Înmormântare princiară la Mănăstirea Cozia
Eveniment rar sâmbătă, la Mânăstirea Cozia, acolo unde au avut loc funeraliile Alteţei Sale Regale Prinţul Carol Mircea Grigore al României, primul născut al Regelui Carol al II-lea al României şi al Alteţei Sale Regale Principesa Ioana Valentina, născută Lambrino.
Ultima dorinţă
Aceasta a fost ultima dorinţă a Prinţului Carol Mircea Grigore al României, care a cerut familiei pe patul de moarte să fie înmormântat în ţara sa natală. Fiul Regelui Carol al II-lea, prinţul Carol Mircea a decedat la 27 ianuarie 2006 la Londra, la vârsta de 86 de ani. Ceremonia, care s-a desfăşurat sub patronajul Alteţelor Lor Regale Prinţul Paul de România şi Principesa Lia a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, Prea Sfinţitul Gherasim, episcopul Râmnicului, Înalt Prea Sfinţitul Dr. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului şi Arhimandrit Dr. Vartolomeu Androni al Coziei. Înhumarea prinţului s-a făcut la opt luni după decesul acestuia, care a avut loc în Anglia la 27 ianuarie. După moartea prinţului familia i-a organizat o ceremonie religioasă la Biserica Sf. Dunston din Londra, ceremonie la care au participat multe personalităţi, printre care Prinţesa Katarina a Iugoslaviei, Lady Colin Campbell, Prinţesa Antonia, Alteţa Sa Regală Prinţul Paul şi Alteţa Sa Regală Prinţul Alexandru.
Vadim, prezent la apel
La funeralii au participat o serie de ambasadori ai unor state care au deschise în România misiuni diplomatic, prieteni ai prinţului, oameni care l-au cunoscut, apropiaţi ai familiei regale. De asemenea, a participat şi o numeroasă delegaţie a PRM, în frunte cu Corneliu Vadim Tudor. Au fost prezenţi şi Gheorghe Funar şi Minodora Ilie, precum şi numeroşi politicieni vâlceni, printre care preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, preşedintele executiv al organizaţiei, deputatul Aurel Vlădoiu, preşedintele PRM Vâlcea, Nicolae Pătru.
Regele Mihai a lipsit de la înmormântarea fratelui său
Fiul şi nora defunctului au fost de altfel singurii reprezentanţi ai familiei regale prezenţi la ceremonie. Deşi fusese invitat, fratele vitreg al Prinţului Carol Mircea Grigore nu a fost prezent la înhumarea acestuia. Nici preşedintele Traian Băsescu nu a fost prezent la ceremonie. În schimb au fost la Mânăstirea Cozia Corneliu Vadim Tudor, care este prieten al Prinţului Paul – însoţit şi de reprezentanţii PRM de la Vâlcea şi doi parlamentari vâlceni. Ceremonia a durat mai bine de două ore, dar soarele puternic nu i-a convins pe participanţi să renunţe, chiar dacă foarte puţini dintre ei au avut acces în biserică. La finalul slujbei episcopul Râmnicului, PS Gherasim i-a dorit prinţului defunct "Să-i dea Dumnezeu pacea pe care n-a avut-o toată viaţa". "Dacă toată viaţa a fost zbuciumat, cred că astăzi Prinţul Carol Mircea Grigore se linişteşte venind lângă vitejii neamului", a completat IPS Teodosie.
„Va fi cunoscut mai bine după moarte”
Prinţul Paul, fiul primului născut al Regelui Carol al II-lea a spus că, din păcate Prinţul Carol Mircea Grigore nu a fost prea bine cunoscut în timpul vieţii. „A plecat din ţară la vârsta de cinci ani, ca urmare a situaţiei politice de atunci şi nu a mai avut ocazia să mai pună piciorul pe pământ românesc decât în două ocazii, de-a lungul întregii vieţi: o dată la înmormântarea reginei Maria, pentru doar două zile, iar a doua oară în noiembrie 2005, la doar câteva luni înainte de moartea sa.” – a declarat Prinţul Paul. Acesta a mai spus că a suportat singur cheltuielile de înmormântare, dar că a fost ajutat şi de autorităţile locale. „Din păcate tatăl meu nu a fost cunoscut aşa cum trebuia în timpul vieţii, dar în curând va apărea o carte despre adevărata istorie a României şi va fi cunoscut mai mult după moarte. Atunci când a fost în ţară a fost invitat la o emisiune televizată a lui Dan Diaconescu, iar acesta a fost foarte surprins că există un prinţ, fiu al regelui Carol al II-lea care vorbea perfect româneşte, chiar dacă nu trăise deloc în România. Îi mulţumesc mult pentru sprijin IPS Teodosie, care a oficiat slujba şi PS Gherasim, dar ne-a ajutat mult şi primarul de aici, care a organizat totul într-un mod exemplar” – a mai spus prinţul. Prinţul Carol Mircea Grigore a murit la 27 ianuarie 2006 la Londra, la vârsta de 86 de ani, iar de atunci rămăşiţele sale au fost păstrate la o firmă de pompe funebre. Trupul său a fost adus în ţară în noaptea de miercuri spre joi. După moartea prinţului familia i-a organizat o ceremonie religioasă la Biserica Sf. Dunston din Londra, ceremonie la care au participat multe personalităţi, printre care Prinţesa Katarina a Iugoslaviei, Lady Colin Campbell, Prinţesa Antonia, Alteţa Sa Regală Prinţul Paul şi Alteţa Sa Regală Prinţul Alexandru.
Şi-a găsit liniştea la Cozia
Sute de persoane s-au înghesuit încă de dimineaţă în curtea Mănăstirii Cozia pentru a asista la slujba religioasă. Sicriul în care se afla trupul prinţului a fost depus încă de joi în incinta mănăstirii şi a fost sărutat sau atins de toţi cei care au avut ocazia să se afle în aceste zile la Călimăneşti. În jurul orei 12 au început să apară şi personalităţile, dintre care s-au detaşat fiul prinţului Carol Mircea, Paul de România şi soţia sa Lia. Slujba religioasă a durat circa o oră şi jumătate. Imediat după aceea, sicriul a fost urcat într-o maşină iar cortegiul funerar a pornit către cimitir. Prinţul Paul a purtat o timpul pe braţe steagul regal, cel care a acoperit sicriul regelui Ferdinand.
Slujba ţinută la locul de veci a fost una simplă; prinţul Carol Mircea a fost coborât în groapă după o ceremonie simplă. Primul bulgăre de pământ a fost aruncat de PS Gherasim; au urmat prinţesa Lia şi prinţul Paul de România. Acesta şi-a luat în acest fel rămas bun de la tatăl său, care în sfârşit şi-a găsit odihna. „Este bine că şi-a găsit liniştea. Mănăstirea Cozia este locul ideal pentru cel care a fost tatăl meu. Dacă familia regală nu a fost de acord cu înhumarea la Curtea de Argeş, asta nu înseamnă că mănăstirea la care ne aflăm acum este cu ceva mai prejos. Dumnezeu să-l ierte pe tatăl meu”, a mai spus prinţul Paul.
Web Design by DowMedia