Dr. Ștefan Vuza: Romania are nevoie de o noua revolutie industriala, iar chimia este vitala!

vineri, 7 iunie 2024
Dr. Ștefan Vuza: Romania are nevoie de o noua revolutie industriala, iar chimia este vitala!
Dr. Ștefan Vuza (presedinte Chimcomplex) a fost prezent la conferința Ziarul Financiar "Reindustrializarea României 2024”, unde a transmis un mesaj puternic: "România are nevoie urgentă de reindustrializare, iar industria chimică este fundamentul acestui proces! Vorbim de (dez)industrializarea României în ultimii 30 de ani și încă suntem la începutul drumului pentru Reindustrializarea României”.
Și are dreptate. Fără o industrie chimică robustă, țara noastră va rămâne un simplu furnizor de materie primă pentru alte economii, în loc să fie un jucător major pe piața globală.
De ce este cruciala industria chimica?
Chimia este baza tuturor celorlalte industrii. Este industria industriilor și oferă produse esențiale pentru diverse sectoare, de la agricultură la construcții și tehnologie.
România are resurse naturale abundente. Avem lemn, dar toate combinatele de celuloză sunt închise, obligându-ne să importăm 400.000 de tone de celuloză anual. Reindustrializarea ar schimba acest lucru radical.
Reindustrializarea ar permite producerea internă de îngrășăminte pentru industrie alimentară și agricultură, care ar putea fi cu 30-40% mai ieftine decât importurile. Aceasta înseamnă costuri mai mici pentru fermieri și, în final, pentru consumatori.
România are potențialul de a produce energie ieftină și are suficiente resurse de gaz pentru a susține reactivarea a patru combinate de îngrășăminte. Aceasta ar reduce dependența de importuri și ar stimula economia locală.
Cifrele care conteaza:
👉400.000 de tone de celuloză importate anual – un deficit care ar putea fi eliminat prin redeschiderea combinatelor de celuloză.
👉30-40% reducere la prețul îngrășămintelor dacă ar fi produse intern.
👉4 combinate de îngrășăminte care ar putea fi reactivate, creând noi locuri de muncă și stimulând economia locală.
Ștefan Vuza mai spune că reindustrializarea este un apel la acțiune. “Ne trebuie continuitate, să punem elementele din lanț care lipsesc. Materia primă este obligatorie, industria trebuie să se lege în lanț de cei care au materiile prime. Reindustrializarea nu se va întâmpla peste noapte, dar cu o strategie pe termen lung și o colaborare strânsă între sectorul public și privat, România poate redeveni o putere industrială. Viitorul este al celor care îndrăznesc, care caută soluții și nu renunță. Noi suntem acești specialiști care ne ambiționăm să investim în România, să fim un partener de încredere pentru angajați, clienți, Guvern și mediul de afaceri."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe