Vâlcea rămâne fără muzee

joi, 22 iunie 2006

Vâlcea rămâne fără muzee

• Consiliul Judeţean nu are de unde să plătească despăgubiri de milioane de euro

Vâlcea poate pierde în următoarea perioadă unul dintre cele mai importante monumente, în care funcţionează în prezent Muzeul de Artă al Vâlcii. Clădirea, cunoscută sub numele de « Casa Simian » a fost revendicată de urmaşii fostului proprietar în instanţă şi câştigată. Acum Ana Maria Simian şi Vlad Oprea Simian, nepoţi după frate ai fostului proprietar, ambii cu domiciliul în Brazilia au pretenţia să fie despăgubiţi cu 1,8 milioane de euro pentru clădirea care face parte din patrimoniul naţional.

Clădirea – evaluată la 1,8 milioane de euro

Clădirea, care are o valoare inestimabilă pentru Vâlcea a fost evaluată de experţi iniţial la 800.000 de euro, apoi la 1,3 milioane şi în final la 1,8 milioane de euro. Deoarece toate negocierile duse până acum de reprezentanţii Consiliului Judeţean cu urmaşii proprietarilor nu au dus la nici un rezultat a fost organizată marţi o dezbatere publică pentru a se stabili soarta muzeului. La dezbatere au luat parte consilieri, oficiali, oameni de cultură, muzeografi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Concluzia tuturor a fost că muzeul nu trebuie să fie pierdut de vâlceni. Familia Simian a fost una dintre cele mai importante din Vâlcea. Ea a jucat un rol important în viaţa economică şi culturală a Vâlcii. Au fost proprietarii unei fabrici, au deţinut terenuri agricole la Bujoreni, dar au fost izgoniţi însă o dată cu venirea comuniştilor la putere.

Consiliul Judeţean nu are bani pentru recuperarea muzeului

Consiliul Judeţean nu are însă bani pentru recuperarea muzeului, după cum a precizat preşedintele instituţiei, Dumitru Buşe, iar negocierile duse până acum cu actualii proprietari au eşuat. Singura facilitate la care s-au arătat dispuşi proprietarii a fost ca suma să fie plătită în trei ani. Primarul Râmnicului, Mircia Gutău a spus că nu are bani pentru a despăgubi proprietarii din fondurile Consiliului Local. El a afirmat că bugetul a fost deja stabilit pentru acest an. În lipsă de fonduri s-a vehiculat ideea întrunirii cu oamenii cu putere financiară şi un ajutor din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ba chiar şi posibilitatea organizării de … colectă publică.

Monument de patrimoniu naţional

Clădirea este declarată monument istoric. Eugen Deca, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea şi Luiza Beu, director adjunct consideră că muzeul trebuie să rămână în patrimoniul cultural. Mai mult, în cazul în care destinaţia clădirii ar fi schimbată ar fi deteriorate şi operele de artă din interior. „În timp ce alţii construiesc muzee, noi ne punem problema dacă le mai păstrăm. Râmnicul este oricum sărac în monumente de arhitectură. Le numărăm pe degetele de la o mână. Nu putem muta obiectele de patrimoniu dintr-un muzeu la parterul unui bloc” – a spus Eugen Deca. În prezent muzeul deţine peste 2.500 de piese, bunuri culturale, un depozit şi un laborator de restaurare, iar mutarea acestora ar însemna distrugerea unei părţi din acestea. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, a spus de asemenea că această clădire este reprezentativă pentru judeţ „Casa Simian, este un simbol al Vâlcii, aici s-au scris pagini de istorie culturală, aici au fost întruniri cu preşedinţi, oameni de stat, ambasadori. Este o valoare simbolică pe lângă Statuia Independenţei, Catedrala Episcopiei sau mânăstirile din Vâlcea, fiind un obiectiv înscris în lista patrimoniului naţional. Este o zonă protejată şi nu se poate bate nici măcar un cui în acea casă. Nici în curte nu se pot face modificări, aşa că noii proprietari nu pot schimba destinaţia acestui imobil. Orice schimbare înseamnă contravenţie.” – a spus Florin Epure. Secţia de artă contemporană de la Casa Simian este printre singurele complete din ţară şi este încadrată ca tezaur naţional. Mai mult, actuala locaţie este singura care poate asigura normele de conservare a pieselor, conform legii. Mai mult, actualii proprietari nu vor putea face nici cea mai mică schimbare în respectiva construcţie, din cauza faptului că este o clădire de patrimoniu. În ultimii 16 ani s-a reuşit strângerea în acelaşi loc a peste 200 de lucrări de mare valoare.

Soarta celorlalte muzee este incertă

În afară de Casa Simian mai sunt şi alte muzee din Vâlcea a căror soartă este incertă în acest moment, ele fiind cerute spre retrocedare de urmaşii foştilor proprietari. „Soarta muzeelor este incertă şi sumbră, pentru că sunt foarte multe procese prin care ele sunt revendicate şi, în urma acestor procese este posibil ca multe dintre ele să fie desfiinţate.” – a spus Luiza Beu, director adjunct al Muzeului Judeţean Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe