Dumnezeu s-a mâniat?
Trei mânăstiri afectate de alunecările de teren
Trei mânăstiri din Vâlcea au fost afectate de alunecările de teren din ultimele zile. Două dintre ele pot rămâne izolate, deoarece drumurile care duc la locaşurile de cult au început să alunece. Localnicii din comuna vâlceană Frânceşti au făcut apel la autorităţile locale deoarece localitatea lor este afectată din ce în ce mai mult de alunecările de teren. Primarul comunei a spus că drumul judeţean care leagă oraşul Băbeni de Mânăstirea Dintr-un Lemn. Şi mânăstirea Govora din Vâlcea a fost afectată în ultimele zile de alunecările de teren potrivit conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. De asemenea, mânăstirea Frăsinei poate rămâne şi ea ruptă de lume în zilele următoare din cauza faptului că singurul drum de acces spre locaşul de cult, din Muereasca de Sus a alunecat deja aproape în întregime la vale. Pentru ca maşinile să mai aibă încă acces în zonă localnicii au fost nevoiţi să sape în malul de pământ pentru a lărgi drumul.
Dintr-un Lemn, cea mai interesantă mănăstire din sudul ţării
Mânăstirea este de departe cea mai interesantă din sudul României din punctul de vedere al construcţiei şi atrage anual mii de turişti. Mânăstirea se află la 25 de kilometric spre sud de municipiul Râmnicu Vâlcea, pe valea Otăsăului. Potrivit unei vechi tradiţii locale locaşul de cult a fost construit în primele decenii ale secolului al XVI-lea, dintr-un singur stejar. Mânăstirea a fost ridicată de altfel în cinstea Icoanei Maicii Domnului, care a fost descoperită într-o scorbură de stejar secular şi păstrează şi astăzi. Icoana, de care este legată existenţa mânăstirii este păstrată cu multă veneraţie în biserica mare. Ea are dimensiuni impresionante, fiind înaltă de 1,50 metri şi lată de 1,10 metri. În anul 1929 Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a vizitat mânăstirea şi, studiind icoana a identificat-o ca fiind pictată în secolul IV la mânăstirea Theothokos din Grecia după un model care se spune că ar fi aparţinut Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima dată pe Fecioara Maria. Conform tradiţiei, în lume se mai păstrează trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.
Icoana făcătoare de minuni este în pericol
Icoana care a dus faima mânăstirii atât în ţară, cât şi peste hotare este din păcate în pericol din cauza faptului că mcegaiul şi ciuperca xilofagă distrug suprafeţele de lemn. Icoana de la mănăstirea vâlceană este un veritabil obiect de patrimoniu naţional - singura de acest gen din ţară. Icoana este pictată pe ambele feţe, are dimensiuni mari, neîntâlnite la alte icoane şi este printre cele mai vechi din ţară. Ea a fost restaurată nu de mult timp şi expusă în altarul bisericii mari. Între timp însă a început să se degradeze. Suprafaţa icoanei a fost acoperită cu o sticlă, dar este oricum în pericol. Specialiştii au luat măsuri pentru dezinfectarea suprafeţei şi îndepărtarea ciupercii. În continuare este monitorizat microclimatul din zonă timp de un an. Dacă icoanei nu i se pot asigura condiţii optime de conservare la mânăstire Dintr-un Lemn s-a luat în calcul şi mutarea ei într-un muzeu, urmând ca în locul ei să fie expusă o copie. Această variantă nu este însă pe placul măicuţelor de la mănăstire şi nici a credincioşilor care se roagă la icoană pentru că este făcătoare de minuni.
Mânăstirea Frăsinei poate rămâne izolată de lume
Denumită « Atosul românesc », Mânăstirea Frăsinei care aparţine de comuna Muereasca poate rămâne complet izolată din cauza alunecărilor de teren. Mânăstirea este una dintre cele mai cunoscute din ţară şi este situată în pădure, la aproximativ cinci kilometri de comuna Muereasca, accesul putându-se face doar pe un drum pietruit. Acesta a început să alunece încă de anul trecut, iar acum riscă să devină impracticabil. Şi familiile din Muereasca pot rămâne izolaţi, ca şi mânăstirea tot din cauza alunecării drumului. Conducerea judeţului nu a luat până acum decât măsuri ieftine, dar care pot fi catalogate la capitolul « ieftine », din cauza lipsei banilor. Consolidarea totală a zonei ar înghiţi toate fondurile destinate infrastructurii întregului judeţ. Realitatea este însă că parapetul de susţinere al Drumului Judeţean 658 a fost distrus pe câteva sute de metri, în mai multe puncte din cauza apelor învolburate ale pârâului Muereasca. Regularizarea râului ar costa 109 miliarde de lei, în cazul în care aceasta ar fi pusă în practică. „Acum se circulă în zonă pe un singur fir, cu foarte mare greutate, deoarece a trebuit să săpăm în mal pentru ca maşinile să nu cadă în prăpastia de 10-15 metri. Ultima consolidare s-a făcut anul trecut, în toamnă, dar acul lucrarea a alunecat la vale. Riscăm să rămânem izolaţi. Am putea face o parte din lucrările de reabilitate şi cu localnicii care primesc ajutor conform Legii 416, dar avem nevoie de puţin sprijin din partea autorităţilor” – a spus primarul comunei, Ion Ungureanu. Alunecările au afectat şi câteva locuinţe.
Web Design by DowMedia