Peste 100 de meşteri populari, la Târgul de ceramică “Cocoşul de Hurez

duminică, 5 iunie 2011

Peste 100 de meşteri populari, la Târgul de ceramică „Cocoşul de Hurez"



Peste 100 de meşteri populari au fost prezenţi sâmbătă şi duminică la cea de-a 40-a ediţie a Târgului ceramicii „Cocoşul de Hurez", din oraşul Horezu, care s-a desfăşurat în perioada 3-5 iunie. „Reuniţi sub umbra stejarilor seculari din Treapt, meşterii ceramişti din toate centrele de olărit din ţară îşi expun creaţiile şi rodul muncii lor, formând un tablou complet al fenomenului olăritului naţional contemporan. Târgul atrage, an de an, mii de admiratori ai artei populare autentice, toţi bucurându-se de frumuseţea vaselor de lut, de măiestria meşterilor, de diversitatea formelor şi culorilor, fiecare plecând acasă cu cel puţin un obiect care să le amintească de minunata zonă a Horezului şi de oamenii săi, mulţi fiind vizitatori fideli, încă de la primele ediţii", a spus în cuvântul de deschidere primarul de la Horezu, Constantin Niţu. 

70 de meşteri olari la „Cocoş"

În jur de 70 de meşteri olari din Vâlcea, Harghita, Suceava, Galaţi, Olt au participat la târg. Pe lângă meşterii olari participă şi meşteri în lemn, artizanat, costume populare, piatră etc. Cu această ocazie, Asociaţia Centrelor de Ceramică din România se va extinde, la Horezu fiind prezent şi preşedintele Asociaţiei Centrelor de Ceramică din Italia. Primăria pregăteşte în paralel cu această manifestare şi inaugurarea unei piste de motocross, unde vor avea loc curse de carting şi, pentru prima dată, spune primarul, o spectaculoasă cursă de buggy cars. De asemenea, vor mai fi concerte de muzică rock. Primarul Constantin Niţu se aşteaptă ca în acest an numărul turiştilor în zonă să crească. „Ne aflăm în depresiunea Horezu, locul unde muntele, tradiţiile şi viaţa monahală sunt elemente distincte ale locului. Aici este Mănăstirea Hurezi a lui Constantin Brâncoveanu şi ne aflăm la poalele Munţilor Căpăţânii din Masivul Parâng".

Artă populară şi degustare a produselor româneşti

Povestea Târgului de ceramică „Cocoşul de Hurez" începe în vara anului 1971, când organizatorii Festivalului de folclor "Cântecele Oltului" au avut inspiraţia să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular sărbătoarea lutului. Începând cu 1974 (a IV-a ediţie), târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară - parcul de la stejarii seculari - oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Galeria de artă populară contemporană care funcţionează în sălile Casei de Cultură "Constantin Brâncoveanu" din Horezu acumulează an de an "recolta valorică" a târgului.
Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 4 iunie 2011, de la ora 11.00, în satul de vacanţă „Stejari". Duminică, 5 iunie, între orele 8.00-20.00, manifestarea s-a încheiat cu programul de prezentare şi desfacere a produselor de ceramică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe