Agricultorii pot obţine miliarde de lei după data aderării
După data aderării la Uniunea Europeană agricultorii, au cei care au afaceri în zonele rurale pot accesa în următorii doi ani fonduri de zeci de mii de lei noi, majoritatea venite prin intermediul programului SAPARD.
Fonduri SAPARD în primii doi ani după aderare
Pentru primii doi ani de după aderare Ministerul Agriculturii primeşte de la Uniunea Europeană circa 13.000 de miliarde de lei noi, sumă care va trebui să acopere jumătate din cofinanţarea acoperită până acum de fondurile europene. Banii vor putea fi accesaţi mai ales pentru proiecte din domeniul deschiderii de abatoare, al înfiinţării de ferme vegetale şi zootehnice, dar şi în domeniul serviciilor neagricole, cum ar fi acvacultura şi turismul rural. Imediat după aderare va putea fi accesat un fond comunitar în valoare de 7,1 miliarde de euro. „Banii vor fi disponibili pentru toate judeţele , iar agricultorii vâlceni au şanse mari de a accesa aceste fonduri dacă vor întocmit proiecte la timp. Pentru accesarea finanţărilor există deja un plan naţional de dezvoltare rurală, care se aplică la nivelul fiecărui judeţ. Banii vor fi accesibili în perioada 2007 – 2013. Multe din strategiile locale de dezvoltare vor fi implementate pe baza unor parteneriate publice private.” – a precizat Ştefan Gheorghe, directorul executiv adjunct la Departamentul de Dezvoltare Rurală din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea. Principalele instituţii care vor distribui fondurile pe baza proiectelor de finanţare sunt Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, formată prin reorganizarea Agenţiei SAPARD. Înainte de propunerea proiectului de finanţare s-a făcut o analiză a spaţiului rural românesc, în scopul adaptării programelor europene la nevoile pe care le au agricultorii. Fondurile comunitare pot fi folosite în special pentru modernizarea mediului şi spaţiului rural, precum şi pentru creşterea calităţii vieţii şi diversităţii economice la sate.
Firmele din mediul rural sunt favorizate
De asemenea, pentru întreprinderile mici şi mijlocii care activează în domeniul agricol sunt disponibile fonduri de 52,5 milioane de euro, dacă aceste firme îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Suma va fi folosită în special pentru finanţarea micilor afaceri de la sate, precum pensiunile, fermele agricole, activităţile de producţie sau serviciile. Fondurile vor fi rulate printr-un proiect al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, care va asigura circa 40 de milioane de euro, restul fiind acoperit de partea română. În cadrul acestui program sunt incluse şi spaţiile rurale din zonele mai slab dezvoltate.
Web Design by DowMedia