|sâmbătă, octombrie 1, 2022
  • Follow Us!

PCD la jante – Ce reprezintă acest marcaj? 

pcd-la-jante-ce-reprezinta-acest-marcaj

Roțile joacă un rol vital în siguranță, stabilitate și control atunci când conduceți pe șosea. O defecțiune de orice nivel poate provoca daune extreme mașinii și pasagerilor. De asemenea, roțile sunt componente separate de vehicul și fac parte din sistemul mecanic.

Totodată, roata nu este compusă doar din anvelopă, ci și janta trebuie luată în considerare, iar aceasta are funcția de legătura dintre roată și mașină.

Prin urmare, potrivirea și tipul jantei sunt esențiale pentru siguranța și stabilitatea vehiculului. De aceea, atunci când alegeți o pereche de jante, trebuie să luați în considerare și să înțelegeți pe deplin elemental de măsurare PCD.

Dacă vrei să echipezi mașina cu jante, plasează o comandă pe Vadrexim, și vei descoperi multe modele de jante din aliaj cu diverse modele și culori, pentru orice tip auto.

article-thumb

Ce este PCD-ul?

Una dintre cele mai importante valori pentru potrivirea jantei este PCD. Acest lucru este diferit pentru fiecare mașină, dar variază în funcție de marcă și dimensiunea jantei.

Conceptul de PCD nu este bine înțeles de șoferi. Cu toate acestea, indiferent de modul în care aveți informații despre măsurarea elementelor jantei sau metodele de montare, aceasta trebuie făcută la un centru de service profesional pentru anvelope.

PCD-ul este o măsurare a diametrului unui cerc imaginar trasat prin toate centrele prezoanelor de pe roată. Numele, la rândul său, este un acronim pentru Pitch Circle Diameter.

Acesta variază în funcție de marca mașinii și tipul de jantă, ceea ce înseamnă că acest aspect trebuie luat în considerare în funcție de caracteristicile specifice ale vehiculului. În caz contrar, există riscul ca jantele montate să fie nepotrivite.

Cum aflăm PCD-ul?

PCD-ul jantei este măsurat prin numărul de pezoane, care depinde de marca mașinii și tipul jantei. Acesta poate fi de forma ”4X100”, unde 4 este numarul de prezoane iar 100 este distanța, în milimetrii, dintre prezoane.

O jantă poate avea 3 până la 8 prezoane, dar niciodată 7. Dacă janta este cu număr par de prezoane, măsurarea se face întotdeauna în același mod și este distanța dintre centrele a 2 prezoane opuse.

Pentru jantele cu 3 prezoane, PCD reprezintă diametrul cercului care trece prin centrul fiecărui prezon, iar la jantă cu 5, calculați diametrul cercului format de la marginea exterioară a unui unui prezon la centrul prezonului opus.

article-thumb (1)

Concluzii

Așadar, PCD-ul trebuie să se potrivească cu tipul de janta pentru autovehiculul pe care aceasta este montată. Orice nepotrivire din punct de vedere al PCD-uli face că jante să nu fie compatibilă cu autoturismul.

Vrei să afli mai multe despre jantele auto, poți căuta aici și poți afla informații utile și despre alte elemente ale mașinii.

 

Sursa foto: Vadrexim

Leave a Response