Furturile din auto – o nouă meserie pentru analfabeţii vâlceni
Numărul furturilor din autoturisme a crescut în mod îngrijorător la Vâlcea de la începutul acestui an, iar mulţi dintre autori au rămas necunoscuţi, deoarece acest gen de fapte este destul de greu de probat. La Vâlcea s-au înregistrat 138 de furturi din autoturisme în acest an, cele mai multe fiind comise în perioada ianuarie – mai 2006. În general hoţii preferă să fure radiocasetofoane şi incinte audio din autoturisme şi transportatoare de marfă.
Predomină furturile de radiocasetofoane
„În acest an au predominat clar furturile de radiocasetofoane şi incinte audio. Comparativ cu 2005 a crescut numărul furturilor de componente din exteriorul auto (oglinzi, ştergătoare, roţi etc.) Indiferent că se fură din interiorul sau din exteriorul maşinilor cea mai mare parte a acestor infracţiuni au loc în mediul urban. Am putea afirma că mediul urban este specific acestui tip de furt, Cele mai multe (80 %) dintre infracţiunile săvârşite în mediul urban s-au petrecut în reşedinţa de judeţ.” – a precizat subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea. În ultima perioadă nu s-au mai înregistrat însă furturi de plăcuţe de înmatriculare auto. Modul de operare cel mai des întâlnit în judeţul Vâlcea este forţarea portierelor; urmat de demontarea oglinzilor, a capacelor de roţi, bandourilor şi a proiectoarelor, folosirea de chei potrivite, spargerea geamului şi descuierea portierei. În cazul furturilor comise în municipiul Râmnicu Vâlcea în primele 5 luni ale anului 2006 cele mai multe au fost săvârşite în timpul nopţii.În cazul maşinilor precum Volkswagen, BMV, Dacia sau Aoudi hoţii preferă să demonteze oglinzile, dar la Dacie se foloseşte mai ales metoda descuierii cu chei potrivite. La maşinile precum Volkswagen, DAEWOO, Skoda sau Renault hoţii deschid portiera după ce sparg geamul.
Autorii furturilor au maximum 10 clase
Autorii acestor furturi au vârste cuprinse între 11 şi 50 de ani: majoritatea fiind sub 25 de ani. 59% din total sunt minori, iar unii sunt chiar mai mici de 14 ani. Nivelul de şcolarizare al autorilor nu depăşeşte 10 clase, iar cei mai mulţi provin din familii dezorganizate şi u ocupaţie. „Se pot distinge două categorii de autori: una profilată pe acest gen de furturi, alcătuită din cei care locuiesc în afara oraşului reşedinţă de judeţ şi care nu au altă sursă de venit şi una reprezentată de indivizi cu un nivel mediu de şcolarizare, dar care sunt nesupravegheaţi de părinţi şi care prezintă în istoric şi alte genuri de infracţiuni contra patrimoniului, inclusiv tâlhării.” – a mai declarat subcomisarul Sărdaru.
Web Design by DowMedia