Adevărata miză a arestării lui Gutău
Îmi este din ce în ce mai clar că arestarea primarului Mircia Gutău a constituit nu atât o măsură asiguratorie cauzată de pericolul social pe care l-ar constitui edilul sau de intenţia acestuia de a se sustrage urmării penale, cât o garanţie pentru procurorii DNA că acesta nu se va apropia de primărie. Tot mai desele vizite ale procurorilor la sediul Primăriei Râmnicului, în căutarea unor dovezi care să-l înfunde pe Gutău. Dovezi fără o legătură directă cu scandalul mitei încasate de viceprimarul Nicolae Dicu, ci cu posibile fapte de corupţie comise de capii primăriei în cei doi ani de mandat. Mai multe surse din primărie ne-au informat că procurorii sunt interesaţi în special de certificatele de urbanism semnate de primarul Mircia Gutău, pentru o serie de investiţii începute în municipiu.
În acelaşi timp, viceprimarul Nicolae Dicu poate fi considerat doar un pretext excelent pentru „agăţarea” lui Mircia Gutău. Fără a minimaliza gravitatea faptei comise de viceprimar, aceea de luare de mită, trebuie totuşi privit dincolo de aparenţa cazului luat ca atare. Nu sunt singurul care ştie de foarte mult timp că Mircia Gutău a reuşit în doar doi ani să-şi facă o grămadă de duşmani şi că aceştia de-abia aşteptau o ocazie pentru a-şi plăti poliţele. Aceştia aveau însă nevoie de o momeală pe măsură; o mită de 50.000 euro părea perfectă pentru a-l atrage pe edil în cursă. Ceva nu a funcţionat însă în toată această operaţiune, altfel neexplicându-se durata mare de timp – circa 4 luni de zile, în care atât Mircia Gutău cât şi Nicolae Dicu au fost supravegheaţi de DNA. Refuzul edilului şef de a pune mâna pe bani a încurcat într-o oarecare măsură planurile; nu mai rămânea decât dovada indirectă, aceea a aprobării (?) mitei, nu verbal, ci prin gestică!
Dosarul destul de fragil întocmit de DNA edilului şef al Râmnicului a fost însă suficient pentru a-l reţine pe acesta, chiar şi în doi timpi. Arestarea acestuia nu a fost de fapt decât premisa continuării în bune condiţii a cercetărilor „la faţa locului”. Întregul film al arestării vine să demonstreze că de fapt nu mita îi interesa pe procurori, ci documentele eliberate de primar de-a lungul timpului. Tot mai desele referiri, atât ale judecătorilor, cât şi ale diverselor persoane care au într-un fel sau altul tangenţă cu cazul, la o serie de presupuse ilegalităţi săvârşite de primar (fără nici o legătură cu cazul cercetat), dau dimensiunea adevăratului scop urmărit de DNA, şi nu numai. Recentul control demarat de Prefectură (prea târziu pentru unii, la fix pentru alţii) la Primăria Râmnicului, vine să întărească argumentul pentru care DNA s-a mobilizat cu atâta îndârjire la Râmnicu Vâlcea. Contestarea unor hotărâri de Consiliu Local referitoare la cea mai importantă investiţie din Râmnic – River Plazza, chiar după încarcerarea lui Mircia Gutău, de către prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu, completează tabloul unei arestări cu cântec. Până când puzzle-ul va fi complet, nu ne rămâne decât să urmărim toate etapele unui caz care tinde să devină din ce în ce mai complicat.
• Octavian HERŢA
Web Design by DowMedia