Elevii vor scrie pe o pânză uriaşă mesaje împotriva drogurilor
În încercarea de a preveni consumul de droguri în rândul elevilor vâlceni, un proiect cu finanţare internaţională se va derula la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea. După ce vor dicuta despre HIV/SIDA adolescenţii vor scrie mesajele lor pe o pânză uriaşă.
Proiectul intitulat sugestiv “Campanie de 1 Decembrie” aparţine Asociaţiei Române Anti Sida – filiala Craiova şi este realizat în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea şi Inpectoratul Şcolar Vâlcea. În comunicatul de presă de ieri al CPECA Vâlcea se menţionează că finanţarea este internaţională iar proiectul se va derula la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea unde liceeni vor purta discuţii despre HIV/SIDA dar şi despre droguri. Mesajele adolescenţilor despre o persoană infectată HIV vor fi scrise pe un cearşaf imens. 1 Decembrie are şi o altă semnificaţie la nivel mondial, fiind Ziua Mondială SIDA, care anul acesta se desfăşoară sub sloganul “Stop SIDAS. Onoraţi-vă promisiunile!”. Scopul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de a creşte responsabilitatea şi a conştientiza opinia publică de problematica SIDA. Bolile infecţioase, hepatitele şi HIV sunt şi consecinţe majore ale toxicodependenţei, mai ales în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
72 de vâlceni infectaţi cu HIV, majoritatea din cauza seringilor nesterilizate
Agenţia Naţională Antidrog, prin CPECA Vâlcea monitorizează fenomenul infecţiei HIV/SIDA în rândul populaţiei, urmând să sprijine proiecte de prevenire a consumului de droguri injectabile. Şeful secţiei Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean de Ugenţe Vâlcea, dr. Adriana Cazan a spus: “În judeţul Vâlcea sunt luate în evidenţă, tratate sau aflate pe lista de aşteptare pentru tratament 72 de persoane cu HIV, majoritatea cu vârste până la 18 ani, infectate cel mai mult pe cale parentală (tratamente cu seringi nesterilizate), depistate după anul 1989. La fel ca la nivelul întregi ţări şi în Vâlcea se observă ca tendinţă, creşterea numărului persoanelor cu HIV heterosexuale, urmare a cazurilor sexuale neprotejate”. În lume, la ora actuală 40.000.000 de oameni trăiesc infectaţi cu HIV/SIDA, iar în România există 11.915 cazuri, alte 4.745 murind până acum de SIDA. În ţările U.E. infecţia HIV ca urmare a consumului de dorguri poate ajunge până la 34 %, pe când în ţările recent aderate sau în curs de aderare (cum este şi cazul României, Slovaciei, Cehiei, Bulgariei) infecţia cu HIV ca urmare a consumului de droguri este sub 1 %.
Dorel ŢÎRCOMNICU
Web Design by DowMedia