Cum să scapi de colorațiile de pe dinții dacă fumezi?

luni, 20 martie 2023

O întrebare frecventă pe care o pun pacienții este: „De ce unii oameni fumează mai mult decât mine, și au dinții mai albi decât ai mei”. Într-adevăr, de ce la unii pacienți pete întunecate de la țigări apar în câteva săptămâni, în timp ce la alții nu se observă deloc. Răspunsul este: diferența face igiena!

Pentru a înțelege de ce dinții se colorează de la nicotină, ar trebui să analizăm principalele procese de formare a plăcii. Placa bacteriană este cea care afectează culoarea dinților, iar dacă pacientul fumează, atunci gudronul conținut în fumul de țigară pătează această placă, dând dinților un aspect inestetic.

Cum apare placa pe dinți și cum scăpăm de ea?

Deoarece placa fumătorului este în esență o placă foarte colorată, să vedem din ce este făcută și cum apare pe dinți.

Depozitele dentare sunt de obicei împărțite în două categorii:

Depozitele dentare moi, sau placa bacteriană, au o consistență moale, sunt ușor de îndepărtat și constau dintr-o matrice proteică, o componentă minerală și colonii bacteriene. Termenul pentru apariția unei astfel de plăci pe dinți este de aproximativ 6-12 ore. Apariția unei astfel de plăci pe dinți poate fi simțită; amintește-ți situația când uiți să te speli pe dinți iar prezența plăcii se simte pe dinți.

Placa dentară dură, sau tartrul, se formează pe dinti datorită compactării și mineralizării plăcii moi. O astfel de placă se poate forma atât deasupra, cât și sub gingie, provocând inflamarea țesuturilor moi din jurul dintelui. Acest depozit este cel care poate păta și da dinților un aspect neplăcut.

Tartrul sub diferite forme este prezent pe dinții oricărei persoane, dar la fumători ele sunt pur și simplu mai vizibil.

Cum afectează fumatul culoarea smalțului?

Smalțul este un țesut dentar destul de dur și dens și, în general, nu tinde să se păteze. Cu toate acestea, în cazul fumatului prelungit și activ, smalțul se poate colora de la pigmenții conținuți în fumul de tutun. Crăpăturile din smalțul dinților pot, de asemenea, să capete o culoare galben-maro. În cele mai multe cazuri, igienizarea profesională a dinților va readuce dinții la culoarea inițială, cu toate acestea, este posibil să fie nevoie de o sesiune scurtă de albire dentară pentru a normaliza culoarea smalțului pătat.

Cât de des ar trebui să te speli pe dinți dacă fumezi?

Igienizarea profesională a dinților la o clinică stomatologică trebuie efectuată de cel puțin 2 ori pe an. Curățarea trebuie să fie minuțioasă și să includă detartrajul cu ultrasunete, curățarea fină a suprafeței dintelui cu chiurete, curățarea cu flux de aer (air flow) și lustruirea dintelui cu o pastă specială. Această igienizare este cea care conferă dintelui o suprafață netedă, lustruită, pe care placa se formează mai puțin, iar efectul unei astfel de igienizări va dura mult timp.

Dacă ești fumător și vrei să-ți păstrezi dinții sănătoși și frumoși, nu trebuie să uiți de igiena orală personală. Periază dinții în mod regulat și temeinic de cel puțin două ori pe zi, asigură-te că folosești și un irigator bucal. Acest aparat este indispensabil pentru menținerea unui nivel optim de igiena orală.

Nu uita că placa fumătorului poate fi îndepărtată în mod eficient. Este posibil să ai dinți și frumoși, chiar dacă fumezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe