Ce-și dorește presa locală de la conducătorii institutiilor publice din Vâlcea

duminică, 18 decembrie 2022

Ce-și dorește presa locală de la conducătorii institutiilor publice din Vâlcea

Am fost cândva mult mai mulți, Dumnezeu să-i ierte pe colegii noștri care s-au dus la Ceruri prea devreme și istoria locală să consemneze existența publicațiilor care au scris despre județ și au dispărut de pe piață din diverse motive.
Am rămas mai puțini și mai obosiți în a alerga non stop pentru a aduce informații corecte și interesante pe o piață concurențială în care publicul s-a învățat să ne citească gratuit pe internet iar tirajele print adunate împreună lunar din presa vâlceană nu mai echivalează nici cu jumătate din tirajul unui singur ziar local din anii 1992-1993. Pur și simplu nu mai rezistăm. Financiar. Psihic au clacat deseori unii dintre noi iar sănătatea e un lux în meseria noastră considerată, la nivel mondial, extrem de periculoasă pentru că ziariștii mor, majoritatea, înainte a de a apuca să vadă prima pensie.
Am mai rămas în județ, ca presă scrisă, redacțiile publicațiilor : Curierul de Vâlcea, Criterii Politice, Gazeta Vâlceană, Ziarul de Vâlcea, Jurnal Valcean, Insdiscret, Curierul de Ramnic, Râmnicu Vâlcea Week, Săptămâna în Oltenia, Vocea Vâlcii, Tribuna Vâlceană, Arena Vâlceană, Impact Real, Realitatea Vâlceană (ordinea este absolut aleatoare) și Eveniment Vâlcean.
Cu toții suntem constant umiliți de comportamentul multor șefi de unități administrative, neglijați, neluați în seamă. Nu ne deranjează neaparat atitudinea ci mai mult nerespectarea legilor scrise și a legilor bunului simț și desconsiderarea meseriei noastre.
Nu suntem frizeri, șoferi, chelneri, taximetriști... Dar și dacă am fi am câștiga lunar mai bine, mulți dintre noi și am fi mai respectați pentru munca noastră.
Nu este posibil să păstrezi la nivelul anilor 2000 valoarea contractelor cu presa pentru promovarea activităților instituției și a proiectelor aflate în derulare sau inițiate (cu diverse finanțări). Sunt localități care acum dau pe un contract cu un ziar mai puțini bani decât costă benzina pentru un singur drum la marginea județului necesar documentării unui articol. Sunt zeci de primari care nu au ținut niciodată o conferință de presă deși sunt obligați să o facă lunar, majoritatea parlamentarilor nu au organizat încă în acest mandat o conferință de presă deși și pe ei legea îi obligă să o facă iar valoarea contractelor cu presa pentru promovarea activității parlamentare a rămas și la aceștia la nivelul de acum 16 ani.
Nici Consiliul Județean nu a ținut prea des conferințe de presă în ultimii ani, nu a prevăzut buget pentru presă dar are pentru echipele de handbal, baschet, fotbal și pentru fel de fel de acțiuni la care uneori se uită să fim invitați alteori suntem invitați pentru a fi tratați ca niște servitori. Consiliul Județean și cel municipal nu au prevăzut bani pentru informare în bugetele instituțiilor subordonate și suntem nevoiți să facem muncă voluntară pentru a scrie despre teatre, Filarmonică, echipe de sport finanțate cu bani publici, ETA, RAJDP, DGASPC, Biblioteca Județeană , Srand, DADP, Piețe PREST, Grădină ZOO, etc?
Pur și simplu vrem să fim plătiți corect pentru munca noastră și vrem să fim respectați .
Le reamintim primarilor, sefilor de instituții și parlamentarilor articole din Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public:
ART. 41
(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinţe de presa pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.
(2) În cadrul conferinţelor de presa autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public.
ART. 43
(1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să informeze în timp util mijloacele de informare în masă asupra conferinţelor de presa sau oricăror alte acţiuni publice organizate de acestea.
(2) Autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acţiunile publice organizate de acestea.
(3) Autorităţile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare şi funcţionare să desfăşoare activităţi specifice în prezenta publicului sunt obligate să permită accesul presei la acele activităţi, în difuzarea materialelor obţinute de ziarişti urmând să se ţină seama doar de deontologia profesională.
Ne dorim în concluzie, pentru anul 2023 și pentru cei care urmează, bugete prevăzute pentru presă, in conformitate cu prevederile legale, în instutuțiile subordonate, în cel al CJ și al municipiului și al fiecarui UAT. Contracte decente.
Ne dorim conferințe de presă periodic și contracte corecte și plătite la timp. Asa ar fi corect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe