La Vâlcea, corupţia din spitale o depăşeşte pe cea din vămi

duminică, 6 martie 2011

• Rechinii în halate albe asasinează pe tarife de lux :

La Vâlcea, corupţia din spitale o depăşeşte pe cea din vămi

Nicu Trandafir

Sistemul sanitar este putred în România. Zeci de spitale sunt pe cale de a fi închise pentru a face posibilă o şi mai mare înavuţire a conducerilor spitalelor judeţene. În ultimele săptămâni am petrecut mult timp prin spitalele vâlcene vorbind cu pacienţi, familii ale acestora, portari, infirmiere şi doctori pentru a afla dedesubturile unor afaceri cu mult mai periculoase pentru ţară decât escrocheriile din vămile unde s-au făcut arestări recent.

Evaziunea fiscală la ordinea zilei

Un vameş care ia şpagă de la un contrabandist păgubeşte statul cu o sumă echivalentă cu cea pe care contrabandistul ar plăti-o ca taxă dacă ar introduce marfa legal în ţară. Este foarte posibil însă ca acel om să renunţe la a mai introduce marfă dacă i se cere plata taxelor, caz în care statul oricum nu pierde nimic. În spitalele din ţară se face o evaziune de miliarde de lei cu acceptul întregii clase politice care cunoaşte situaţia. În toate spitalele din Râmnicu Vâlcea doctorii primesc bani de la pacienţi pentru a face operaţii, a elibera concedii medicale, a pensiona oameni, a le da reţete sau tratamente. Excepţiile, adică medicii care nu iau şpagă, sunt puţine şi au menirea să confirme regula. Primesc atenţii şi asistentele şi infirmierele. Toţi aceşti bani reprezintă venituri neimpozabile. Deci cei care le primesc fac evaziune fiscală! O mare parte dintre medici au pe lângă locul de muncă de la stat şi unul în cabinete private. Ale lor sau ale altor medici. Acolo se face iar evaziune! Majoritatea pacienţilor nu primesc chitanţe pentru consultaţiile de la medici. Cele mai elocvente cazuri sunt cele de la stomatologi. Câţi dintre dumneavoastră aţi primit vreodată chitanţă pentru banii plătiţi la o extracţie sau la un montat de dinte sau măsea?

Drenarea banului public prin achiziţii

Conducerile spitalelor din România sunt numite politic. Mereu după alegeri este o bătălie acerbă pe aceste posturi de manageri. Toate aceste războaie se duc de fapt pe caşcavalul public. Achiziţiile de mâncare, medicamente, seringi, cearceafuri, halate, aparatură medicală, deratizările, lucrările de reparaţii şi întreţinere, becurile în fine pe tot ce se consumă într-un spital se dau bani mult mai mulţi decât costă aceste produse sau servicii pe piaţa liberă. Şi se primeşte mită pentru că este normal să primeşti mită de la un comerciant de la care iei cearceafuri de pat cu 90 de lei când acestea costă maxim 20 de lei pe piaţă. De aceea nu sunt bani de ajuns niciodată în spitale. Iar după ce că materialele cumpărate sunt proaste şi puţine se mai şi fură din ele. Mare parte din seringi, medicamente, mănuşi chirurgicale sunt duse din spitale în cabinete private şi folosite acolo. Cei care fac aceste operaţiuni sunt de fapt nişte infractori cu halate. Nişte hoţi, escroci , evazionişti, mituitori şi mituiţi. Şi toţi sunt bine mersi. Niciunul nu a înfundat puşcăria pentru fărădelegile lor.

Cine pierde şi cine câştigă din desfiinţarea spitalelor din Brezoi şi Bălceşti

În momentul de faţă Guvernul cheltuieşte puţin pentru spitale de acest gen susţinute financiar de administraţiile locale şi judeţene. Desfiinţarea lor ar presupune cheltuieli mai mari pentru stat legate de transportul oamenilor bolnavi din zonă pe distanţe lungi cu un număr insuficient de ambulanţe. Maşinile de la AMBULANŢĂ se vor strica mai repede şi vor fi insuficiente, vor muri oameni şi vor trebui făcute cheltuieli mai mari pe reparaţii şi achiziţii. Rechinii din conducerile spitalelor judeţene vor avea însă de câştigat. Miile de pacienţii din aceste zone obligaţi să se interneze în spitalele lor vor aduce bani mai mulţi de la buget pentru achiziţiile de consumabile, medicamente, hrană etc. Deci se vor putea face comisioane mai mari. Doctorii din aceste spitale vor avea mai multe vaci de muls şi vor pleca acasă cu plicuri mai groase şi mai numeroase. Cine pierde din aceste operaţiuni de desfiinţare a spitalelor? Păi în primul rând pacienţii. În aceste oraşe mici toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Aşa că medicii şi asistentele primesc atenţii mai mici pentru că ştiu situaţia precară a pacienţilor. Sau îi tratează de multe ori gratis sau contra unei atenţii simbolice ( o cafea, un coş de ouă eventual o găină). Un bolnav care va trebui să meargă la spitalul de urgenţă din Râmnic în loc să meargă la cel din Bălceşti va trebui să cheltuiască mai mulţi bani şi pentru doctori dar şi pentru supravieţuirea lui fizică în municipiu. Rudele vor da mai mulţi bani pe drumuri ca să îl viziteze iar unii oameni care ar putea fi salvaţi vor muri pe drumuri cu zile. De aceea aceşti oameni care distrug spitalele pentru a obţine bogăţie sunt nişte asasini ai poporului român.

Haosul din Maternitate şi Spitalul de Urgenţă

Spitalul de Obstetrică- Ginecologie din Râmnic (Maternitatea) este o clădire plină de oameni suferinzi şi de infractori cu halate care fac averi pe seama suferinţei unor femei amărâte şi batjocorite de un stat incapabil să pună capăt corupţiei. Dacă ajungi aici şi nu eşti gravidă trebuie să plăteşti ecografia chiar dacă ai asigurare medicală. De cele mai multe ori eşti îndreptată, ca gravidă sau ca pacientă cu alte probleme, la un ecograf particular din oraş aparţinând uneori chiar medicului care te-a internat. Ca să vină cineva în vizită la tine trebuie să cumpere un halat cu 5 lei de la spital. Ca să naşti trebuie să plăteşti şpagă ( tarife între 150 şi 500 de lei), ca să te chiuretezi trebuie să plăteşti şpagă ( 150 lei) , ca să îţi scoată un fibrom trebuie să plăteşti (500 lei), ca să te opereze de chist la fel, ca să îţi salveze viaţa după o sarcină extrauterină trebuie să plăteşti. Trebuie să îţi aduci de acasă medicamente, seringi, pansamente, pijama. Trebuie să dai bani la asistentele care îţi fac injectabilele, la cele care te pregătesc pentru naştere.

Trebuie să plăteşti şpagă de multe ori unor medici care te-au jecmănit până la naştere prin cabinetele lor private şi care acum te jecmănesc în spital. Mâncarea din spital este una bună pentru porci. Rareori poate fi numită acceptabilă deşi pe acte spitalul dă o grămadă de bani pentru ea (mai bine ar comanda meniul zile de la o cârciumă). O femeie din acest spital primeşte o felie de pâine la masa de prânz şi culmea nu are de unde să cumpere pâine în spital pentru că singurul magazin de aici ( unde toate produsele costă cu minim 50 la sută mai mult decât la orice alimentară din oraş) nu are pâine de vânzare. Curtea spitalului e plină de câini vagabonzi purtători de microbi şi periculoşi pentru vizitatori. Liftul este cel mai prost din tot oraşul, toaletele colcăie de mizerie şi microbi, infirmierele se mişcă mai repede doar atunci când se anunţă vizita celor de la SANEPID. Calea de acces de urgenţă este închisă cu lacătele, poarta principală are permanent lacăt pe ea şi noaptea se mai închide cu lacăt o altă cale de acces în spital. Doamne fereşte de un incendiu ca cel din Bucureşti de acum câteva luni pentru că evacuarea personalului de aici se va face foarte greu cu atâtea uşi închise şi un lift care merge cu viteza melcului şi scârţăie din toate încheieturile.

PRINCIPALA PROBLEMĂ : Toţi medicii de aici profesează şi în cabinete private, clinici mici private sau Policlinica cu plată! Folosesc spitalul pentru a racola clientelă pentru cabinetele private. Iau banii graşi la cabinete apoi folosesc dotarea spitalului pentru a face chiuretaje, alte operaţii şi naşteri. Acolo unde pacienţii din spital nu au venit şi la cabinetele lor private iau şpagă mai mare în spital! De multe ori greşelile medicale provin datorită oboselii unor gărzi lungi dublate de munca în privat. Ar trebui prin lege să fie obligaţi să opteze pentru privat sau loc de muncă la spitalul de stat.
La Spitalul de Urgenţă e aglomeraţie mare. Neavând bani pentru diferite analize pacienţii apelează la salvări pentru a fi aduşi noaptea la Urgenţe unde se mai fac investigaţii gratis. Şi aici se primesc şpăgi de către chirurgi. Spitalul este plin de gândaci, mâncarea este proastă, lipsesc consumabilele iar farmaciile din faţa spitalului fac profit imens pacienţii fiind obligaţi să-şi cumpere inclusiv seringile, branulele, uneori chiar anestezia. Cardiologi, ginecologi, endocrinologi, neurologi, dermatologi, oftalmologi, orelişti cu toţii fac bani şi prin cabinete private. Cu toţii sunt suspecţi de a trata cu superficialitatea pacienţii din spital pentru a se dedica celor de la cabinetele private. Unii pacienţi spun că multe consumabile sunt scoase din spital şi duse în cabinetele particulare pentru a fi folosite acolo.

Tarife de hotel de lux

Nesimţirea atinge cote alarmante atunci când vine vorba de taxarea pacienţilor pentru cazarea în aceste spitale şi pentru masă. O persoană neasigurată pentru sănătate trebuie să achite între 150-200 de lei pentru fiecare zi de spitalizare în aceste insalubre clădiri din care mii de medici şi-au făcut vile şi maşini de lux pe seama suferinţei unei populaţii hăituite. De aceea spuneam că aceşti rechini în halate albe sunt mai răi decât vameşii. Vameşii s-au îmbogăţit de la nişte infractori. Medicii se îmbogăţesc de la nişte oameni săraci şi bolnavi, bătrâni, şomeri, pensionari, fete tinere fără loc de muncă, canceroşi aflaţi la un pas de moarte.

Infractori şi complici

Conducerile partidelor care se bat să numească persoanele din conducerea spitalelor şi Direcţiilor de Sănătate, conducerile acestora care drenează banul public, factorii de decizie din Guvern şi din Ministerul Sănătăţii şi toate cadrele medicale care au condiţionat actul medical, care au primit foloase necuvenite şi nedeclarate fiscului sunt infractori sau complici. Câţi procurori ar trebui să facă curăţenie în această cloacă? Câţi parlamentari ca să facă nişte legi dure împotriva acestor neoameni care scuipă pe legile statului şi pe jurământul de medic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe