Rudele unei femei decedate din Vâlcea au ajuns să fie numite „vânători de strigoi” și au ajuns chiar în instanță, după ce au practicat un ritual controvesat. În urmă cu cinci ani, au mers în cimitir, au dezgropat-o sub pretextul ca s-a transformat în strigoi și îi bântuie de pe lumea cealaltă. Astfel, i-au deshumat cadavrul și i-au înfipt un cuțit în zona inimii, după care au acoperit cu pământ groapa şi au reamenajat mormântul, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Vânători de fantome”, condamnați. De ce au dezgropat mortul

CADAVRU
O familie din Vâlcea a dezgropat mortul, considerând că e strigoi . Sursă foto: arhivă EVZ

Familia femeii care a fost dezgropată a fost acuzată de procurori pentru profanare de morminte. Rudele decedatei au primit condamnări la închisoare cu suspendare, deoarece au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit adevărul.ro. În ceea ce-l privește pe preotul acuzat de complicitate la profanarea de cadavre, instanța a decis că fapta nu este prevăzută de lege.

„S-a recurs la deshumarea cadavrului şi înţeparea acesteia la nivelul inimii pe fondul unei tulburări create de sentimentul că răposata «s-ar fi transformat în strigoi» şi că «i-ar fi bântuit», la nivelul comunităţii locale existând superstiţia conform căreia persoana decedată se poate transforma în strigoi, iar pentru anihilarea acestuia este necesară înţeparea cadavrului în inimă”, a motivat Curtea de Apel Pitești, potrivit sursei citate.

Arhiepiscopia Râmnicului  Vâlcea nu l-a iertat, însă, pe preotul care a asistat la ritualul neortodo din cimitir. L-a sancționa  disciplinr și l-au  a suspendat  din funcţie pentru neglijenţă, neîndeplinirea sau îndeplinirea cu rea-credinţă a îndatoririlor statutare şi regulamentare, sancţiune pe care  nu a contestat-o în instanță, până la acest moment.

Ritualurile pe care Biserica Ortodoxă nu le acceptă

slujbă, Biserică
BOR nu recunoaște unele ritualuri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Deshumarea, sub pretextul transformării mortului în „strigoi”și exorcizarea sunt câteva dintre ritualurile pe care Biserica Ortodoxă Română(BOR) nu le recunoaște. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au existat practici care au scandalizat BOR. Spre exemplu, cazul stareței din Mehedinți, „maica Filofteia”, a stârnit mari  controverse. Ea a fost acuzată că a răstignit o tânără, sub pretextul că era „posedată”.  Și în acest caz, Mitropolia a luat măsuri de excludere din viața monahală.