Situaţie explozivă la Acvarim
Zamfirescu sub „ghilotina“ consilierilor locali
Societatea de distribuţie a apei în municipiul Râmnicu Vâlcea, SC Acvarim SA, s-a aflat din nou în centrul atenţiei. Mai multe rapoarte de activitate prezentate consilierilor locali de către conducerea societăţii, dar şi de către comisia de cenzori, au provocat ample discuţii între managerul Sorin Zamfirescu, o parte dintre consilieri şi directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite, Alexandru Ghibirdic. Discuţiile s-au purtat în jurul cheltuirii unei sume de bani dintr-un fond de dezvoltare, corelat cu programul ISPA de reabilitare a reţelelelor de apă şi canalizare din Râmnic.
În cadrul celei mai recente şedinţe de Consiliu Local, consilierii au primit în mape mai multe rapoarte privind activitatea Acvarim. Printre acestea, unul semnat de Consiliul de Administraţie, al cărui preşedinte este Sorin Zamfirescu, unul al Adunării Generale a Acţionarilor şi două ale comisiei de cenzori. Ei bine, situaţia societăţii a fost prezentată diferit în toate aceste documente. Dacă din raportul semnat de Zamfirescu reieşea că totul este OK, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte rapoarte. O parte dintre cenzori au lăsat să se înţeleagă că o anumită sumă din banii aflaţi în contul IDE (fond de dezvoltare, destinat investiţiilor), au fost cheltuiţi ilegal, fără acordul ordonatorului de credite. Zamfirescu a încercat să le demonstreze consilierilor că banii au fost cheltuiţi legal. „Consider că nu mi s-a dat dreptul la apărare. Comisia de cenzori spune că suma de 15 miliarde lei din fondul IDE au fost cheltuite ilegal. În plus, nişte prieteni au sesizat toate organismele din România care au legătură cu fondurile externe: DNA, OPCP, Oficiul Antifraudă, care au văzut ce se întâmplă şi nici măcar nu s-au deplasat la Rm. Vâlcea. Chiar dacă fondul IDE ar fi fost alimentat incomplet, nu se prevede nicăieri nici o sancţiune, ci doar întocmirea unui plan de recuperare a sumelor în timp. Credem în continuare că se face o mare greşeală dacă se merge pe ideea de diminuare cu 30% a fondurilor. La această oră, în contul IDE se află o sumă mai mare cu două miliarde lei decât ar fi necesar. Cu alte cuvinte, sunt mai mulţi bani decât ar trebui să fie. Societatea noastră merge bine, excluzând lipsa de lichidităţi, din cauza debitelor asociaţiilor de proprietari”, a spus Zamfirescu în faţa consilierilor locali.
În replică, Alexandru Ghibirdic a spus că banii au fost cheltuiţi fără aviz. „Bugetul IDE trebuie dedublat prin bugetul local. Dacă se cheltuie un leu din fondul IDE cu avizare, e OK. Fondul este special pentru realizarea de investiţii. Nici un leu nu s-a decontat până acum. Eu personal nu mă simt vinovat cu nimic”, a mai spus Ghibirdic. Fondul IDE este compus din obligaţiile Acvarim către bugetul local, redevenţa provenită din concesionarea profitului; cota de dezvoltare, profitul net şi impozitul pe profit.
Consilierul PSD, Valer Tudor, s-a arătat contrariat de faptul că pe primele 9 luni ale anului 2006, Acvarim a înregsitrat un profit de 16 miliarde lei. „Cum se justifică obţinerea de către Acvarim a acestui profit? Cum justifică cei care au ridicat mâna pentru ridicarea tarifelor la apă? Faptul că această societate face profit nu cred că-i fericeşte pe râmniceni”, a mai spus Tudor. • O.H.
Web Design by DowMedia