Un procuror valcean curajos se lupta cu MAFIA padurilor! Seful IPJ Valcea le tine de "sase" infractorilor?!

miercuri, 9 noiembrie 2022

Un jihad nevăzut, dar intens, declanșat de un procuror din noua generație, se desfășoară acum în pădurile din Vâlcea.

Câteva grupări influente în zonă, protejate de șefii poliției județene și implicate în tăieri ilegale de arbori, au fost luate la rând săptămâna trecută cu percheziții matinale, controale mixte și acțiuni nocturne de flagrant.

Ancheta vizează companii forestiere importante într-un județ afectat cronic de fenomenul tăierilor ilegale, iar descinderile de amploare se deruleaƶă în cadrul a două dosare penale (736/P/2022 și 777/P/2022). Ambele sunt instrumentate de Ionel Bușe, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi.

Operațiunea a fost pregătită minuțios și conspirată atent pentru că investigatorii s-au temut de complicități locale și scurgeri de informații. Echipele de intervenție au fost completate cu 10 inspectori de la Garda Forestieră și cu 12 ofițeri de poliție, aduși special din alte județe ca să nu fie expuși "cumetriilor" vâlcene.

Zona investigată cuprinde nord-estul județului Vâlcea și o parte din Sibiu, unde funcționează câteva obști mari. Parte din descinderi trebuie făcute simultan în perimetrul respectiv, cu eforturi complexe de logistică și personal în faza asta judiciară. Orice deficit ar paraliza ancheta într-o direcție și ar compromite dovezile din teren.

Lucrurile au mers conform planului în primele două zile, dar s-au gripat din senin în a treia (miercuri), când procurorul Bușe s-a trezit aproape singur la poarta unei firme suspecte pe care trebuia s-o percheziționeze (Bax Trans SRL).

"Chiar înainte de intervenție", avea să reclame Bușe într-o plângere rapidă către DNA, "polițiștii de la IPJ Vâlcea prezenți la misiune (doi de la Criminalitate Economică și doi de la Serviciul Criminalistic), au fost contactați telefonic prin intermediul șefilor de servicii, de către împuternicitul la comanda IPJ Vâlcea, Dumitru Daraban, și li s-a solicitat în mod imperativ să părăsească sediul societății percheziționate".

Pretextul era că s-ar fi aflat ilegal pe teritoriul județului Sibiu, în lipsa unei delegații speciale, ceea ce s-a dovedit fals în mai puțin de o oră.

Numai că în cele aproximativ 40 de minute, cât au durat verificările telefonice la Tribunalul Vâlcea, procurorul Bușe a realizat că a pierdut elementul surpriză. Odată întors la birou, a primit confirmarea că polițiștii acționau sub mandat legal. Percheziția însă a fost compromisă.

Comisarul-șef Dumitru Daraban, cel pe care procurorul îl acuză de obstrucționare, conduce de facto IPJ Vâlcea, fiind împuternicit oficial din poziția de adjunct al inspectoratului. El coordonează direct și Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ.

Frustrat de situație, Bușe a informat imediat conducerea Parchetului General și a cerut suplimentarea numărului de oameni sau transferul dosarului său la altă unitate de parchet, unde n-ar putea fi sabotat de șefii IPJ Vâlcea. Apoi, a făcut plângere la DNA. Și, mai cu seamă, a continuat tenace acțiunile din teren cu oamenii de încredere aduși din afara județului.

Iar azi-noapte a făcut o captură nouă. Un camion cu semiremorcă, operat de altă societate suspectată, a fost tras pe dreapta în jurul orei 22:00 pm. Anchetatorii au descoperit astfel 220 de arbori în plus numai la acest transport. Firma se numește Balindru SRL și este una dintre cele mai prolifice din zonă. Aparține lui Alexandru Ioniță, finul de cununie al comisarului-șef Dumitru Daraban de la IPJ Vâlcea.

Pe surse am aflat ca una dintre firmele controlate i-ar apartine unui lider politic din Valcea.

Fotografiile au fost facute la ultima intervenție

Sursa: captura/facebook.com

FB_IMG_1668005637839

FB_IMG_1668005640120

FB_IMG_1668005642665

FB_IMG_1668005645227

FB_IMG_1668005647725

FB_IMG_1668005650167

FB_IMG_1668005653935

FB_IMG_1668005659792

FB_IMG_1668005663930

FB_IMG_1668005668798

FB_IMG_1668005671345

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Un procuror valcean curajos se lupta cu MAFIA padurilor! Seful IPJ Valcea le tine de "sase" infractorilor?!”

 1. Pai ar fi bine să-și extindă cercetările din zona Horezu, unde societăți conduse de oameni politici își sporesc profitul că Făt Frumos, e vb de lachei politici liberali care taie pădurile fără jenă.

 2. Un procuror curajos care merita toata stima!
  Ar trebui mai multi ca el iar demersul sa fie susținut de cei care vor face ancheta pentru ca acest aspect este categoric doar o mica parte din sirul de ilegalități ce pot fi identificate.

Ultimele stiri

 • PUBLICITATE

 • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
 • PARTENERI MEDIA

 • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

  Web Design by DowMedia

  Ne gasiti si pe