În atenția DNA! Primarul Milorad de la Berbești dă terenuri pentru activități comerciale „după ureche” și fără licitații

duminică, 12 februarie 2023

 

La inițiativa primarului din Berbești, Milorad Cumpănășoiu, consiliul local a adoptat anul trecut hotărârea nr. 95/2022, prin care „se aprobă darea în folosinţă temporară, pe bază de contract încheiat pe un termen de un an, cu posibilitatea prelungirii acestuia, prin act adiţional, cu o durată de cel mult un an, către persoanele fizice şi juridice solicitante, a terenurilor aparţinând domeniului public/privat al UAT Oraşul Berbeşti, judeţul Vâlcea, situate în alte zone decât cea centrală şi destinate activităţilor comerciale”. Asta înseamnă că primarul Milorad de la Berbești a dat terenuri „după ureche” și fără organizarea de licitații, așa cum prevede legea.

Dar, dacă te uiți pe următorul paragraf al HCL nr. 95/2022, constați că tariful de utilizare a spaţiului dat în folosinţă temporară este de numai... 8,76 lei/m.p./an, corespunzător nivelului redevenţei stabilite prin HCL nr. 17/24 aprilie 2008 privitoare la aprobarea preţului de pornire, pe mp/an, pentru terenul concesionat pe zone în oraşul Berbeşti, judeţul Vâlcea, actualizată doar cu indicele de inflaţie. Bineînțeles că a fost împuternicit primarul oraşului Berbeşti să semneze contractele de dare în folosinţă temporară cu persoanele fizice şi juridice solicitante.

Însă primarul Milorad nu e la prima abatere de acest gen. Curtea de Conturi a decoperit că Primăria Berbești a încheiat un act adițional la un contract de concesiune, fără includerea unei clauze de actualizare cu rata inflației, a prețului prevăzut de HCL nr. 37/02.07.2010. A fost stabilită o redevență suplimentară de 6 mii lei, pentru care au fost calculate accesorii de 1 mie lei. Nu a fost încasată chiria și redevența datorată de SC Gospodărire Comunală SRL Berbești, pentru terenul închiriat în suprafață de 438 mp și pentru terenul concesionat în suprafață de 13,56 mp, valoarea veniturilor suplimentare fiind de 9 mii lei.

Pentru lucrarea de investiții „Refacere rigola adiacentă DJ 605 A” nu au fost prezentate documentele prevăzute în contractul de proiectare și execuție, cât și în contractul încheiat pentru dirigenția de șantier, reprezentate de caietele de atașament, prin care se justifică cantitățile de materiale utilizate la execuția lucrărilor de construcții-montaj și care trebuie să fie însoțite de documente justificative care să ateste aplicarea efectiva a materialelor prezentate.

La obiectivele de investiții la care a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor nu a fost întocmită și predată UATO Berbești, cartea tehnică a construcției, respectiv documentația privind proiectarea si execuția, în structura prevăzută de legislația de reglementare. Pentru obiectivele de investiții în curs de execuție nu au fost prezentate documentele prevăzute în contractul de proiectare și execuție, cât și în contractul încheiat pentru dirigenția de șantier, reprezentate de caietele de ataşament, prin care se justifică cantitățile de materiale utilizate la execuția lucrărilor de construcții-montaj și care trebuie să fie însoțite de documente justificative care să ateste aplicarea efectivă a materialelor prezentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe