Îşi bat nevestele ca pe hoţii de cai
Victimele violenţei în familie sunt consiliate într-un centru special deschis la Vâlcea
Victimele violenţei domestice vor putea fi consiliate începând cu acest an într-un centru special, amenajat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea. În acest centru, a cărui locaţie va rămâne secretă pentru a fi evitate scandalurile consilierii direcţiei vor oferi asistenţă persoanelor bătute, care sunt în special femei şi copii.
Victimele infracţiunilor familiale vor fi consiliate permanent
Victimele pot locui pentru un timp în centrul respectiv, până când autorităţile găsesc soluţii viabile pentru fiecare dintre cei agresaţi. În acelaşi timp asistenţii sociali oferă şi consiliere de specialitate victimelor agresiunilor în familie. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Nicolae Badea a spus că ar mai fi nevoie de amenajarea unui alt centru pe lângă cel inaugurat recent, care să fie destinat numai mamelor şi copiilor,- victime ale violului în familie. Deocamdată şi aceste persoane vor fi consiliate tot în centrul existent, deoarece pentru amenajarea unuia nou este nevoie de noi fonduri.
Violenţa în familie duce la comiterea unor infracţiuni grave
Pentru prevenirea violenţei domestic acţionează şi alte instituţii, mai ales poliţia. Subiectul este unui „fierbinte” deoarece aceste infracţiuni în cele mai multe cazuri nu se reclamă, iar poliţiştii întâmpină dificultăţi chiar şi atunci când sunt chemaţi pentru aplanarea unor scandaluri în familie. „Poliţiştii sunt chemaţi de câteva ori pe zi pentru aplanarea unor scandaluri. Au avut însă şi surpriza de a găsi soţia în casă, bătută de soţ, dar atunci când au întrebat-o dacă vrea să depună plângere a refuzat. De aceea nici nu avem multe dosare în acest sens, deşi aplanarea scandalurilor în familie sunt unele dintre cele mai frecvente activităţi pentru poliţiştii de la Ordine Publică. Recent am avut o reclamaţie de la o femeie din Râmnicu Vâlcea care a sesizat în repetate rânduri poliţia cu privire la faptul că soţul o ameninţase repetat, chiar şi după ce a fost sancţionat contravenţional de poliţişti. Femeia luase hotărârea de a se despărţi de el şi în acest sens deschisese procesul de divorţ, părăsind în acelaşi timp şi locuinţa comună. Cu toate că fusese pronunţată hotărârea de divorţ fostul soţ continuă să o caute în apartamentul unde locuieşte în prezent, având acelaşi comportament violent. Bărbatul a fost amendat de trei ori cu câte două milioane de lei în decursul a trei zile consecutive şi abia după aceea s-a liniştit.” – a apreciat subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea. Poliţiştii au în atenţie infracţiunile familiale deoarece acestea duc şi la fapte grave, cum ar fi omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, pruncucideri, vătămări corporale, dar şi la toată gama de infracţiuni la viaţa sexuală, cele mai frecvente fiind violurile, perversiunile sexuale, corupţie sexuală, dar şi chiar şi faptele de incest sau abandon de familie şi rele tratamente aplicate minorilor. Aceste infracţiuni au cunoscut o creştere faţă de alţi ani. Conform statisticilor făcute de Poliţia Vâlcea majoritatea infracţiunilor familiale se comit în mediul rural pentru infracţiunile grave, cum sunt omorul şi loviturile cauzatoare de moarte, pe când infracţiunile din mediul urban au drept efect de multe ori infracţiuni mai uşoare, cum sunt vătămările corporale. În judeţul Vâlcea au fost cercetate în jur de 200 de persoane în ultimul an pentru comiterea unor infracţiuni în legătură cu familia. Cele mai frecvente fapte penale au fost cele de abandon de familie( 160 de cazuri), ameninţări, vătămări corporale, vătămări corporale grave şi loviri. Au fost însă sesizate mii de scandaluri, pe care poliţiştii le-au aplanat.
Stresul, alcoolul şi gelozia sunt primele cauze ale violenţei în familie
Conform unui studiu efectuat la nivel naţional principalele cauze ale violenţei intrafamiliale sunt stresul cotidian, consumul excesiv de alcool, gelozia sau infidelitatea, dar şi scandaluri legate de bani – moşteniri, succesiuni, partaje. Toate acestea se produc pe fondul carenţelor educative, iar uneori pe unele afecţiuni psihice ale unuia sau ambilor „combatanţi”. Pregătirea poliţiştilor în vederea prevenirii cazurilor de violenţă în familie se axează în prezent în principal pe descoperirea şi cunoaşterea familiilor cu probleme, învăţarea unor metode adecvate pentru fiecare situaţie. Acţiunile de prevenire se axează în principal pe sensibilizarea opiniei publice cu privire la amploarea reală pe care o are fenomenul, dincolo de statistici dar şi pe acordarea unui sprijin efectiv victimelor, care să implice mai multe instituţii: Parchetul, instanţele de judecată, organizaţiile neguvernamentale, instituţiile medicale, etc.
Web Design by DowMedia