Rovana Plumb este prea loială pentru a face compromisuri
Rovana Plumb, una dintre cele mai elegante femei din România politică. Ea a devenit o prezenţă aparte în peisajul vâlcean dominat ani buni de bărbaţi atunci când a ajuns deputat de Vâlcea. În 2005. An în care partidul în care e vicepreşedinte (PSD) pierdea alegerile prezidenţiale. Va împlini luna aceasta 46 de ani din care, cel puţin ultimii 16, i-a petrecut pentru a face carieră. A vrut mereu mai mult pe plan profesional şi politic şi a reuşit să obţină foarte mult pentru o femeie din ţara noastră. Principalele calităţi ale zodiei în care s-a născut (Rac) spun că doamna Rovana Plumb este sensibilă, dominată de nevoia de a ocroti şi foarte tenace. Dintr-un CV impresionant, care s-ar întinde pe mai mult de o pagină de ziar, prezentăm succint câteva repere: în 1984 a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea "Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice"; din 2004 este doctor în domeniul Managementului sistemelor industriale - Universitatea Politehnică Bucureşti. Între 2001 - 2004 a făcut parte din Guvernul României fiind Secretar de stat, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Este autor, coautor şi coordonator al mai multor legi şi acte normative care transpun aquis-ul comunitar în domeniul protecţiei consumatorului. Din 2003 este membru PROSAFE - Organizaţia europeană a experţilor în domeniul supravegherii pieţii produselor şi serviciilor. Între 1995 - 2000 a fost Preşedinte şi Director general S.C. Gerovital Cosmetics SA. Din 2003 este membru în Biroul executiv central al PSD şi Preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD. Deţine un Brevet de invenţie: „Metode de tratament cosmetic cu produse “Gerovital H3 Dr. Ana Aslan” – 2001” . A fost decorată cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
Vineri , 9 iunie, la ora 13.30, îi solicităm un interviu şi-l obţinem pe loc deşi doamna deputat a avut o dimineaţă încărcată şi are programat un wekend plin de întâlniri..
# Cât lucraţi pentru partid?
24 de ore din 24.
# Şi pentru Camera Deputaţilor ce mai rămâne?
Activităţile se suprapun viaţa politică şi parlamentară îmi ocupă tot timpul.
# Cât de importantă este familia pentru dumneavoastră?
Cel mai important lucru este familia. Ştiu ce vreţi să spuneţi dar am parte de o familie care a înţeles foarte bine că am o carieră. Îmi fac timp pentru cei dragi, comunicăm mult, mergem în concedii, trăim maxim timpul petrecut împreună. Cariera politică, în general cariera, presupune anumite sacrificii. Le-am acceptat şi ai mei le-au acceptat dar în situaţiile foarte importante familia primează pentru mine.
# O familie cu doi copii din Vâlcea, o familie tip, ce venituri lunare ar trebui să aibă pentru a trăi decent?
Minim 20 de milioane .
# Câte familii nu au acest venit?
- Cele mai multe.
# Care a fost cel mai tensionat moment din cariera politică, momentul în care aţi avut cele mai multe emoţii, temeri?
Cel al alegerilor prezidenţiale din al doilea tur de scrutin de la alegerile trecute. Am avut atunci foarte multe emoţii. Au fost trei zile şi trei nopţi în care nu am putut dormi.
# Credeţi că rezultatul era stabilit dinaintea alegerilor de cineva din afară?
Nu pot să cred aşa ceva. Sunt o fire optimistă . Am o gândire optimistă.
# Vă reproşaţi ceva de la aceste alegeri? Puteaţi face mai mult? Putea evita PSD pierderea alegerilor?
Nu-mi reproşez nimic. Am lucrat foarte mult împreună cu echipa mea şi cu alţi colegi şi echipele lor din ţară. Întotdeauna puteai face mai mult dar nu ştiu să vă spun exact dacă puteam câştiga alegerile. Matematic noi le-am câştigat dar am fost trădaţi .
# Care credeţi că este punctul dumneavoastră tare? Dar punctul slab?
Cred că sunt foarte perseverentă şi acest lucru mi-a adus câştig de cauză în „ bătăliile” profesionale şi politice. Ca punct slab cred că sunt incapabilă să mă debarasez de încredere. Am prea mare încredere în oameni şi acest lucru m-a costat uneori .
# Aveţi vreun viciu ?
Da am ( n.r. după un minut de gândire). Sunt prea loială unei cauze. Nu ştiu să fac întotdeauna compromisuri.
# Ce înseamnă întotdeauna, cumva că aţi făcut uneori?
Da am făcut. Nu pot să mint. Dar nu au fost compromisuri majore şi nici nu au afectat pe nimeni.
# Credeţi că în România sunt femei care au făcut carieră pe alte criterii decât cele profesionale?
Nu cred aşa ceva. La modul sincer eu nu cunosc nici una, nici de la noi dar nici din alte partide politice.
# Aţi face un compromis cu adversarii dumneavoastră politici? Aţi vota necondiţionat vreo propunerea lor, un proiect legislativ.
Da dacă vâlcenii ar avea de câştigat din acest vot aş face-o fără ezitare chiar dacă unii colegi de partid ar avea altă părere.
# Dacă aţi fi prim ministru azi şi aţi conduce exact guvernul de acum care ar fi ministrul la care aţi renunţa primul în cazul unei remanieri ?
Dacă aş avea mână liberă ministrul Sănătăţii ar fi primul eliberat din funcţie. Este vinovat de dezastrul care este acum. De tot acest haos din spitale şi farmacii.
# Aţi fost la un început de lună într-o farmacie din Vâlcea ? Sunteţi de acord să veniţi cu noi la începutul lunii viitoare să vorbiţi cu oamenii să le cunoaşteţi problemele, să vedeţi live la ce umilinţe sunt supuşi oameni care au lucrat o viaţă întreagă şi care efectiv cerşesc acum un drept stabilit prin lege ?
- Recunosc că nu am fost. Nu am vrut să fiu acuzată că-mi fac capital electoral pe suferinţa lor. Vă promit că voi veni alături de presă dacă aşa doriţi. Am ţinut cont mereu de sesizările, de semnalele voastre, ale colegilor voştri, şi atunci când eram în Guvern. Ştiu că dumneavoastră căutaţi mereu subiecte şi că sunteţi bine informaţi şi intenţionaţi. Pe 2 iulie voi trece prin toate farmaciile din Râmnic.
Traian GUMINSKI
Web Design by DowMedia