Vâlcea, locul 5 național la testare antidrog. Din 188 de teste, 82 sunt pozitive

joi, 21 septembrie 2023
Foto: Freepik

Serviciul Rutier Vâlcea a ocupat locul cinci la nivel naţional pentru testarea antidrog.

Un număr de 188 de şoferi au fost testaţi pentru droguri pe drumurile publice din Vâlcea anul acesta, în cazul a 82 dintre ei fiind întocmite dosare penale pentru conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).

Potrivit şefului Serviciului Rutier Vâlcea, Florin Mărăscu, judeţul se situează ca număr de testări pe locul cinci în ţară, deşi agenţii rutieri vâlceni au în prezent doar două aparate drugtest în dotare.

"Conform analizei realizate de către IGPR, Direcţia Rutieră, la şase luni, Serviciul Rutier Vâlcea a ocupat locul cinci la nivel naţional pe această linie, însă pot preciza că avem o situaţie mai bună dacă ne raportăm la dotarea logistică. În prezent, IPJ Vâlcea deţine două aparate drugtest tip AquillaScan şi am reuşit să mai obţinem temporar încă două aparate, de acelaşi tip, de la Serviciul Rutier Gorj", a declarat Florin Mărăscu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful Serviciului Rutier Vâlcea a precizat că se caută soluţii atât pentru suplinirea lipsei dotării, cât şi pentru creşterea acurateţii rezultatelor testelor în condiţiile în care sunt şi cazuri în care acestea au fost infirmate de analizele de laborator.

"Un procent exact (al testelor confirmate de probele de sânge, n.r.) nu pot să vă comunic, pentru că probele care sunt înaintate către INML sunt prelucrate într-un interval de maxim un an. Am avut şi opt luni de la data în care probele au fost predate la INML până la obţinerea rezultatelor. Aparatele utilizate sunt certificate şi urmează să fim dotaţi şi cu aparatură marca Drager, care, din ultimele analize raportate la numărul de teste pozitive cu aparatul şi ulterior comparate cu rezultatele de la INML, are un procent de viabilitate mare. Acurateţea între rezultatele aparatului şi rezultatele INML este mai mare. (...) De asemenea, ca o soluţie pentru a suplini lipsa dotării, noi am notificat toate unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor din judeţ să fie dotate cu teste rapide în cazul în care poliţiştii constată un conducător auto despre care există date sau suspiciuni că ar conduce sub influenţa substanţelor să-l conducă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi să realizeze testul în cadrul UPU. Spitalul Judeţean are astfel de teste şi au fost distribuite şi către Horezu, Drăgăşani şi Brezoi", a mai spus Mărăscu.

Poliţiştii vâlceni ar urma să primească luna viitoare două noi aparate drugtest, Consiliul Judeţean Vâlcea alocând săptămâna aceasta sumele necesare pentru achiziţionarea acestora, conform Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Vâlcea, locul 5 național la testare antidrog. Din 188 de teste, 82 sunt pozitive”

 1. Pentru a nu transforma totul într-o întrecere heirupistă între IPJ-uri, la modul "cine opreşte mai multe maşini în trafic pentru exersarea testării antidrog a conducătorilor auto", ar trebui să existe câteva criterii în luarea deciziei în cauză de către agentul de poliţie, respectiv: nesemnalizarea, nerespectarea distanţei faţă de autovehicolul din faţă, condusul agresiv, neutilizarea centurii de siguranţă, folosirea telefonului şi fumatul/vapatul în timpul condusului, starea necorespunzatoare a autovehicolului şi ... flerul profesional, cu sanctionarea corespunzatoare a respectivelor abateri concomitant cu testarea. Mai apoi, obligatoriu, analizarea rezultatelor, fără distanţarea de niciunul dintre cele două imperative ale Codului rutier: fluenţa şi siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. Altminteri, şi prin această măsură se va continua sabotarea populaţiei şi economiei.
  (Art. 1, alin. (2), OUG 195/2002 "Dispozițiile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență au ca scop asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice ..."

Ultimele stiri

 • PUBLICITATE

 • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
 • PARTENERI MEDIA

 • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

  Web Design by DowMedia

  Ne gasiti si pe