Energia verde s-a mutat la stânele din munții Valcii. Achim Băluță, primar Vaideeni: Avem toate stânele funcţionale pe teritoriul nostru. 13 stâni care sunt funcţionale!

miercuri, 3 august 2022

Anișoara, proprietar stână-reporter: - Ne ajută foarte mult panourile pentru că avem iluminat, putem folosi mulgătoarea.

- Da, da, da.

- Speraţi vreodată că o să aveţi curent aici?

- Nu speram niciodată.

Lumina a venit datorită celor de la Asociația "Energia Inteligentă", care au strâns bani din donații, în jur de 70 de mii de euro, să pună panouri pe stânele din Munții Căpățânii.

Prima dată când se vede curent electric la o stână. Într-o perioadă în care păstoritul a devenit aproape o amintire, proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată" încearcă să facă mai uşoară viaţa oamenilor care îşi duc traiul în pustietate.

Cioban: Poţi să foloseşti un televizor, să încarci un telefon. Noi am fost obişnuiţi cu sau fără panourile astea. Oricum tot aşa ne-am descurcat, şi nu un an de zile, eu vin aici din 70'. Sunt bune proiectoarele alea cu senzor că se mai aprind şi noapte.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În cadrul aceluiași proiect vor fi refăcute şi drumurile de acces către stâne. În total, până la finalul acestui an, se vor amenaja 60 de km de drumuri în zona de creastă a Munţilor Căpăţânii.

Acum doar maşinile de teren pot urca acolo.

Dumitru Chisăliță - inițiatorul proiectului: Renunţăm foarte uşor la tradiţii şi în acelaşi timp şi respingem şi noile tehnologii, respingem noul în general. E foarte important să înţelegem, până nu e prea târziu că tradiţiile trebuie să le păstrăm, la fel cum trebuie să înţelegem că tehnologiile noi sunt în avantajul nostru. Putem să venim cu energie curată, putem să îmbinăm noul cu vechiul.

În total, zece stâne au curent grație acestui proiect.

Achim Băluță, primar Vaideeni: Iată că după mii de ani în care singura lumină a fost focul din vatră, acuma se pot bucura de condiţii optime de trai în aceste stâni. Avem toate stânele funcţionale pe teritoriul nostru. 13 stâni care sunt funcţionale.

Inițiatorii proiectului își doresc să-l extindă și în alte zone din ţară, ajutând astfel la păstrarea tradiţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe