„Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub acuzare”. „Pe înregistrare, vocea lui Kovesi era ușor recognoscibilă”. Cartea plină de episoade de culise lansată de Daniel Morar

sâmbătă, 10 decembrie 2022

„Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub acuzare”. „Pe înregistrare, vocea lui Kovesi era ușor recognoscibilă”. Cartea plină de episoade de culise lansată de Daniel Morar

Fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar publică, la Editura Humanitas, un volum de aproape 700 de pagini. Lucrarea e în librării și urmează să fie lansată oficial duminică, 11 decembrie 2022, la Târgul de carte Gaudeamus - anunță libertatea.ro.  Daniel Morar povestește cum „le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub acuzare pentru favorizarea infractorului” după ce SRI spusese că „softul a șters” înregistrări făcute de serviciul secret, într-un dosar DNA care privea un înalt politician. Șefii SRI Maior și Coldea au apelat la Traian Băsescu, care i-a chemat pe toți la Cotroceni, însă nu a intervenit, povestește Morar. Laura Codruța Kovesi e menționată de numeroase ori în cartea fostului magistrat, de cele mai multe ori negativ. „Atitudinile ei erau lipsite de onestitate profesională”. „Alegea să manipuleze”.  Kovesi trebuia să plece pentru că a răsturnat paradigma unei justiții penale normale, implicând serviciile secrete în activitatea judiciară și susținând senin că acest lucru este firesc. Cei care gândeau altcumva erau blamați, amenințați, și, în final, cercetați penal sau chiar arestați.

Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „În martie 1990, o imagine surprinsă în centrul municipiului Târgu Mureș înfățișând o persoană căzută pe caldarâm și lovită la nesfârșit cu picioarele și diverse obiecte de către mai mulți bărbați, chiar și când aceasta nu mai mișca, rula pe ecranele televizoarelor. Secvența era de o brutalitate revoltătoare”.  Așa începe volumul „Putea să fie altcumva” al magistratului Daniel Morar.  Nu e o deschidere care vrea să șocheze, ci mai degrabă să explice ceea ce va urma. „În acest context, în septembrie 1990, mi‑am început activitatea de procuror la Procuratura locală din Târgu Mureș”, spune Morar.  Tensiunile interetnice din zonă erau manipulate, își amintește el. De către o forță extrem de puternică și abilă. „Dar nu eram preocupat de asta. Abia intrasem în sistem și nu știam aproape nimic despre justiție”, mărturisește cel care pe atunci era tânăr procuror.  Prima întâlnire cu SRI „La un moment dat, Otilia Boitan, procuroarea‑șefă adjunctă a procuraturii locale, a anunțat discret procurorii, însă doar pe cei români, cu o notă de mister, că Serviciul Român de Informații, care se înființase în martie 1990, imediat după violențele din oraș, prin „rebranduirea“ vechii Securități, va edita o broșură despre pericolul maghiar din Transilvania”, spune Morar.   „Am plătit fiecare dintre noi în avans o sumă, contravaloarea cărții, și am așteptat, cu discreție, să vedem ce noutăți va aduce această operă inaccesibilă colegilor de etnie maghiară. Înțelegeam că suntem niște privilegiați cu acces la informații grele, iar așteptarea trebuia să fie pe măsură. Broșura, primită, evident tot în secret, «ca să nu afle ungurii», a fost dezamăgitoare”. În loc de informații și analize, cărticica abunda în afirmații și sentințe despre pericolul maghiar, prezentându‑se mai degrabă ca o lucrare propagandistică și nicidecum ca una științifică. Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: Acest episod l-a marcat pe tânărul procuror.

Mult mai târziu, trecuseră trei decenii și el parcursese unele dintre cele mai înalte poziții la care poate spera un magistrat, șef al DNA, conducător de facto al Parchetului General, judecător la Curtea Constituțională, Daniel Morar rămâne convins că „doar 20% din ce scria SRI în rapoarte putea fi folosit”. Și mai spune ceva. „În toți acești ani, demnitari ai statului și-au oferit serviciilor de informații obedienta lor mediocritate în schimbul protecției și al sprijinului pentru avansarea în carieră. Așa se face că trăim într-un stat în care nu se întâmplă aproape nimic semnificativ fără girul serviciilor secrete”, crede Morar. El susține că „trăim într-o țară mediocră și din cauza lor”. „Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi, la telefon” Preocupare profesională, obsesie fără temei sau misiune asumată aproape sacrificial, depinde cine citește cartea, multe dintre episoadele concrete pe care Morar le povestește poartă amprenta luptei magistratului cu această supraputere a serviciilor de informații.

Protocoalele din 2009, între procurori și SRI, l-au revoltat imediat pe Daniel Morar, susține cel care atunci era șef al DNA. Și au marcat unul dintre momentele de conflict cu Laura Codruța Kovesi, personaj frecvent numit în carte, aproape întotdeauna cu o conotație depreciativă.  „Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor”, scrie autorul.  „Eu mă străduiam să țin SRI cât mai departe de activitatea judiciară, iar Codruța Kovesi și Gabriela Scutea îi atribuiau, cu voia lor, competențe în cercetarea penală, pe care legea nu i le conferea”, notează Morar. El era procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, iar Laura Kovesi, procuror-șef al României.  Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi, la telefon, în care i-am reproșat că încheiase protocolul fără să mă consulte și, mai ales, că angaja Ministerul Public într-o colaborare nepermisă de lege.  „I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret” „Kovesi mi-a spus că e decizia ei și că toată lumea trebuia să o respecte”, scrie Morar. „I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret”.

Daniel Morar susține în carte că a informat DNA central și local despre protocol, pentru că-l obliga subordonarea față de Kovesi, însă pretinde că a făcut-o „atrăgându-le atenția cu privire la clauzele nelegale”.  Peste 10 ani, ajuns la Curtea Constituțională, Morar mărturisește că și-a făcut o misiune din a desființa aceste protocoale. Cartea abundă de astfel de opinii personale sau episoade din istoria recentă a justiției, politicii, vieții publice din România. Personajele sunt desenate rapid și, de cele mai multe ori, fără apel. Cum se numește „Putea să fie altcumva – O privire subiectivă a justiției după 1990”, autorul își respectă promisiunea propriilor judecăți de valoare. Iar istoriile oferite publicului sunt memorabile și au savoarea luminii clarobscure a culiselor. Daniel Morar Cum a dispărut o posibilă infracțiune din familia unui politician dintr-o înregistrare SRI În cursul alegerilor prezidențiale din 2009, Daniel Morar era șeful DNA. Un membru al familiei „unuia dintre candidați”, spune Morar, „care a pierdut”, a discutat cu un procuror. Discuția a fost înregistrată de SRI.

Morar povestește că înregistrarea arăta cum i s-a promis unui procuror „care trebuia să protejeze afacerile familiei că atunci când candidatul va ajunge președinte al României îl va numi pe procuror într-o înaltă funcție din Ministerul Public”. DNA a deschis un dosar. Procurorul de caz a trimis ofițerii judiciari la sediul SRI pentru a consulta înregistrările „care erau strict secrete”. „Le-au văzut, le considerau utile și, după ce m-au informat, am informat SRI să mi le trimită oficial”, relatează Daniel Morar. Asta se întâmpla înainte de alegeri. După alegeri, DNA a observat că SRI tergiversează trimiterea înregistrărilor.  La insistențele noastre, ne-au comunicat că nu le mai au pentru că, dintr-o eroare a softului folosit, au fost șterse. Am avut o discuție cu Florian Coldea pe această temă, iar el susținea același lucru. Nu îl credeam nici eu, nici procurorii de caz.

Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub învinuire” În DNA au apărut suspiciuni că SRI îl protejează cumva pe perdantul alegerilor prezidențiale. „Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile”, scrie Morar în cartea sa.  George Maior | Foto: Hepta Toți trei, Morar, Maior și Coldea, au ajuns la Palatul Cotroceni. Dar mai era cineva, spune magistratul. Când am ajuns acolo, cei doi, însoțiți de Codruța Kovesi, se aflau deja în biroul președintelui și relatau aceeași poveste cu softul care a distrus datele rezultate din interceptări. Le-am spus încă o dată că nu-i cred și că fac jocuri politice. Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „Nici măcar Codruța Kovesi nu îi credea, întrebându-i de ce au mai sesizat DNA dacă nu voiau să dea acele date”, spune Morar. Numai că asta se întâmplase înainte de alegeri și, după ce candidatul pierduse, poate că miza celor din SRI în privința lui se schimbase, rezultă din povestea lui Morar.  „Președintele asista la discuția noastră fără a interveni prea mult”, notează Daniel Morar.  Maior l-a rugat să-i spună înainte, ca să-și dea demisia Magistratul spune că le-a zis lui Maior și lui Coldea, la Cotroceni, că vor fi învinuiți pentru că și-au luat libertatea „de a decide ei cine este și cine nu este cercetat penal”. Cei doi erau „nemulțumiți” că medierea nu a reușit.  George Maior a cerut măcar să-i înștiințăm înainte de a începe urmărirea penală împotriva lor, pentru a-și da demisia.

Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „Discuția s-a încheiat aici”, rememorează Morar. El scrie că „nu i-am pus sub învinuire” pe șefii SRI, „pentru că nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor”.  Maior și Coldea, susține Morar, nu știau însă ce vor face procurorii DNA, așa că „au stat stresați o bună perioadă de timp, mai ales că știau că fosta conducere a SRI era trimisă în judecată de noi”. Cum a fost trădată DNA de către un alt serviciu secret, în favoarea SRI În alt episod din carte, Morar povestește cum o procuroare DNA din teritoriu a avut bănuieli că au apărut microfoane în biroul său, chiar când ancheta un ofițer SRI.  DNA a discutat cu un serviciu secret, Morar nu îl numește, care a verificat dacă sunt microfoane. Concluzia a fost că nu sunt. Numai că Daniel Morar a fost sunat de Florian Coldea, care i-a reproșat, nervos, că de ce caută microfoane. „Dar voi de unde știți?”, spune Morar că i-a replicat prim-adjunctului SRI. Coldea n-a răspuns.  Florian Coldea | Foto: Hepta Morar i-a explicat lui Coldea că „voi (n.r. – SRI) erați principalii suspecți, cum să vă chemăm pe voi să verificați dacă sunt microfoane?”.  Șeful DNA a vorbit apoi cu oamenii săi. Concluzia a fost că serviciul secret chemat să-i ajute îi trădase în favoarea SRI, pe care-l informase că DNA a aflat de microfoane.

„Vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă”

Tot în legătură cu înregistrările există o altă referire, de data asta la Laura Kovesi. Spre sfârșitul mandatului acesteia la DNA, în vara lui 2017, au apărut înregistrări de la o ședință a DNA. Șefa instituției le cerea dosare răsunătoare. „Un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar un dosar important”, spune o voce, atribuită șefei DNA de atunci.  Public, Laura Kovesi a susținut că există softuri de înregistrări care pot simula vocea sau că e trunchiat. Numai că „vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă, iar susținerile acesteia că spusele i-au fost scoase din context nu schimbau deloc datele problemei”, susține Daniel Morar.  Șefa DNA încerca să rezolve problemele țării prin mijloace de drept penal. Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „Kovesi a luat DNA la 90% condamnări și l-a dus la 50%” Daniel Morar recunoaște că „Codruța Kovesi a început bine la DNA”. „Dinamismul ei și al procurorilor anticorupție era vizibil”.  „A implicat însă serviciile de informații în activitatea investigativă, lansându-se într-o cruciadă confuză. La preluarea DNA a găsit o instituție cu un procent de 90% rată de condamnare, iar la plecare a lăsat-o cu un procent de condamnare abia peste 50%”, spune în continuare Morar. Kovesi a concediat sau a determinat plecarea din DNA a celor mai buni procurori, iar rezultatele s-au văzut. Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „Robe civile cu epoleți” Un moment în care Daniel Morar susține că Laura Kovesi nu a spus adevărul este cel al listei de ofițeri înaintați de Gabi Oprea „din burtă”. În vara lui 2012 a apărut în presă o listă de oameni care erau ofițeri, deși, teoretic, lucrau în domenii civile, precum magistratura, politica sau presa.  „Codruța Kovesi a ieșit în presă pentru a susține insistent că a fost făcută colonel fără voia ei, adică fără să fi cerut și fără să fi știut nimic despre demersul ministrului Oprea”, scrie Morar.

Morar și Kovesi au avut discuții pe această temă. Ea se plângea că „se urmărește compromiterea ei” și că n-a știut nimic. „I-am replicat, spune Morar, că e improbabil ca lucrurile să se fi petrecut așa, eu însumi având propria mea experiență pe subiect”. Kovesi a recunoscut până la urmă că a avut o discuție sumară cu Gabriel Oprea în care acesta i-a spus că îi oferă gradul de colonel, dar ea a crezut că e o glumă. Daniel Morar, „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas: „Nu a fost nici o glumă”, susține Morar. „Ea ar fi trebuit să-l cunoască pe ministru, doar «Gabi» era prietenul ei, și nu știu să fi avut simțul umorului”, scrie autorul, în carte.  Morar mărturisește că Oprea i-a oferit și lui gradul de colonel, prin șeful secției militare din DNA. Discuția este antologică. „E o ofertă, ministrul Oprea poate să facă asta”, i-a transmis subordonatul din DNA lui Morar. Morar susține că i-a răspuns ministrului, ironic, că e prea puțin colonel. „Oprea nu avea simțul umorului și mi-a comunicat că el îmi poate acorda doar gradul de colonel, urmând ca președintele statului să mi-l acorde pe cel de general, că mi-a studiat dosarul militar și că e în ordine, totul se putea face fără probleme”. Iritat, susține magistratul, de insistența lui Oprea, i-a transmis că nici vorbă. Șeful DNA a atras atenția subordonaților din Parchetul anticorupție să nu accepte „propunerea de avansare în grade militare venită din partea lui Gabriel Oprea”.  „Putea să fie altcumva”, de Daniel Morar, va fi lansată oficial la Târgul de carte Gaudeamus Timpul deciziilor  „Iată de ce nu am crezut-o pe Codruța când îmi spusese că nu știa că va fi făcută colonel de armată”, conchide el. Lansarea volumului „Putea să fie altcumva – O privire subiectivă a justiției după 1990”  va avea loc duminică, ora 15.00, la Târgul de carte Gaudeamus, care are loc la Romexpo. Va fi prezent și autorul Daniel Morar, fost magistrat și actual avocat. Daniel Morar e cel care susține în ultimele pagini ale lucrării că a vrut ca, după decenii intense, în care a fost în serviciul public și „am decis soarta altora și am luat decizii pentru alții”, să vină vremea ca „alții să ia decizii care să mă privească și pe mine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe