4 farmacii vâlcene, din totalul de 14 implicate în livrarea de medicamente către persoane decedate, au atras până acum atenţia anchetatorilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Vâlcea, aceşti deschizând şi primele dosare penale pe numele farmaciştilor implicaţi. Sandalul s-a iscat după ce echipele de control ale CAS Vâlcea au descoperit sute de cazuri înregistrate în farmaciile din judeţ în care eliberarea medicamentelor în baza unor reţete compensate s-a făcut către persoane cu date de identitate ale unor decedaţi - dezvaluie saptamana.net.

Morţi, morţi, dar cu drept de semnătură

Dincolo de situaţia aberantă în care cei care au ridicat medicamentele s-au pus prin folosirea datelor unor persoane decedate, în peste 90% din cazuri aceştia au şi semnat în numele morţilor. Acesta este elementul frapant care i-au pus pe gânduri pe anchetatori.

”Nu mai putem vorbi de o eroare de nume sau o confuzie. Există semnături date în numele unor persoane decedate. De asemenea, o confuzie de nume sau două ar fi reprezentat o scuză plauzibilă, dar aici vorbim de zeci de cazuri trecute prin fiecare farmacie în parte, cazuri la care farmaciştii au închis ochii, deşi sistemul electronic le arăta clar că persoana invocată de cei aflaţi în faţa ghişeului era decedată. Am solicitat detalii suplimentare de la CAS Vâlcea”, a declarat o sursă din anchetă, conform saptamana.net

Raport secretizat

Directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ, confirmă faptul că fişele semnate de ”morţii vii” au fost solicitate de către organele de cercetare penală.

”Am primit o solicitare în acest sens şi am dat curs cererii lor. Cred că sunt 4 sau 5 farmacii vizate în acest moment, dar, în opinia mea, toate vor ajunge în faza de dosar penal. Îmi pare rău, dar amănunte din raportul echipelor de control nu vă pot oferi. Acesta va rămâne secretizat până când organele de cercetare penală vor trage concluzii în aceste cazuri”, spune directorul Voiculeţ.

Lanţ de scuze

Farmaciştii implicaţi în scandal dau vina, totuşi, pe erorile umane apărute în gestionarea sistemului informatic.

”De exemplu, vine Popescu Ion la farmacie, dar cu acelaşi nume mai sunt înregistrate 3-4 persoane decedate din zonă. Chiar dacă are CNP diferit de al acestora, farmacistul poate bifa din greşeală persoana decedată ca fiind cea care ridică medicamentele. Eu asta cred”, susţine Tudor Daniel, reprezentantul farmaciei DoverMed din Horezu - potrivit saptamana.net

În scandalul ”morţilor vii” veniţi după medicamente, 4 dintre unităţile în care au apărut astfel de cazuri bizare aparţin Farmaciei George, societate afiliată lanţului internaţional Alphega. Restul de 10 unităţi sunt independente şi îşi au sediile în Drăgăşani, Brezoi, Râmnicu Vâlcea şi Horezu.