…

În 12 februarie în comuna Galicea, condusă de primarul liberal Ion Năfliu, avea loc licitaţia pentru „Modernizare drum comunal DC 177 Bratia Vale- Cremenari în lungime de 2,600 Km şi drumul de interes local Dealu Mare- DJ 678 3,900 km. La această licitaţie s-au înscris patru societăţi comerciale. Care au depus oferte pentru a obţine lucrarea de aproximativ 20 de miliarde lei. Cele patru societăţi sunt SC ElectroVâlcea SRL, SC Hidroconstrucţia SA, RAJDP Vâlcea şi SC Marsilva Com SRL. Primele trei sunt binecunoscute vâlcenilor în ele trudind un important număr de locuitori ai judeţului. Sunt societăţi care au o carte de vizită impresionantă, profesionişti, eligibilitate, dotare tehnică şi parteneri recunoscuţi. Cea de a patra este o obscură societate cu sediul într-un apartament din Slatina, care a reuşit într-un timp record  să deţină şapte contracte reziliate în Dolj. Rezilierea a intervenit ca urmare  a încălcărilor flagrante ale contractelor încheiate cu consiliile locale ale comunelor Greceşti, Bulzeşti, Murgaşi, Seaca de Pădure, Breasta, Urzicuţa ( reabilitare drumuri) şi Vârvoru de Jos ( alimentare cu apă). Această societate trebuia descalificată din start datorită acestui palmares negativ dar şi pentru că nu avea experienţa necesară ( minim trei lucrări finalizate de aceiaşi valoare cu cea pentru care participă la licitaţie) . Ulterior s-a mai încălcat o prevedere legislativă când Marsilva a solicitat un preţ pentru execuţie fără ca media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani să fie dublă faţă de valoarea ofertată.

…şi cine câştigă

Comisia de licitaţie a dat câştig firmei din Slatina. În comisie a făcut parte un singur inginer şi acela adus din Slatina. Societatea Marsilva ca şi altele ar trebui trecute pe o listă neagră de cei de la SAPARD listă folosită la toate licitaţiile din ţară. Patronul societăţii respective a dat o declaraţie de eligibilitate în care nu a declarat că a fost dat afară din şapte lucrări. Deci a comis o infracţiune. Culmea este că SC Marsilva are o datorie din 2006 la RAJDP de 1,3 miliarde de lei, contravaloarea a 600 de tone de asfalt pe care le-a turnat în Orleşti. Iar RAJDP, societatea care îndeplinea toate condiţiile legale şi care a ofertat cu următoarea valoare după Marsilva a pierdut licitaţia. RAJDP nu este un serele, nu este o firmă privatizată pentru că Dumitru Buşe şi alţi consilieri nu au vrut. Conducerea Consiliului Judeţean nu a luat, încă, nici o măsură împotriva acestei măgării de la Galicea. Unde mii de vâlceni ce lucrează în cele trei societăţi serioase au fost umiliţi de un aranjament vizibil şi de la o poştă. Normal că cei de la RAJDP au depus contestaţie. Problema este că lucrarea se amână până la soluţionare. Iar dacă soluţionarea nu va fi favorabilă pe plan local se va face contestaţie direct la SAPARD. Şi lucrurile vor trena şi se vor pierde bani. Pentru că finanţarea se retrage în cazul în care este acordată unei societăţi ce nu poate face lucrarea. Menţionăm că în cadrul acestei lucrări partea de proiectare ar fi fost realizată de PROIECT  Vâlcea SA, cea mai veche şi prestigioasă firmă vâlceană din domeniu. Asta dacă RAJDP primea, cum era normal, lucrarea. Era şi legal şi normal. Anormală este atitudinea conducerii consiliului judeţean, a tuturor consilierilor judeţeni care privesc pasivi cum o regie din subordinea lor este şuntată de nişte şmecheri din Olt. Credem că nu ar fi rău ca un departament al DNA să fie informat pentru a deschide anchete în urma contestaţilor pe astfel de licitaţii. Pentru că atunci când este vorba de acordarea unor lucrări de zeci de miliarde de lei nu ar fi exclusă apariţia unor acte de corupţie. Sperăm ca în cele din urmă contestaţia să fie rezolvată în interesul vâlcenilor, a locuitorilor din Galicea, care chiar au nevoie de aceste drumuri. Ar fi păcat să se piardă o grămadă de bani pentru că cineva spera să primească din Olt un plic. Legea trebuie respectată, iar licitaţiile trebuie adjudecate de societăţi serioase care fac treabă bună.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe