Șeful Salvamont Vâlcea: Atacurile urșilor vor continua!

duminică, 14 iulie 2024

Atacurile urșilor vor continua. Șeful Salvamont Vâlcea: Nu prea te poți apăra de urs. Eu am variantele mele, dar a început să-mi fie și mie teamă

Specialiștii atrag atenția că din cauza înmulțirii fără precedent a urșilor, cazurile precum cel al tinerei de 19 ani, atacată pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi, care a murit după ce fiara a aruncat-o într-o prăpastie, vor continua.

Șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a explicat pentru adevarul.ro care pot fi cauzele pentru care urșii devin agresivi și a recunoscut că în general nu prea ai nicio cale de scăpare în fața unei sălbăticiuni, în ciuda tuturor recomandărilor.

Acesta a precizat și că era doar o chestiune de timp până aveam să ne confruntăm cu tragedii, dată fiind scăparea de sub control a acestei specii.

„Te întâlnești toată ziua cu ei, la munte, deal și mai nou și la câmpie. Personal, nu sunt iubitor de sânge, nu mănânc carne de vânat, sunt salvator. Dar cred că nu există altă variantă decât împușcarea. Din păcate, cu cât ne ducem mai mult în timp, o să trebuiască să fim mult, mult mai duri în a vâna și a scoate aceste animale din zonele peste care au pus stăpânire.

Și nu mă refer la exemplarele de la munte, ci la cele care au ajuns, spre exemplu, până la Drăgășani, Bălcești (la zeci și sute de kilometri depărtare de munte, la câmpie – n.red.). Vă dați seama ce stres este pe acest animal dăruit de natură cu blană pentru zonă grea, de munte, zonă rece, să stea la câmpie? Nu se poate duce la munte pentru că-l omoară altul care este mai puternic”, a atras atenția șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

De ce devin urșii agresivi

Despre urși se știe că se află în vârful lanțului trofic, nu au dușmani naturali, fiind o specie oportunistă, care se adaptează condițiilor de mediu, unde găsesc o sursă ușoară de hrană profită de ea.

Doar alte exemplare mai puternice și omul pot fi inamicii săi.

„Și atunci stă în nemernicia asta de căldură, unde nu este mediul lui, mănâncă ce nu mănâncă de obicei... E normal să devină agresiv în atare condiții. Pe unde nu circulă turiștii, stă un urs puternic. Și cel care trece peste 20 de ani este extraordinar de agresiv, pentru că nu mai pune grăsime pe el, și mănâncă orice și de oriunde. Atacă tot ce-i iese în cale. Cum simte sfârșitul, ar face orice ca să trăiască”.

La fel de agresivi devin și puii, tot din cauza instinctului de supraviețuire, de foame și de teamă că nu pot merge oriunde, pentru că alții mai puternici i-ar omorî.

Legat de comportamentul straniu al fiarei sălbatice, Mircea Lera a mai amintit că „în mod normal după ce omoară o vacă, ursul nici nu ar mai trebui să mănânce o lună de zile. Și tot în mod normal, ursul ar trebui să atace animale toamna târziu, iarna, când trebuie să acumuleze grăsime, pentru perioada în care hibernează, deci nu ar trebui nici să atace în perioada asta. Dar este posibil ca cei agresivi să fie dintre cei mai bătrâni, cărora le este tot timpul foame” - relatează stiripesurse.ro

În ultimii ani, urșii au început să iasă tot mai des și mai mult din arealul lor.

„Exemplarul mare nu vine unde sunt oameni! Dar, dacă dau peste oameni pe care îi consideră un pericol, îi va ataca! Să știți că poate să mănânce carne și de om, chiar dacă nu este un animal carnivor, având în vedere că 80% din hrana sa este una vegetală. Nici căldură nu-i face foarte bine. Este iritat și din această cauză. Dar cel mai speriat este ursul care nu este puternic și care devine astfel agresiv cu tot ce-i iese în cale”.

„A început să-mi fie și mie teamă, deși merg prin păduri de 50 de ani”

Șeful salvamontiștilor vâlceni a recunoscut și că nu prea există soluții pentru a te apăra de un urs agresiv și că, în ciuda vastei sale experiențe, la rândul său, a ajuns să se teamă de fiarele sălbatice scăpate de sub control.

„În mod normal, nu prea te poți apăra de urs. Eu am variantele mele, dar a început să-mi fie și mie teamă. Merg de 50 de ani prin păduri, pe munte și până acum n-am avut niciodată nici un fel de teamă. Am mers și zi, și noapte, am dormit pe toate văile, pentru că ursul, în mod normal, dacă are locul lui acolo, nu vine în fața omului, stă retras. A început să-mi fie frică. Și m-am întâlnit, nu o dată, cu ursul. Doar că situația de acum nu are nici un corespondent.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe