4 tipuri de hârtie pe care le poți folosi pentru meșteșuguri și prototipuri

miercuri, 18 martie 2020

 

Hârtia, unul dintre cele mai cunoscute și ieftine materiale din jur, este excelentă pentru creațiile artistice și meșteșuguri. Cu tehnicile potrivite, o poți folosi pentru orice, de la prototiparea unor modele mici, până la construirea mobilierului sau chiar a bărcilor și clădirilor. 

Iată care sunt principalele tipuri de hârtie pe care le poți folosi:

O combinație de grosime, rigiditate, textură a suprafeței și finisaj (mat, lucios sau simplu) poate schimba modul în care hârtia își păstrează forma și creionul, cerneala sau lipiciul aderența. Unele tipuri de hârtie sunt foarte populare. Uite care sunt și ce poți face cu ele:

Hârtia xerox - Cu o greutate medie și o suprafață destul de netedă, aceasta este bună atât pentru scris, cât și pentru tipărire. De asemenea, este suficient de solidă pentru a rezista în aranjamente, dacă este folosită pentru modele mici;

Hârtia creponată sau hârtia glasată - Disponibile pe mai multe modele și culori, acestea sunt lucioase, mate, încrețite și, de multe ori, fac parte si din rechizitele celor mici pentru școală. Sunt folosite pentru exersarea îndemânării cu foarfecele și pentru a crea ilustrații și felicitări. Hârtia glasată este mai groasă decât cea tip xerox și poate fi integrată în diverse creații artistice; 

Hârtia Origami - Ușoară, dar rigidă, aceasta va putea menține forme mai complexe și chiar se va plia înapoi dacă o comprimi. În general, este colorată sau imprimată doar pe o parte. Meșteșugurile Origami pot fi făcute din orice hârtie care se pliază bine; 

Hârtia Washi japoneză -  Are, de obicei, formă pătrată și se pliază ușor, dar adesea poate fi destul de subțire, motiv pentru care nu este potrivită pentru alte meșteșuguri decât Origami. Însă, poate fi folosită pentru confecționarea felicitărilor, tapetelor sau a coperților.

Plierea și manevrarea formelor

Pentru cute frumoase - în formă de V sau suprapuse, îngroșate de o dublură - întinde foaia de-a lungul liniei pliului, îndreptând orice fel de punct care nu este aliniat corect. Pentru cele rotunde sau pentru colțuri, te poți folosi și de alte instrumente pentru a crea o formă anume. 

Tăierea hârtiei

Foarfecele ar trebui să aibă lame ascuțite, mici și subțiri. Pentru tăieturi drepte, lungi, poți folosi un cuțit sau un cutter pentru carton. Există și perforatoare cu diverse forme, ce pot face și ele parte din rechizitele școlare obișnuite, ce dau hârtiei un alt format.

Lipirea

Adezivul alb (aracetul) obișnuit este rezistent și suficient de sigur pentru majoritatea creațiilor. Întinde o peliculă subțire, cu o scobitoare plată și, astfel, poți combina mai multe tipuri de hârtie pentru a obține forma finală. În acest sens, trebuie să știi că, lipit cu aracet, cartonul stă mai bine decât dacă ai folosi un lipici comun, așa că nu ezita să-l folosești.

Consolidarea

Pentru a face modele mai rezistente, lipește mai multe straturi, alternând tipurile de lipici, dacă este posibil. Pentru un efect mai interesant, prin alipire, poți folosi hârtie subțire și carton și vei obține un obiect interesant. 

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre cele mai populare tipuri de hârtii, pe care e poți folosi pentru meșteșuguri și, mai ales, pentru crearea machetelor.

Sursă: pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe