Deputatul PNL Cristian Buican, cercetat de politistii valceni de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase

sâmbătă, 17 februarie 2024

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase - IPJ Valcea efectuează cercetări într-un dosar întocmit pentru depozitarea necorespunzatoare a armelor si munitiilor, nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termenul de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă. Cel vizat este deputatul Cristian Buican, presedintele PNL Valcea. Informatia ne-a fost confirmata de surse autorizate din interiorul Inspectoratului Judetean de Politie Valcea. Avand in vedere ca aceasta actiune a politistilor valceni s-a desfasurat anul trecut, ne exprimam increderea ca dosarul nu a fost musamalizat, avand in vedere persoana politica...

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii l-au identificat pe deputatul liberal, care deținea la domiciliul său mai multe arme letale. Armele nu erau depozitate corespunzator, fiind înscrise într-un permis de armă, care, la momentul efectuării verificărilor avea valabilitatea expirată, iar persoana în cauză nu s-a prezentat cu armele la un magazin autorizat în vederea depunerii acestora, conform legii.

Armele au fost ridicate în vederea expertizării.

Polițiștii atrag atenția deținătorilor de arme asupra obligativității prezentării la Poliție în termenul legal, în vederea prelungirii valabilității permisului de armă. Documentele necesare a fi prezentate pentru prelungirea valabilității permisului de armă sunt:

 • permis de armă tip A sau B;
 • carte de identitate;
 • certificat medical;
 • aviz psihologic;
 • o fotografie 3X4;
 • permis de vânătoare;
 • atestat de instructor în poligon;
 • atestat de colecționar;
 • carnet antrenor de tir sau sportiv cat.1;
 • dovada efectuării tragerii în poligon;
 • dovada tragerii experimentale;
 • certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor.

În cazul în care deținătorii de arme nu efectuează demersurile legale necesare pentru prelungirea valabilității permisului de armă, aceștia au obligativitatea ca în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă să depună arma și muniția la un armurier autorizat.

Potrivit legii, permisul de port-armă are o valabilitate de 5 ani, care se prelungeşte la cererea deţinătorului. "Cererea de prelungire a valabilităţii permisului de armă se depune cel târziu în ultima zi de valabilitate a documentului. De la data expirării, deţinătorul armei este obligat să le depună în termen de 10 zile la un armurier autorizat. Altfel, din a 11-a zi se constituie infractiune". Însă mulţi vânători şi colecţionari uită să-şi vizeze permisul, "şi se trezesc în situaţia de a li se întocmi dosar penal de a le fi suspendat dreptul de port armă", după cum spune Sorin Broţ, director AVPS.

POLIȚIA, ASPECTE PRIVIND DEȚINEREA ARMELOR DE VÂNĂTOARE

Deţinerea, precum şi uzul de armă, indiferent de categoria din care face parte, sunt supuse regimului legal, sens în care nerespectarea acestor dispoziţii atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate.

Totodată, pentru deţinătorii autorizaţi, nerespectarea obligaţiilor legale se sancţionează, penal sau contravenţional, iar majoritatea sancţiunilor prevăd ca măsură complementară retragerea dreptului de deţinere, port şi folosire a armei.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și polițiști de investigații criminale ce au stabilite atribuții pe această linie de muncă, efectuează, atât la autorizare, cât şi ulterior, verificări privind respectarea condiţiilor de deţinere, păstrare, asigurare şi uz de armă, acestea făcând parte din activităţile curente.

 

 

Prevederi legale, relevante în domeniu, sunt prevăzute în Legea nr. 295/2004 (art. 14  – condiţiile de păstrare şi asigurare a armamentului şi muniţie, art.132 şi art.133 – privind contravenţiile), iar art. 342 (nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor) şi art. 343 (uzul de armă fără drept) din Codul Penal prevăd infracţiunile.

De asemenea, pentru deţinătorii de arme de vânătoare, aceste prevederi se completează cu cele ale Legii nr. 407/2006, privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic.

Obligaţiile deţinătorilor de arme şi muniţii:– deţinătorii legali de arme letale sau neletale sunt obligaţi să păstreze armele şi muniţiile acestora la domiciliul sau resedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încăt să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Totodată, dulapurile sau casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente distincte, asigurate cu sistem de închidere propriu, pentru păstrarea muniţiei separat faţă de arme.- orice modificare a locului de deţinere trebuie anunţată în prealabil la organul de poliţie competent, pe raza căruia domiciliază, în termen de 10 zile.- permisul de armă este documentul prin care o persoană fizică dovedeşte dreptul de a deţine şi, după caz, de a purta şi folosi arme letale sau neletale. Termenul de valabilitate este de 5 anititularul acestuia fiind obligat să se prezinte,înainte de împlinirea termenului de 5 ani, la structura de poliţie pe a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă.- transportul armelor de la domiciliu până la locul unde urmează să se defăşoare o vânatoare autorizată, antrenament în poligoanele autorizate sau la organele de poliţie, se efectuează cu armele ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie, ascunsă vederii, să se afle în permanenţă asupra titularului şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane. De asemenea, deţinătorul are obligaţia să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor ori sub o stare avansată de oboseală.- titularul dreptului de a deţine, a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă, numai asupra vânatului pentru care este autorizat, decât în scopul pentru care a fost dată autorizarea şi în conformitate cu prevederile art.39 din Legea nr. 295/2004.- deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să anunţe deîndată, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul armelor, iar pierderea sau furtul permisului de armă se declară în termen de maxim 48 ore. Se interzice, sub orice formă, lăsarea armei în gaj sau în alte forme de garanţie.- deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să permită controlul armelor, componentele esențiale și muniţiilor, la solicitarea organelor de poliţie. Nerespectarea acestei obligaţii ori a condiţiilor de păstrare se sancţionează contraventional, conform Legii 295/2004, totodată fiind prevăzută şi măsura complementară a anulării dreptului de deţinere al armelor.- rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu un deţinător de armă, au obligaţia ca, în cazul în care acesta a decedat sau a fost declarat dispărut, să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie, în termen de 15 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

 • PUBLICITATE

 • https://www.mocanuvicentiu.ro/
 • PARTENERI MEDIA

 • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

  Web Design by DowMedia

  Ne gasiti si pe