|duminică, august 14, 2022
  • Follow Us!

Percheziții în județul Vîlcea într-un dosar de delapidare la fondul privat de pensii al BRD. Prejudiciul depășește 4 milioane de euro 

BRD Valcea

 

Zilele trecute, anchetatorii au făcut 48 de percheziții în București și în 12 județe (printre care și Vâlcea), într-un dosar de delapidare din fondul de pensii al BRD, doi angajați ai băncii fiind suspectați că și-ar fi însușit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii. Conform unor surse judiciare, printre cei vizați ar fi directorul general al BRD Pensii Private Alina Andreescu, suspendată în luna mai de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Poliția Capitalei a anunțat că polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, sub supravegherea Parchetului Tribunalului București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj. Dosarul vizează infracțiunea de delapidare.

Conform Poliției Capitalei, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei. Astfel, ar fi fost făăcute peste 700 de retrageri din conturile clienților. Ancheta vizează infracțiuni de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte de care sunt suspectate 15 persoane fizice, dintre care doi angajați ai unității bancare și mai multe persoane juridice. Potrivit sursei citate, în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a șapte persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii. Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive, spune Poliția Capitalei. Conform unor surse judiciare, printre cei vizați ar fi directorul general al BRD Pensii Private Alina Andreescu, suspendată în luna mai de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Atunci, directorul general și membrii conducerii BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii private au fost sancționați cu amenzi cumulate de peste 270.000 de lei pe motiv că au încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În plus, acestora li s-au retras aprobările pentru funcțiile deținute.

Leave a Response