Inginerele chimiste de la Chimcomplex au fost premiate la Gala Excelenței Feminine organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

joi, 9 martie 2023

În urma deliberărilor unui juriu format din 24 de personalități marcante din Administrația Prezidențială, Statul Major al Apărării, Parlamentul României și alte instituții importante colegele noastre din Centrul de Cercetare și Dezvoltare Avansată a Poliolilor au fost nominalizate și au primit Premiul "Catalizatorul Inovației Chimice" pentru contribuții semnificative la dezvoltarea și implementarea de noi produse chimice inovatoare, care au depășit limitele industriei chimice naționale.

Trofeele ”Excelența Feminină” au fost oferite de către dl. Ștefan Vuza doamnelor: Amalia Ionescu, Daniela Marinescu, Ileana Curcă, Mihaela Cristina Cedică, Oana Georgiana Văduva, Costinela Laura Gaspar și Steluța Căpitanu. Colegele noastre au transmis mulțumiri juriului pentru această onoare, dar au ținut să menționeze că premiul aparține colectivului de chimiste și inginere chimiste de pe platforma Chimcomplex Rm Vâlcea, atât celor din producție cât și celor din servicii.

Centrul de Cercetare a luat ființă pe platforma Oltchim în anul 1969. În 4 ani, între 1976-1980, pe platforma chimică de la Vâlcea au intrat în funcţiune 23 capacităţi de producţie noi, din care 22 concepute pe bază de cercetări proprii.

Până în 1980 s-a construit la Râmnicu-Vâlcea cea mai mare bază de instalaţii pilot din ţară în care s-au pilotat peste 30 de tehnologii, majoritatea aplicate în cadrul CIPA Rm. Vâlcea.

De la înfiinţare şi până în prezent activitatea ştiinţifică a Centrului de Cercetare s-a concretizat în peste 150 de tehnologii elaborate, 250 brevete de invenţie obţinute, 90 de lucrări publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, 560 de lucrări prezentate la manifestări ştiinţifice de profil din ţară şi străinătate şi 6 teze de doctorat susţinute.

În ultimii ani 40 de tipuri de polioli noi, printre care si poliolii vegetali au fost realizați de către echipa de cercetare de la Centrul de Cercetare.

Centrul de Cercetare a preluat și managementul proiectului fabricii noi de Polioli Speciali inaugurate în vara anului 2022, după o investiție de 40 de milioane de euro. Tot colectivul de Cercetare se ocupă și de organizarea Conferinței Naționale de Chimie, care a ajuns deja la a 36-a ediție.

Centrul de Cercetare Chimcomplex este un serviciu dedicat producției Chimcomplex, cu scopul de îmbunătățire produse și procese, rezolvare probleme aparute în procesul de producție, dezvoltare de produse sau tehnologii noi, analize și teste specializate.

Centrul funcționează și ca un hub de pregătire a tinerilor studenți care vin în practică din cele mai importante centre academice din țară.

La Gală au fost oferite premii de excelenţă în semn de apreciere, și altor doamne ce s-au remarcat prin activitatea lor în domeniile: Cercetare, Diplomație, Securitate națională, Antreprenoriat, Finanțe & Bănci, Educație, Sănătate, Economie, Implicare civică, Sport, Cultură.

Evenimentul, organizat de INS, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Grupul Media UNO a avut loc la Palatul Regal.

Felicitări echipei Centrului de Cercetare și tuturor doamnelor din echipa noastră! Fiecare dintre dumneavoastră aduce abilități și talente unice în echipă și împreună creăm o formulă câștigătoare. Sunteți catalizatorii succesului nostru și nu am putea face asta fără voi!

Amalia Ionescu

- 30 ani vechime in chimie si in Companie. Experiență în Contolul Calitatii 18 ani, 5 ani in Sectie de Productie Polioli, 7 ani in cercetare.

-Realizari : dezvoltarea metodelor de analiza si tehnicilor de laborator, participarea alaturi de Dl Mihai Ionescu, la dezvoltarea poliolilor pe platforma Ramnicu Valcea, dezvoltarea de produse noi, inclusiv biopolioli sau polioli vegetali.

Manager de proiect pentru Proiectul Polioli Speciali, punerea in functiune  a Instalatiei de Dioli Trioli 2022

Daniela Marinescu

- 31 ani vechime in Cercetare si in Companie. Experiență în elaborarea de noi metode de analiză. Expertiză în diverse tehnici de laborator

- 45 teme de cercetare si tehnologii de laborator – colaborare

- 21 lucrări prezentate la manifestări științifice din țară și străinătate – coautor

- 1 brevet de invenție - coautor

- 6 articole publicate – coautor

Costinela Laura Gáspár

- Doctor în chimie al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolay Cluj-Napoca, din anul 2007. Domeniul de interes - coloranții hemicianinici: sinteză organică, determinări de structură, cinetica reacțiilor de condensare/ mecanisme de reacție și studii solvatocromice.

- Publicații: articole publicate în timpul efectuării tezei de doctorat, în domeniul coloranților (6), articole în domeniului hidrogenolizei glicolului la propilenglicol (2- coautor)

- Participări la conferințe internaționale (3) și naționale (17).

- Participări ca doctorand în cadrul a două grant-uri CNCSIS tip A

- 25 de ani vechime în cadrul Centrului de Cercetare

- Responsabil proiect partener (Oltchim) pentru două proiecte tip Program 4: Parteneriate În Domeniile Prioritare

- 15 teme de cercetare și tehnologii de laborator

- competențe în realizarea și dezvoltarea de produse și tehnologii noi, cercetări pentru sprijinirea și eficientizarea producției, asistență tehnică pentru optimizarea parametrilor în timpul transferului tehnologiilor de laborator către productie.

Ileana Curcă

- 30 de ani vechime din care 24 de ani vechime in cercetare.

- Experienta in elaborarea de retete de formulare Pesticide.

- Participare cu lucrari la Conferintele Internaționale Proplant organizate de Oltchim

- elaborare de metode de analiza polimeri pe cromatograful cu permeatie prin gel(GPC),

- elaborare de metode de analiza prin cromatografie de lichide de inalta performanta

Oana Văduva

- 16 ani vechime in Laborator Cercetare Polieteri si in Companie. Experiență în realizari, determinari si dezvoltari spume poliuretanice flexibile si rigide, aplicatii CASE.

- Realizari: dezvoltarea si implementarea metodelor de analiza si a tehnicilor de laborator privind aplicatiile spumelor poliuretanice, participare la dezvoltarea de noi sortimente de polioli pe platforma Ramnicu Valcea,

- 3 teme de cercetare si tehnologii de laborator – colaborare

Mihaela Cristina Cedică

- 16 ani vechime in Centrul de Cercetare si in Companie. Experiență în realizari, determinari si dezvoltari spume poliuretanice flexibile si rigide, aplicatii CASE, elaborare metode de analize Laborator Analitic.

- Realizari: dezvoltarea si implementarea metodelor de analiza si a tehnicilor de laborator privind aplicatiile spumelor poliuretanice, participare la dezvoltarea de noi sortimente de polioli pe platforma Ramnicu Valcea.

- 4 teme de cercetare si tehnologii de laborator – colaborare.

Steluța Căpitanu

50 de ani vechime în dezvoltarea fabricatiei de poliuretani , 32 de brevete de inventii, 168 de lucrari stiintifice elaborate, manager de proiecte nationale de dezvoltare de materiale și fabricatii noi dar și tehnologie de reciclare a deseurilor provenite din fabricatia spumelor poliuretanice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe