Muzeul Satului de la Bujoreni ÔÇô la un pas de desfiinţare

luni, 25 septembrie 2006

Muzeul Satului de la Bujoreni – la un pas de desfiinţare

• La 80 de ani, profesorul Vasile Roman cere sprijin pentru salvarea monumentului

• Ultima şansă de salvare a muzeului – termenul de judecată din 29 septembrie

Autorităţile judeţene de la Vâlcea sunt la un pas de a pierde şi Muzeul Satului de la Bujoreni în instanţă, după ce au pierdut deja Casa Simian, pe care judecătorii au decis să o retrocedeze în natură foştilor proprietari. Muzeul Satului şi Muzeul de Artă au pus pe jar autorităţile vâlcene de când a fost retrocedat Castelul Bran. Muzeul de Artă „Casa Simian” a fost deja retrocedat în natură de instanţă moştenitorilor fostului proprietar, Ana-Maria Simian de Mouret şi Vlad Oprea Simian. La Muzeul Satului de la Bujoreni situaţia este şi mai încurcată. Terenul pe care este amplasat muzeul în aer liber, unul dintre cele mai interesante din Oltenia a fost solicitat de Olga Antoaneta Diaconescu. Aceasta a depus cererea motivând că ar fi moştenitoarea boierului Seltea.

Ultima şansă: termenul din 29 septembrie

Acum autorităţile judeţene sunt la un pas de a pierde şi acest muzeu în instanţă, deoarece următoarea înfăţişare va fi la instanţă pe 29 septembrie. Pentru că s-a ajuns până aici reprezentanţii instituţiilor care ar fi trebuit să intervină până acum pentru a rezolva situaţia dau vina unii pe alţii. Fostul director al Muzeului Judeţean, Eugen Deca spune că instanţele au luat în considerare un album de fotografii întocmit la Vâlcea, pe care era trecut numele boierului Seltea fără ca cei care l-au realizat să ştie sigur dacă acesta a fost sau nu proprietar al muzeului. În schimb reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea, care au reprezentat statul în proces spun că vina este a primarului de la Bujoreni, care ar fi acordat deja despăgubiri pentru terenul cu pricina, lucru negat de primar. În acelaşi timp, „părintele spiritual al muzeului”, cel care s-a ocupat de amenajarea acestuia, profesorul Vasile Roman spune că de fapt persoanele care au solicitat retrocedarea muzeului nu ar fi fost niciodată proprietari pe terenul acela. Toţi încearcă să arunce vina în curtea vecinului, iar realitatea este că unul dintre cele mai importante muzee din Vâlcea şi din ţară este pe cale de dispariţie, deoarece casele amplasate pe terenul respectiv nu pot fi mutate fără a fi distruse. La data de 29 septembrie este programată o nouă înfăţişare în procesul intentat de Olga Antoaneta Diaconescu. Iniţial, acesteia i-a fost retrocedată o suprafaţă de circa 6.600 de metri pătraţi pe care nu se afla nici o construcţie. Femeia a ales însă să ceară în instanţă întreaga suprafaţă a Muzeului Satului (72.108,3 metri pătraţi), iar până acum a obţinut acest lucru, în pofida faptului că era moştenitoarea de drept a terenului, nu şi a construcţiilor aflate pe acesta. La înfăţişarea de pe 8 septembrie a.c. Curtea de Apel Piteşti a acordat un nou termen pentru data de 29 septembrie a.c., întrucât sora Antoanetei Diaconescu, Georgeta Catrina a depus o cerere de intervenţie. În privinţa acestui muzeu secretarului Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Dirinea spune că situaţia ar fi putut fi rezolvată până acum. "Cu toate că avem atâtea exemple din urmă în care instanţele de judecată au dat câştig de cauză moştenitorilor în dosare asemănătoare sperăm ca instanţa de apel să vadă lucrurile aşa cum stau de fapt!" – a spus acesta.

„Familia Seltea nu a stăpânit nici o palmă de pământ de acolo”

În acelaşi timp, profesorul Vasile Roman, „părintele spiritual al muzeului”, care a participat activ la amenajarea acestuia şi a şi scris o carte dedicată în exclusivitate Muzeului Satului Bujoreni a sesizat Consiliul Judeţean printr-o adresă trimisă şi în numele Forumului Cultural al Vâlcii faptul că este posibil ca persoanele care au cerut retrocedarea muzeului în instanţă să nu fie de fapt moştenitorii de drept ai foştilor proprietari. Vasile Roman a subliniat că deţine documente din care reiese faptul că ultimul proprietar al terenului, solicitat în prezent de moştenitoarea boierului Seltea a fost Ilie Perovici, care l-a preluat direct de la Dumitru Bujoreanu, cel care în prezent este înmormântat alături de soţia sa Ecaterina în cimitirul Bisericii Satului Român, aflată chiar în incinta Muzeului. "Familia Seltea nu a stăpânit niciodată vreo palmă de pământ din cei peste 72.000 de metri pătraţi pe care se întinde muzeul. Fostul director al Muzeului Judeţean, Eugen Deca s-a lăsat însă convins de către avocaţii presupusei moştenitoare să menţioneze în documente şi pliante faptul că boierul Seltea şi-ar fi însuşit Cula lui Bujoreanu, deşi în toate documentele vechi este menţionată denumirea Cula Bujoreanu-Temelie ", acuză profesorul Vasile Roman.

Fostul director al Muzeului Judeţean, Eugen Deca spune că el nu este vâlcean şi că menţiunile de sub fotografiile din albumele care au fost folosite de moştenitoarea boierului Seltea în instanţă au fost făcute doar pe baza „respectului” pentru familia acesteia, şi nu pe baza unor acte de proprietate. „Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Iulian Comănescu i-a convins la un moment dat pe aceşti moştenitori să le retrocedeze terenul aparţinând fostei parcări care era liber (6.600 de metri pătraţi), dar în schimbul unei declaraţii cum că vor renunţa la restul terenului, pe care se află Muzeul Satului. Eu am menţionat numele lui Seltea într-un album crezând că poate chiar a fost ultimul moştenitor al Culei. Dar nu văd cum instanţa ar fi putut să meargă pe această idee. Pentru Dumnezeu, nu sunt vâlcean, aş putea să scriu cea mai mare prostie a vieţii mele sub această poză, asta nu înseamnă că trebuie luată de bună.” – spune Eugen Deca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe