Din toamnă, armata nu mai e obligatorie

luni, 6 februarie 2006

Din toamnă, armata nu mai e obligatorie

Adio arme!

 Adio arme! Asta vor spune începând cu acest an tinerii români. Apariţia în 2005 a legii 395 consfinţeşte suspendarea pe timp de pace a serviciului militar. Ultimele încorporări se vor face în acest an, în lunile februarie, iulie şi octombrie. Pentru tinerii cu studii superioare, ultimele încorporări se vor face în luna iulie. Tinerii încorporaţi în decembrie 2005 vor fi trecuţi în rezervă. O dată trecuţi în rezervă, aceşti tineri au posibilitatea să poată opta pentru cariera de militari profesionişti în unităţile MApN.

Ultimele încorporări

În perioada 9 ianuarie – 25 februarie, la Centrul Militar Judeţean Vâlcea au loc activităţi specifice, respectiv încorporarea recruţilor din contingentele 1973-1986, pentru clarificarea situaţiei militare şi medicale. Este bine de ştiut că nu toţi sunt chemaţi pentru încorporare. La CMJ sunt şi cazuri de refuzuri.  „Avem tineri care datorită lipsei de cultură, vin la noi pentru anumite probleme. Spun că sunt inapţi, însă noi îi verificăm. Vin mulţi ciobani care nu vor să se încorporeze. Oricum, aceştia nu vor fi niciodată încorporaţi, pentru că nu vor putea depăşi niciodată nişte standarde. Cererea de executare a serviciului militar este foarte mare, neputând fi onorate toate cererile. Acum avem peste 150 de recruţi cu studii superioare care vor să-şi satisfacă stagiul militar. În orice caz, un tânăr care nu a îndeplinit serviciul militar e un tânăr neterminat. Un tânăr care a îndeplinit serviciul militar se duce acasă un altfel de om”, spune şeful CMJ Vâlcea, lt.col. Nicolae Popescu.

Angajări

Tinerii care vor fi încorporaţi în acest an au şansa de a se putea angaja în Armata Română, pe bază de contract, începând cu 1 ianuarie 2007. Acesta se va încheia pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 2 sau 3 ani. Tinerii care vor dori să semneze un asemenea contract trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani. Ei vor avea o serie de avantaje; pe lângă solda cuvenită, vor beneficia în mod gratuit de echipament, hrană, asistenţă medicală şi medicamente transport gratuit în concediu, compensaţie pentru chirie la mutarea dintr-o unitate într-alta. Ei vor putea fi trimişi la studii în ţară sau în străinătate, însă apoi vor trebui să lucreze în continuare în armată. După ce vor împlini 26 de ani, o parte din aceşti tineri vor fi trecuţi în rândul ofiţerilor şi subofiţerilor iar restul vor fi demobilizaţi şi vor ocupa alte funcţii. Trebuie ştiut faptul că toate condiţiile de angajare vor fi foarte dure. Tinerii angajaţi cu contract vor fi trimişi acolo unde va fi nevoie de ei, în orice parte a globului. În acest moment, cele mai fierbinţi zone de conflict sunt Bosnia şi Irak.        • Octavian HERŢA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe