Muzeul Satului mai are o şansă de supravieţuire

luni, 9 octombrie 2006

Până la sfârşitul lui octombrie 2006,

Muzeul Satului mai are o şansă de supravieţuire

Ultima şansă pentru ca autorităţile să păstreze Muzeul satului vâlcean pe locaţia pe care se află în prezent este sfârşitul lunii octombrie. Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au hotărât că, până la această dată va trebui ca reprezentanţii ambvelor părţui implicate în proces să depună concluzii scrise la dosar.

Instanţele i-au dat până acum câştig de cauză moştenitoarei căpitanului Seltea

Până acum, instanţele de judecată au dat câştig de cauză Olgăi Antoaneta Diaconescu, care a solicitat retrocedarea terenului în calitate de moştenitoare a căpitanului Alexandru Seltea. Ultima înfăţişare în proces a avut loc pe data de  29 septembrie. În urma sesizărilor făcute de Vasile Roman, „părintele spiritual al muzeului”, care a participat activ la amenajarea acestuia şi a şi scris o carte dedicată în exclusivitate Muzeului Satului Bujoreni juriştii Consiliului Judeţean Vâlcea au încercat să depună la ultimul termen de judecată acte care să demonstreze că suprafaţa de teren pe care este amplasat în prezent muzeul nu a fost a boierului Seltea.

Ultimul proprietar al muzeului – descoperit prea târziu

Conform profesorului Vasile Roman ultimul proprietar al terenului pe care se află în prezent muzeul nu a fost Alexandru Seltea. Moştenitoarea de drept, Ecaterina Dumitrescu este urmaşa lui Ilie Petrovici, cel care a deţinut terenul respectiv. Femeia a renunţat însă între timp la orice pretenţii. Ecaterina Dumitrescu se declară de acord cu ideea profesorului Vasile Roman, că suntem la un pas de a asista la „înmormântarea” Muzeului Satului. Aceasta ne-a spus că este adevăratul ultim proprietar al terenului de la Muzeul Satului: „Tatăl meu, Dumitru Bujoreanu, i-a vândut acest teren lui Matache Temelie, care nici nu are moştenitori! Sperăm ca măcar completul de judecată de la Curtea de Apel Piteşti să-şi pună, pe ultima sută de metri, întrebarea «oare, declaraţia că actele de proprietate ar fi fost arse nu ridică vreo umbră de suspiciune?» înainte de a îngropa pentru totdeauna rodul unei munci seculare!” – spune femeia. Ecaterina Dumitrescu spune că, în cazul retrocedării Muzeului Satului cea mai bună soluţie pentru strămutarea edificiilor ar fi amplasamentul din imediata apropiere, în suprafaţă de 15 hectare, care a fost donat Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea prin testamentul din anul 1933, al boierului Nicolae Cernătescu. Primarul comunei Bujoreni, Alexandru Roşu a  spus însă că şi acest teren face obiectul unui litigiu.

Judecătorii credeau că pe teren este doar „o căsuţă ţărănească”

La ultimul termen de judecată, de la Curtea de Apel Piteşti moştenitoarea căpitanului Seltea, Antoaneta Olga Diaconescu nu s-a prezentat la proces. În schimb, avocata acesteia, Olimpia Popescu a fost nevoită să se scuze în faţa instanţei, pentru că, în întâmpinarea făcută s-a referit la Muzeul Satului Bujoreni ca la „o căsuţă ţărănească”. Olimpia Popescu menţionase în întâmpinarea depusă la dosar că „pretinsul aşezământ muzeal de la Bujoreni este reprezentat de o simplă căsuţă ţărănească.” Consiliul Judeţean Vâlcea a fost reprezentat în instanţă de şefa Biroului Juridic, Daniela Moroianu. Aceasta a motivat cererea de apel prin faptul că instanţele inferioare nu au acceptat probele depuse de Consiliul Judeţean Vâlcea, din care reieşea faptul că Antoaneta Olga Diaconescu nu este moştenitoarea întregii suprafeţe de peste 72.000 de metri pătraţi, ci doar a 0,6 hectare.

Argumentele prezentate de juristul Consiliului Judeţean Vâlcea, Daniela Moroianu au determinat completul de judecată să ceară o lămurire avocatei vâlcene. Olimpia Popescu a spus atunci că „a fost o simplă metaforă. Nu mă aşteptam ca instanţa să o ia de bună. Este o eroare omenească şi îmi pare rău dacă nu s-a înţeles că era vorba de un complex de căsuţe ţărăneşti!” Deşi terenul în cauză face obiectul Legii Fondului Funciar, Antoaneta Diaconescu a formulat o cerere conform Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Directorul executiv al Serviciului Juridic din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Manolea a declarat că autorităţile judeţene i-au oferit moştenitoarei căpitanului Seltea suma de 9 miliarde de lei vechi pentru terenul de sub Muzeul Satului. În schimb, avocata Olimpia Popescu a spus că nu a existat nici o discuţie referitor la posibilitatea acordării unor despăgubiri băneşti, „şi oricum, Muzeul Satului Vâlcean nu reprezintă decât circa 7 hectare din cât solicită clienţii mei, aşa că nu înţeleg de ce întâmpinăm atâta oponenţă!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe