Trei escroci vâlceni au păcălit sute de cehi, cu 1, 3 milioane euro! In urma anchetei DIICOT au rămas fără vilele, autoturismele de lux, dar și fără banii „puși la saltea”

duminică, 25 septembrie 2022

 

Sub pretextul că vor să cumpere o mașină electrică din Germania, trei români au ticluit o schemă, folosindu-se de 28 de identități false și de ajutor extern. Cazul se judecă acum la Tribunalul Vâlcea.

Procurorii DIICOT Vâlcea au trimis în judecată trei români, dintre care doi erau deja în arest preventiv, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată și spălarea banilor – relateaza adevarul.ro

Anchetatorii au descoperit că rețeaua de escrocherie a primit ajutor din partea unui „cetățean ceh”, cel mai probabil o tânără, care pretindea că este soția vânzătorului și care vorbea la telefon cu potențialii clienți.

Povestea a început în 2019, când cei trei infractori români s-au decis să pună în aplicare o capcană prin care să fraudeze, prin intermediul tranzacțiilor online, cetățeni din Cehia. Metoda de operare a funcționat până în luna iunie a acestui an, dar anchetatorii au probe împotriva infractorilor pentru mai toată această perioadă.

Tinerii au reușit astfel să se îmbogățească cu cel puțin 1,3 milioane de euro, dar în urma declanșării anchetei au rămas fără vilele și autoturismele de lux, dar și fără banii „puși la saltea”.

Dosarul a ajuns pe masa magistraților vâlceni. Doi dintre escroci vor fi judecați în stare de arest, iar al treilea în libertate – informeaza publicatia Adevarul. Citeste continuarea AICI

 Comunicat DIICOT

”Prin rechizitoriul din data de 19.09.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi, cetăţeni români (2 în stare de arest preventiv şi unul în stare de libertate), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată şi spălarea banilor.

In cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2019, la iniţiativa a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean ceh, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat până în luna iunie 2022, în scopul fraudării, prin intermediul tranzacţiilor online, a cetăţenilor din Republica Cehă.

Modul de operare folosit în acest scop a fost următorul:

* postarea, sub identităţi false, de anunţuri fictive privind vânzarea unor autoturisme la preţuri convenabile pe platformele specializate în comerţul online din Cehia (în acest sens, în perioada 2019 – 2022 au fost create, prin introducerea de date informatice nereale, 28 de identităţi fictive ale unor presupuşi cetăţeni sloveni care ofereau spre vânzare autoturisme);

* persoanele interesate, în special cetăţeni cehi, luau legătura telefonic sau prin intermediul e-mail-ului cu membrii grupului infracţional organizat, care le comunicau datele tehnice ale autoturismului, precum şi datele personale ale celui care apărea în calitate de vânzător, aspect de natură a crea convingerea că este vorba despre o persoană reală şi onestă;

* în cadrul discuţiilor purtate de către membrii grupului infracţional organizat cu persoanele interesate de anunţurile postate, a fost prezentat acelaşi motiv pentru vânzarea autoturismului (comercializarea autoturismului era necesară pentru ca pretinsul vânzător şi soţia acestuia, despre care se spunea că locuiesc în Germania, să acceseze subvenţiile oferite de statul german pentru achiziţionarea unui autoturism electric nou, sens în care aceştia trebuiau să înstrăineze autoturismul pe care îl deţineau în afara graniţelor acestui stat);

* în acest context, membrul grupului infracţional organizat de cetăţenie cehă îi contacta telefonic pe cei care erau interesaţi de anunţuri, cu care discuta în limba cehă şi se prezenta ca fiind soţia vânzătorului. În această modalitate, cumpărătorii cehi au fost induşi în eroare cu privire la realitatea tranzacţiei care urma să fie realizată;

* în plus, pentru a crea o aparenţă de siguranţă a tranzacţiei, se preciza că aceasta urma să fie desfăşurată prin intermediul unei companii germane de transport, companie care urma să garanteze tranzacţia şi să livreze respectivele autoturisme clienţilor;

* persoanelor vătămate li se preciza că sumele necesare achiziţionării autoturismelor trebuiau virate într-un cont bancar german, despre care se menţiona că aparţine companiei germane de transport; în realitate, compania de transport nu a existat, site-ul acesteia fiind unul fictiv, creat de membrii grupului infracţional organizat în scopul inducerii în eroare a potenţialilor cumpărători, comunicările prin intermediul respectivului site fiind purtate de către membrii grupului; Controlul asupra contului bancar în care erau încasate sumele de bani transferate de persoanele vătămate era realizat prin intermediul unor complici.

Pe parcursul urmăririi penale a fost documentată activitatea grupului în perioada ianuarie 2019 – februarie 2022, rezultând că au fost prejudiciate în această modalitate 181 persoane vătămate, cetăţeni cehi, prejudiciul produs fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane euro.

În cauză a fost încheiat prin intermediul EUROJUST un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Cehia, care au efectuat urmărirea penală cu privire la activităţile desfăşurate de grupul infracţional organizat pe teritoriul acestui stat.

Menţionăm faptul că în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra 2 autoturisme (în valoare de 60.000 de euro), 3 imobile şi asupra sumelor de 127.800 lei şi 33.900 euro” - ”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe