Directorul de la Şomaj se laudă cu realizări “subţiriÔÇ£

luni, 23 octombrie 2006

Directorul de la Şomaj se laudă cu realizări „subţiri“

Comunicat de presă

În judeţul Vâlcea, rata şomajului în luna septembrie 2006 se situa la nivelul de  4,7%, menţinându-şi valoarea din luna precedentă şi în scădere cu 3,1 procente faţă de începutul anului. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2005, rata şomajului este mai mică cu 2,3 procente.
În primele nouă luni ale anului 2006, în judeţul Vâlcea, ca urmare a serviciilor oferite de AJOFM Vâlcea, s-au angajat 6086 persoane. Prin intermediul serviciilor de mediere au fost angajate 3815 persoane: cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată un număr de 2838 persoane şi 977 persoane s-au încadrat cu contract de muncă pe perioadă determinată. De precizat faptul că 665 şomeri s-au încadrat în muncă dupa prima mediere a muncii. Un număr de 531 someri s-au încadrat în muncă înainte de expirarea perioadei de acordare a îndemnizaţiei de şomaj, beneficiind astfel de prevederile art. 72 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, şi anume o suma lunară neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 30% din îndemnizaţia de şomaj, stabilită şi recalculată conform legii, până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţiţi să primească îndemnizaţie de şomaj.
Stimularea mobilităţii forţei de muncă s-a efectuat în baza art. 74 si 75 din Legea nr. 76/2002, astfel:
- 340 someri s-au încadrat într-o localitate situată la o distanţă de peste 50 km faţă de domiciliu, beneficiind de o primă de încadrare egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară în vigoare la data acordării. Majoritatea persoanelor care au beneficiat de acest stimulent au ocupat locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în meserii ca: fierar betonist, lăcătuş, mecanic utilaje, zidar, electrician etc.
- 302 persoane aflate în perioada de acordare a îndemnizaţiei de şomaj s-au încadrat în altă localitate, schimbându-şi domiciliul, beneficiind de prima de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării.
Beneficiarii primei de instalare au ocupat locuri de muncă în diverse sectoare de activitatate, în meserii ca: inginer, medic, economist conducător auto, vânzător, confecţioner încălţăminte, tâmplar, muncitor necalificat etc.
            De asemenea, 105 absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, înregistraţi la AJOFM Vâlcea, s-au angajat cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiind astfel, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.
            Cursurile de formare profesională au avut un rol determinant la angajarea în muncă a unui număr de 423 persoane. Menţionăm că, de la începutul anului, 1733 persoane din rândul şomerilor au fost înscrise la programe de formare profesionala. Ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională au fost încadrate 140  persoane. Agenţii economici au beneficiat de facilităţile acordate de Legea nr. 76/2002, încadrându-se în muncă 234 someri peste 45 ani şi 33 întreţinători unici ai familiilor monoparentale. De asemenea, prin subvenţionarea locului de muncă, s-au angajat 246 absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. Prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, au fost angajate 96 persoane din rândul tinerilor cu vârste între 16-25 ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale.
În oferta de locuri de muncă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea predomină meseriile din domeniul construcţiilor (zidar, zugrav, dulgher, tâplar, fierar betonist, faianţar, tencuitor, electrician, instalator, sudor, muncitor necalificat ) şi serviciilor (vânzător, şofer, barman, ospătar, bucătar, patiser, menajeră, spălător vehicule etc.).
De asemenea, numeroase oferte vizează meseria de inginer, cu diverse specializări: inginer constructor, inginer proiectant, inginer mecanic, inginer profil electric, inginer prelucrarea lemnului, inginer telecomunicaţii, inginer sistem, inginer TCM.
Director Executiv.

Iulian Răduică

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe