Se spune că în Vâlcea ai parte de drumuri ca în Occident... dar doar în promisiuni electorale! Autostrada Sibiu-Pitești, la care visează vâlcenii mai ceva ca la lozul câștigător, e în continuare într-o fază de contemplare filozofică. Deocamdată, avem mai multe studii de fezabilitate decât kilometri asfaltați, iar șoferii continuă să-și testeze răbdarea pe Valea Oltului. Unii spun că drumul va fi gata „când o zbura porcul”, dar având în vedere ritmul lucrărilor, ne gândim serios să dresăm porcii pentru aviație!
Râmnicu Vâlcea – Silicon Valley al hackerilor
Dacă ai auzit de Râmnicu Vâlcea și nu ești din zonă, sunt șanse mari să fi citit despre el în vreun articol despre hackeri! Poreclit „Hackerville”, orașul a devenit celebru pentru „băieții deștepți” care fac tranzacții suspecte mai repede decât fac autoritățile licitații publice. Deși avem o reputație digitală de top, realitatea offline e puțin diferită: Wi-Fi-ul merge mai prost ca semnalul de pe Valea Oltului, iar internetul rapid e folosit mai mult pentru Netflix decât pentru start-up-uri revoluționare. Dar cine știe, poate în loc de hackeri vom da lumii un nou Zuckerberg… sau măcar pe cineva care știe să folosească emailul fără să trimită viruși!
Drumul spre Vârful Cozia – pentru temerari și șoferi cu nervi tari
Ai chef de o drumeție pe Vârful Cozia? Perfect, doar să fii pregătit pentru un traseu off-road… chiar și pe asfalt! Drumul care urcă spre munte pare mai degrabă o probă de raliu decât o șosea turistică, iar cine reușește să ajungă sus fără să își piardă planetarele merită o diplomă de supraviețuitor. Se spune că autoritățile ar vrea să îl repare, dar până acum, singura îmbunătățire a fost stratul de pietriș pus de turiștii nervoși ca să mai astupe gropile. Dacă o ținem tot așa, vom ajunge să urcăm cu căruța – că măcar aia e mai adaptată la drumurile din Vâlcea!
Transalpina – drum de vis, dar cu coșmaruri administrative
Transalpina este una dintre cele mai spectaculoase șosele din România, dar și una dintre cele mai ignorate de autorități! În fiecare an, turiștii așteaptă cu sufletul la gură să se deschidă drumul, iar autoritățile se comportă de parcă sunt surprinse de existența iernii în munți. Asfaltul e superb când nu e plin de crăpături, iar peisajul îți taie răsuflarea… la fel ca și lipsa benzinăriilor pe traseu. Poate că într-o zi, cineva va descoperi că întreținerea drumurilor nu este doar o legendă urbană, dar până atunci, bucurați-vă de peisaj și faceți plinul înainte să urcați!
Târgurile de vechituri – economie paralelă sau artă populară?
În Vâlcea, târgurile de vechituri sunt mai bine aprovizionate decât multe magazine. De la căruțe la telefoane „ultimul răcnet” (din 2010), găsești de toate, la prețuri negociabile în funcție de nervii vânzătorului. Se spune că aici poți cumpăra orice, de la șuruburi ruginite până la „BMW-uri fără acte, da’ merge brici”. E o adevărată artă a comerțului, unde nu contează neapărat calitatea, ci abilitatea de a păcăli clientul să creadă că face o afacere bună. Până la urmă, economia locală trebuie să funcționeze, nu?
Fotbalul vâlcean – o legendă urbană
Cândva, Vâlcea avea o echipă de fotbal care mai prindea câte un meci prin liga secundă, dar acum sportul rege a devenit doar un capitol din istorie. CSM Râmnicu Vâlcea s-a stins discret, lăsând loc de speculații și nostalgii. În prezent, stadionul e mai animat când plouă și cresc buruienile decât atunci când era folosit de echipă. Se pare că performanța sportivă în Vâlcea se rezumă la maratoane birocratice pentru fonduri și sprinturi politice pentru funcții!
Politica locală: O telenovelă fără final
În Vâlcea, politica e un sport extrem! Avem primari care se ceartă ca la piață, consilieri care dorm pe scaune și proiecte care mor înainte să se nască. La fiecare patru ani, promisiunile sunt mai ambițioase decât planurile de colonizare a lui Elon Musk, dar realitatea rămâne aceeași: se schimbă fețele, dar metodele rămân identice. Singura certitudine e că politicienii au o singură grijă: să nu le lipsească aerul condiționat din birouri și cafeaua gratis din Primărie.