Instalația termică constant funcțională - un aspect esențial în căminul tău

luni, 16 ianuarie 2023

 

Pe timpul iernii și nu numai, instalația termică este cea mai des utilizată componentă a locuinței tale, care asigură confortul de care ai nevoie în propriul tău cămin. Menținerea unei temperaturi constante în casă, dar și dispunerea de apă menajeră caldă sunt lucruri de care nu ne putem lipsi nicicând, iar atunci când au loc defecțiuni ale instalației, suntem luați prin surprindere și facem tot ce ne stă în putere să remediem cât mai repede problema. 

Pentru ca instalația să funcționeze în parametrii optimi, este necesar ca elementele și componentele ce o alcătuiesc să fie calitative și să fie constant întreținute. Există totuși situații în care, unele dintre aceste componente au nevoie de o revizie de specialitate sau o înlocuire, iar pentru asta, este nevoie ca orice proprietar de locuință să cunoască care sunt componentele instalației termice din locuința sa. 

Iată din ce este compusă instalația termică ce te încălzește iarna

 

  1. Fără doar și poate, cel mai important component al instalației de încălzire este generatorul de căldură. Această denumire înglobează toate dispozitivele care încălzesc propriu-zis agentul termic, centrala termică fiind cea mai populară din această categorie, dar putem include aici și boilerele sau sistemele de încălzire centralizată. Indiferent de sursa de alimentare a centralei termice alese, fie că vorbim de gaz, lemne sau energie electrică, este important ca aceasta să fie de bună calitate și performantă, să fie economică din punct de vedere al consumului, dar să fie și eficientă din punct de vedere al încălzirii locuinței.
  2. Al doilea element esențial al instalației termice este sistemul de țevi și conducte. Acestea au rolul de a transporta agentul termic la toate corpurile de încălzire ale casei și să mențină o temperatură constantă a agentului termic, adică a apei. Conductele de calitate asigură un flux constant al apei și nu sunt nici foarte zgomotoase în acest proces. Cele mai des întâlnite conducte sunt cele din polipropilenă și cupru. Un alt aspect important al rețelei de țevi și conducte este îmbinarea și sigilarea acestora. Pentru acest lucru, se poate opta pentru coturile sudabile de la Nicometaltub.ro, care sunt potrivite pentru a crea o rețea de conducte care să poată susțină încălzirea întregii tale locuinței. Este important ca aceste elemente de legătură să fie din același material ca și țevile, dar și de aceiași dimensiune.
  3. Pompa de recirculație - la fel de esențială ca și centrala sau boilerul, această componentă are rolul de a împinge literalmente, agentul termic în rețeaua de țevi. Fără o astfel de pompă, odată cu oprirea robinetului, teava si apa se vor raci, iar urmatoarea data cand vei deschide robinetul, in locul apei calde, vei avea parte de apa rece. Rolul acestei pompe este de a împinge constant un debit de apă pe conducte, astfel încât nici țevile, nici apa să nu își piardă temperatura. 
  4. Corpurile de încălzire - fără acestea, bineînțeles că nu se poate vorbi de o instalație termică completă. În funcție de preferințe, dar și de buget, proprietarul poate alege între clasicele radiatoare sau calorifere, convectoare sau țevi de încălzire în pardoseală. 

 

Un sistem de încălzire bine pus la punct, cu o structură completă, îți oferă un confort termic sporit în propriul tău cămin. De aceea, este important să știi care sunt elementele care îl alcătuiesc și care îți sunt opțiunile, dacă dorești la vreun moment dat, să faci alte alegeri. 

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe