„Fiul Pepelei cel isteț ca un proverb” a facut cunostinta cu... femeile liberale de la Valcea

vineri, 11 noiembrie 2022

Mi-am dorit ca prima întâlnire cu doamnele liberale să se deruleze într-un cadru mai puțin formal. Dincolo de colegialitate și proiecte politice, ne leagă prietenii vechi, iar responsabilitatea funcției de președinte al #Organizației Județene de Femei doresc să aducă satisfacția petrecerii unui timp de calitate, într-o companie plăcută și revigorantă.

🏡🏡Astfel, impreună cu Președintele OFL Râmnicu Vâlcea, doamna #NarcisaMihaelaStan
am ales să ne invităm colegele la o călătorie în timp, la #CasaMemorială Anton Pann, unde am aflat multe lucruri interesante despre cel care a fost „fiul Pepelei cel isteț ca un proverb”, mai ales că în luna noiembrie s-au împlinit 168 de ani de la trecerea lui în neființă.

🪕🎻🎺Anton Pann, autorul muzicii imnului „Deşteaptă-te, române!” a avut o şedere scurtă în Vâlcea, dar plină de momente memorabile pentru istoria urbei. Culegător de folclor, compozitor şi poet, Anton Pann ajunge pentru prima dată în Râmnicu Vâlcea, un târg neînsemnat pe atunci, în anul 1826. Părăsește Râmnicul pentru scurt timp, anul 1848 găsindu-l din nou pe meleagurile noastre. Micul orăşel era cuprins însă de febra revoluţiei, aici îşi instalează tabăra o armată revoluţionară în care se înrolează voluntari mii de oameni, ţărani şi orăşeni. În urma unei adunări în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, Parcul Zăvoi de astăzi, cu ocazia unei sărbători locale, Anton Pann şi un grup de seminarişti interpretează pentru prima oară imnul „Deşteaptă-te, române!”, pe versurile poemului „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu.

Avem o casă memorială, emblematică pentru municipiul nostru, o stradă, școală, teatrul care îi poartă numele, dar invit autoritățile locale și județene să analizeze ideea de a pune bazele unui festival care să redescopere acordurile unei muzici vechi, auentice și surpinzătoare, pentru a cinsti cu adevărat memoria “dascălului de muzichie” din Râmnicul secolului 19.

☑️☑️După această vizită, am detaliat proiectele pe care le avem în agenda noastră pentru sfârșitul acestui an.

Claudia Banu, senator PNL presedinte OFL Valcea

#OFLVÂLCEA
#CasaMemorialăAntonPann

FB_IMG_1668192197417

FB_IMG_1668192201160

FB_IMG_1668192203902

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe