Liber la circulaţia în Europa, doar cu buletinul
De la 1 ianuarie 2007, cetăţenii români vor putea călători în Europa doar pe baza cărţii de identitate, fără a fi nevoiţi să îşi mai facă paşaport. Cartea de identitate este valabilă însă numai pentru călătoria în statele Uniunii Europene, aşa cum se stipulează în ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii numărul 248/2005, privind regimul liberei circulaţii. Cartea de identitate va fi prezentată în acest caz la controlul de frontieră, în locul paşaportului. Prezentarea unor documente care justifică scopul şi condiţiile şederii planificate la frontieră nu mai este obligatorie decât pentru cetăţenii care călătoresc în ţările ce fac parte din spaţiul Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Italia, Grecia, Luxemburg, Norvergia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia).
Bani de prezentat la vamă
Cetăţenii români care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state pentru care nu este necesară viza de intrare trebuie să prezinte la controlul de frontieră efectuat la ieşirea din ţară, pe lângă paşaport sau carte de identitate şi asigurare medicală, bilet de călătorie dus-întors sau dovada deţinerii unei sume minime în valută de 150 de euro, care să acopere cheltuielile de transport şi o sumă corespunzătoare numărului zilelor de şedere declarate, în funcţie de statul de destinaţie (30 euro/zi de şedere pentru statele Uniunii Europene sau 20 euro/zi pentru alte state).
Noi condiţii de ieşire din ţară
Pe baza cărţii de identitate se va putea circula în cel puţin 22 dintre cele 25 de state membre ale Uniunii. Directiva Consiliului Europei privind libera circulaţie a fost transpusă în legislaţia naţională sau aplicată direct de Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Portugalia şi Ungaria. Cehia, Cipru şi Suedia au transpus şi ele această directivă în legislaţia naţională, însă au aplicat măsuri restrictive. Astfel, în Cehia şi Cipru se poate intra cu cartea de identitate doar dacă aceasta conţine un cod de bare. Suedia doreşte ca pe CI să fie menţionată, în mod expres, rubrica cetăţeniei titularului. Belgia şi Slovacia sunt în proceduri pentru transpunerea acestei directive (iar românii vor putea călători şi în aceste state pe baza CI), iar Bulgaria a adoptat şi ea această lege. „Avem şanse ca, pe baza discuţiilor care vor continua, să ajungem la o înţelegere cu Suedia. Sigur, nu vom putea intra cu CI în Cehia şi Cipru”, a precizat ministrul Vasile Blaga. Nu vor putea călători în statele membre ale UE cetăţenii români care nu şi-au schimbat vechile buletine de identitate. Minorii, pentru care cartea de identitate se eliberează, conform legii, doar după împlinirea vârstei de 14 ani, vor putea călători în statele membre ale Uniunii Europene doar pe baza unui paşaport individual sau dacă sunt trecuţi în paşaportul unuia dintre părinţi, a precizat ministrul Vasile Blaga.
Aşadar, de la 1 ianuarie 2007, cetăţenii români trebuie să utilizeze la ieşirea din ţară culoarele de frontieră destinate ţărilor membre ale Uniunii Europene. Nu trebuie să se facă confuzie între spaţiul Schengen şi spaţiul UE. Dacă un cetăţean are interdicţie de a intra în unul dintre statele membre ale spaţiului Schengen nu poate intra în nici unul dintre cele 15 state membre. Cei care au depăşit termenul legal de şedere în străinătate, iar paşapoartele le-au fost reţinute la întoarcerea în ţară vor putea călători din nou peste hotare. Rămân însă cu paşapoartele reţinute sau anulate persoanele pentru care restricţia de a părăsi ţara a fost impusă pe baza acordurilor de readmisie. Conform noilor prevederi legale, românii vor avea interdicţie să părăsească ţara cel mult trei ani, faţă de cinci, cât erau până acum, iar limitarea dreptului la libera circulaţie peste hotarele ţării va putea fi dispusă doar de tribunalul aflat în raza de domiciliu a celui în cauză.
Mai mult de două mii de vâlceni locuiesc legal în străinătate
Ultimele estimări făcute în urma statisticii făcute la Serviciul Paşapoarte Vâlcea peste două mii de vâlceni sunt plecaţi legal în străinătate. Anul acesta, la Vâlcea s-au eliberat 19.501 de paşapoarte, cu câteva mii mai multe decât anul trecut. Conform ultimelor statistici peste 2200 de vâlceni locuiesc legal în străinătate, cei mai mulţi în Italia şi Statele Unite, dar şi în Belgia, Cipru, Argentina, Austria, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada, Belgia, Cehia. În Italia sunt stabilite nu mai puţin de 806 persoane, 131 în Statele Unite, 39 în Spania şi 242 în Germania. De la începutul acestui an şi până în luna august 2006 şi-au reînnoit paşapoartele 7.192 de persoane. În primele opt luni ale acestui an s-au emis la Vâlcea cu 3.000 mai multe paşapoarte faţă de anul trecut.
Au apărut paşapoartele temporare
Vor apărea de asemenea paşapoarte temporare, cu valabilitate de un an, eliberate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate. In situaţia în care titularul se deplasează în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol, paşaportul simplu va fi eliberat în regim de urgenţă. Persoanele aflate într-o astfel de situaţie pot depune cererea pentru eliberarea paşaportului la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple. Alte modificări vizează circulaţia minorilor în străinătate. Noile paşapoarte trebuie să respecte astfel normele europene în vigoare. Autorităţile speră să reducă în acest fel falsificarea documentelor de acest tip. Actualele documente de călătorie, cu o valabilitate mai mare de un an vor fi modificate.
Web Design by DowMedia