A cincea ediţie a consurcului ÔÇ£Dragoş Vrânceanu” a reunit artişti din 8 judeţe

joi, 31 august 2006

Oraşul Băbeni intră în Uniunea Europeană

A cincea ediţie a consurcului “Dragoş Vrânceanu” a reunit artişti din 8 judeţe

În oraşul Băbeni s-a desfăşurat în zilele de sâmbătă şi duminică cea de-a cincea ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Poezie "Dragoş Vrânceanu", un prilej pentru tinerii poeţi şi artişti de a-şi face intrarea în lumea artei şi de a fi remarcaţi de oamenii de cultură. Concursul e adresează tinerilor cu potenţial creator şi artistic din judeţ şi din ţară, care nu au debutat încă printr-un volum de poezii. Concurenţii au avut la dispoziţie mai bine de două luni pentru a se înscrie în concurs, după formula tradiţională, cu minimum 10 poezii tehnoredactate în câte trei exemplare şi semnate cu un motto, în plic închis. Concursul Naţional de Poezie “Dragoş Vrânceanu” a fost inclus în cadrul manifestărilor prilejuite de  Festivalul Folclorului Păstoresc “La Izvorul Dorului”, ajuns la cea de a XXXV-a ediţie.

Premii în valoare de 1700 de lei noi

Valoarea totală a premiilor a însumat 1.700 de lei noi, Premiul Naţional de Poezie “Dragoş Vrânceanu” fiind de 500 de lei noi. La concurs s-au înscris 45 de participanţi, din judeţele Olt, Gorj, Teleorman, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Suceava şi Vâlcea. În urma omologării lucrărilor, care a avut loc în perioada 1-20 august a. c., verdictul final, dat de Nicolae Dragoş, a desemnat doar 20 de concurenţi pentru “Marea Finală”. Din cei 10 vâlceni înscrişi în concurs, au fost nominalizaţi numai cinci.

Festivalul – o valoare culturală inestimabilă pentru Băbeni

Festivalul poartăt numele scriitorului Dragoş Vrânceanu, cel recunoscut ca “mentor generos al vieţii literar-artistice vâlcene din anii ’70”. În acest sens, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Elena Stoica a subliniat că acest festival este o valoare culturală inestimabilă pentru cultura vâlceană, cu care Băbeniul intră în Uniunea Europeană. "Este singura monedă de schimb care aduce o contribuţie valoroasă la integrarea Băbeniului în Uniunea Europeană."
Dramaturgul Doru Moţoc, membru al juriului şi-a exprimat uimirea pentru imaginaţia tinerilor. Cel mai mult l-a impresionat o pictură ce a surprins un înger balansându-se într-un leagăn. Aceasta a făcut subiectul alocuţiuunilor rostite înainte de decernarea premiilor pentru literatură: "N-am venit la Băbeni pentru literatură. Am văzut multe picturi, dar dacă ar rămâne doar «Îngerul în leagăn», ar fi suficient ca să mă întorc la Băbeni, de o sută de ori, în aceeaşi zi!" – a spus acesta.

Sucevenii şi vâlcenii au obţinut cele mai multe premii

Laureatele concursului din acest an au fost Andreea Cristina Novac şi Alexandra Oniceanu, ambele din Suceava. Premiile II şi III au fost obţinute de Viorica Schipor şi Georgiana Diaconiţa, tot din Suceava.
Juriul a acordat şi şase menţiuni de câte 50 de lei şi alte trei menţiuni speciale. Primele două au plecat tot la Suceava, fiind acordate Alexandrei Petraru şi Andreei Şuleap. Tot menţiuni au primit şi Iuliana Mirela Cârnaru din Alexandria şi Patrick Nemeş din Satu Mare. Cele mai multe menţiuni au plecat însă la Râmnicu Vâlcea: Ion Vlad Ciobanu, Ion Dorinel Mitoi, Alin Barbu, redactor în presa vâlceană, Alexandra-Maria Pleşea Creţan şi Bianca Stănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe