Ghidul alegătorului 2024. Ce avem voie să facem și ce NU în secția de votare în ziua alegerilor locale și europarlamentare

sâmbătă, 8 iunie 2024

Alegerile locale, precum și cele pentru Parlamentul European (europarlamentare) au loc în România în ziua de 9 iunie 2024. Votarea are loc în aceeași secție pentru ambele alegeri, de la ora 7.00 la ora 22.00.

Potrivit unui ghid electoral elaborat de Expert Forum, prin platforma votcorect.ro, votarea se poate prelungi până la ora 23:59 dacă mai există alegători la coadă la ora închiderii.

Alegătorii primesc cel mult 5 buletine de vot – unul pentru europarlamentare și 4 pentru locale: primar, consiliu local, consiliu județean, președintele CJ (sau primar general și consiliu general pentru mun. București).

Harta interactivă a tuturor candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte rapid listele complete ale ofertelor electorale, poate fi consultată aici. De asemenea, lista completă a candidaților la alegerile europarlamentare poate fi consultată aici.

Reguli generale: alegeri locale și europarlamentare 2024

-► Votul este secret; nu dezvăluiţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să afle opțiunea dumneavoastră. Nimeni nu are dreptul să vă ceară să dezvăluiți cu cine ați votat.

-► Evitați să faceți fotografii în secția de votare care ar putea
compromite secretul votului. Fotografierea sau filmarea buletinului de vot se sancționează de la 600 la 1000 de lei conform legii 115/2015.

-► Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi observator, candidat sau membru al biroului electoral.

(Motiv temeinic” poate însemna situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei VOTAT. Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul.)

-► Dacă vi se oferă bani sau alte bunuri pentru a vota cu un anumit partid sau candidat sau dacă se exercită presiuni asupra
dumneavoastră puteți face reclamație la poliție!

-► Campania electorală în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă. Candidații pot sta în ziua alegerilor în secțiile de votare, dar nu au dreptul de a face campanie electorală sau de a influența alegătorii.

-► Prezentați actul de identitate operatorului de calculator. Nimeni nu poate face copii sau fotografii după actul dumneavoastră de identitate.

-► Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

-► Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe fiecare
buletin de vot (de obicei pe spate) este aplicată ștampila de
control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi
declarat nul!

Articol publicat și pe platforma VotCorect.ro, un proiect de asistență electorală al Expert Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe