Vâlceanul Constantin Herțoiu, cel mai vârstnic român decorat de familia regală a murit în ziua în care a împlinit 109 ani 

duminică, 5 martie 2023

Vâlceanul Constantin Herțoiu a fost cea mai vârstnică personalitate care a primit vreodată o distincție regală românească, pe când avea 106 ani, dar nu și cel mai în vârstă veteran de război din România.

Nea Dinu, așa cum lumea îl cunoștea, se număra printre cei mai în vârstă veterani de război din România, clasamentul fiind condus tot de un vâlcean: Ilie Ciocan din Galicea, care ar urma să împlinească la finele lunii mai 110 ani.

Era însă cel mai în vârstă locuitor al Țării Loviștei și al Văii Oltului. Dinu Herțoiu, din Câineni – Vâlcea, a murit chiar în ziua în care a împlinit 109 ani.

Locotenent-colonelul în retragere care a luptat la Odessa, Sevastopol, Stalingrad, și a trăit șase ani în lagărele din fosta URSS, rămâne însă cel mai în vârstă beneficiar al „Medaliei Regale pentru Loialitate” conferită de Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, „în semn de recunoștință pentru greutățile pe care le-a suferit în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe front și în captivitatea ce a durat șase ani”, dar și pentru că era „un susținător al democrației și al Coroanei în țara noastră”Decorația a primit-o personal, în cadrul unei festivități derulată la la Palatul Elisabeta din București în toamna lui 2020.

Continuarea articolului AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe