Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii

duminică, 8 octombrie 2023

Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de școli beneficiare și sumele alocate de Guvern sunt la fel ca anul trecut, dar lista școlilor încă nu e publică / Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spune ministra Educației

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru desfășurarea programul “Masa Caldă” în școli, la o lună de când a început școala. Întrebată la Euronews, când vor primii elevii masa caldă, Ligia Deca a spus că “depinde de proceduri și de ofertanți, cât de mulți sunt, dacă sunt sau nu contestații. Potrivit ordonanței de urgență aprobată în urmă cu o săptămână, vor beneficia de masă caldă tot 450 de școli, la fel ca anul trecut. Lista cu aceste școli nu a fost deocamdată făcută publică și nici numărul de elevi beneficiari. Ligia Deca a justificat întârzierea actelor normative din cauza faptului că au fost necesare avizele de la mai multe ministere. De precizat, documentele nu conțin modificări față anul trecut. De asemenea, Guvernul plătește tot 15 lei pentru un elev pe zi pentru masa caldă, iar bugetul total este de 195.000.000 lei.

Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru continuarea desfășurării programului “Masa Caldă” în școli a fost aprobată la o lună de când a început școala. Urmează să fie făcută publică lista cu școlile beneficiare. Potrivit Ordonanței de urgență, numărul școlilor este același ca și anul trecut, adică 450, iar suma alocată de Guvern e neschimbată: 15 lei pe zi pentru un elev.

La nivel naţional, coordonarea programului-pilot este asigurată de către Ministerul
Educaţiei. Pe baza datelor centralizate din rapoartele finale transmise de către inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei elaborează raportul final, potrivit modelului care se publică pe site-ul propriu, mai scrie în HG. De precizat, pentru anul trecut, 2022-2023, Ministerul încă nu a publicat un raport, iar pe cel din 2021 l-a publicat abia în decembrie 2022 pe site-ul ministerului, dar ferit de vizibilitate și a fost primul raport care analizează programul pilot.

Când vor beneficia elevii de masa caldă

Ligia Deca a spus că, deși proiectul de ordonanță de urgență a fost gata din vară, a durat mult timp avizarea interministerială. De precizat, proiectul nu a suferit modificări semnificative față de cel de anul trecut.

Întrebată la Euronews, cu o zi înainte de aprobarea hotărârii de guvern privind normele de aplicare, când vor primi elevii masa caldă în școli, Ligia Deca a spus că “în câteva săptămâni, depinde de proceduri și de ofertanți, cât de mulți sunt, dacă sunt sau nu contestații. Noi ne dorim ca în cel mai scurt timp. Oricum, din păcate, este o procedură destul de complicată din punct de vedere birocratic”.

Ligia Deca a explicat și motivul întârzierii adoptării actelor normative: “Nu este o întârziere pe care să ne-o fi dorim. Noi încă din vară aveam pregătite documentele, au stat un pic mai mult în avizare interministerială, având în vedere și tranziția către o nouă lege”.

“Nu împiedică nimeni o primărie să organizeze licitație pentru masă caldă pentru toate școlile pe care le are responsabilitate. Avem astfel de cazuri sunt în țară. Există astfel de programe. Nu văd problema, poate doar din perspectiva faptului că masa caldă, așa cum este ea acum se adresează către cele 450 de școli din proiectul pilot. Dacă o primărie își dorește să acorde masa caldă și încurajez acest lucru, încurajez implicarea primăriilor în asta, atunci, în mod firesc, numărul de beneficiari în unitatea administrativ teritorială crește și va fi nevoie și de fonduri din partea primăriei. Însă dacă avem astfel de cazuri, sunt prima care mă bucur și încurajez autoritatea publică locală să ofere astfel de programe, pentru că ele reduc, aș spune eu, semnificativ riscul de a abandon școlar”, a mai spus ministra Educației.

Ligia Deca a mai spus că se va extinde masa caldă la 1 milion de beneficiari, iar prin noua lege procedurile se vor desfășura mai rapid.

“Odată cu noua lege, odată ce extindem numărul de beneficiari și existând o bază legală constantă, pentru că, până acum, în fiecare an, proiectul pilot s-a prelungit prin ordonanță de urgență care evident trece prin mai multe avize, vom avea o adresare a nevoii de masă caldă mult mai din timp pentru a nu mai avea această întârziere de câteva săptămâni”, a spus Deca.

Lista școlilor beneficiare încă nu a fost făcută publică

Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Educației nu a pus în dezbatere publică lista școlilor care vor beneficia de masa caldă.

Lista școlilor care o să oferă masă caldă elevilor va fi stabilită prin hotărâre de Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. (n. red, aprobată pe 28 septembrie)

Art. 2 – „(2) Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Beneficiază de masa caldă doar elevii prezenți la ore

Art. 4. – „(1) Dreptul de a beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) îl au elevii și preșcolarii prezenți la activitățile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

(2) Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi și preșcolari a pachetului alimentar sau, după caz, a mesei calde.

(3) Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz, pachetul distribuit în spațiul unității de învățământ preuniversitar de stat.”

În ordonanța de urgență aprobată săptămâna trecută se arată că Ministerul Educației are atribuții de monitorizare și evaluare a programului-pilot.

Hotărârea de guvern privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2023 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unităţi de învățământ preuniversitar de stat
Pachet alimentar, în școlile unde nu există posibilitatea asigurării unei mese calde

Potrivit HG, adoptat joi, suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în
care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța
alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu
există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă
sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea Normelor de igienă din
unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu
modificările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1456/2020, cu
modificările ulterioare. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la
livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care
există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată
fi monitorizate și controlate;

c) pachet alimentar, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu
sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe
condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi
monitorizate şi controlate.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
  1. ciorbă de legume;
  1. supă de pui cu legume;
  2. ciorbă de văcuţă cu legume;
  3. legume cu piept de pui la grătar;
  4. mâncare de mazăre cu piept de pui;
  5. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
  6. piure de morcov cu grătar de pui;
  7. piure de cartofi cu piept de curcan;
  8. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  9. ghiveci de legume cu pui;
  10. orez cu legume şi pui la tavă;
  11. sufleu de broccoli cu brânză;
  12. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
  13. tocană de legume cu orez brun;
  14. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
  15. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
  16. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
  17. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  18. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  19. macaroane cu brânză;
  20. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
  21. quinoa cu legume;
  22. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
  23. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume
    crude – gogoşar, varză, morcov;
  24. un fruct întreg.
Informații de context

Legea educației în vigoare 198/2023 prevede ca începând din acest an școlar, adică inclusiv de pe 11 septembrie în prima zi de cursuri, să se deruleze „Programul național „Masă sănătoasă“, denumit în continuare PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor”. Tot legea prevede și ca Hotărârea de Guvern de instituire a PNMS să se adopte în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Cu alte cuvinte, Ministerul Educației a ales să folosească până în decembrie programul-pilot de masă caldă prevăzut de legea „veche” a educației, anume legea 1/2011, abrogată odată cu intrarea în vigoare pe 3 septembrie a legii educației în învățământul preuniversitar 199/2023.

Este totuși neclar de ce Ministerul Educației a ales această variantă de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea programului pilot până în decembrie, document care ar putea fi gata de trimis la Guvern, apoi dezbătut și aprobat în cel puțin o lună, după estimările pe termenele obișnuite din parcursul unui act normativ, când instituția are tot în curând ca termen de adoptare ziua de 1 noiembrie pentru Hotărârea de Guvern pentru implementarea Programului național „Masă sănătoasă, conform calendarului oficial cu termene de adoptare a legislației subsecvente a noilor legi ale educației.

Un „ordin al ministrului educației privind aprobarea criteriilor pentru includerea unităților de învățământ în PNMS și pentru aprobarea listei acestora” ar trebui să apară până pe 15 noiembrie anul acesta de asemenea.

Programul pilot de masă caldă a conținut anul trecut în septembrie circa 450 de școli. Inițial au fost pe listă 300 de școli, alese pe criterii politice potrivit unei analize Edupedu.ro de la începutul cursurilor de atunci, un număr dublu față de septembrie 2021, apoi lista a fost extinsă până la 350, ajungând în noiembrie 2022 la 450 de școli.

Sursa: edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe