Cum să începi o carieră în IT fără limbaje de programare: profesia de SCRUM master

sâmbătă, 30 iulie 2022

 

Pentru a începe o carieră în IT, nu este necesar să înveți limbaje de programare. În această industrie există și alte profesii, mai puțin „ tehnice ”, care pot fi învățate mai ușor și mai rapid. Dar, în același timp, oferă și un pachet atractiv de beneficii , relocare și venituri serioase.

Una dintre aceste profesii este cea de SCRUM manager (sau SCRUM master).

Ce înseamnă Scrum și Agile?

Pentru a înțelege esența profesiei, trebuie să înțelegi cei doi termeni principali ai săi:

  • Agile - este una dintre abordările dezvoltării produselor. Accentul se pune pe împărțirea unei sarcini mari în pași mai mici. Agile este folosit în echipe și proiecte de orice dimensiune. Și nu numai în IT, ci în orice alte domenii de afaceri.
  • SCRUM - este implementarea acestei abordări . Principalele sale atribute sunt întâlnirile zilnice scurte "din mers", un backlog, împărțirea unei sarcini mai mari în sprinturi (deseori măsurate în săptămâni), un SCRUM board cu autocolante și un manager SCRUM care monitorizează progresul dezvoltării.

Pentru a rezuma: Agile este o filosofie și un set comun de reguli, iar SCRUM este unul dintre „instrumentele” cele mai populare și des folosite . Să facem o paralelă: Agile este chirurgia în general, iar SCRUM este un bisturiu pe care îl mânuiește un chirurg.

Cine este un SCRUM master ?

Acesta este un angajat care organizează munca unei echipe de programatori și o dirijează în procesul de dezvoltare.

Ce face mai exact pe parcursul zilei de lucru:

  • organizează întâlniri - atât întâlniri generale zilnice sau pre-sprint, cât și individuale;
  • explică membrilor echipei principiile Agile și SCRUM, astfel încât toată lumea să le poată aplica ;
  • planifică sarcinile în ansamblu: împarte un proiect mare în mai multe sprinturi;
  • menține și analizează backlog - monitorizează modul în care fiecare angajat face față sarcinilor sale și modul în care se desfășoară sprintul în ansamblu;
  • administrează tabla de sarcini - pregătește cărți, se asigură că acestea ocupă locul corect pe tablă.

SCRUM Managerii lucrează adesea cu mai multe echipe simultan. Pot fi ambele echipe din cadrul aceleiași companii sau din altele diferite. De asemenea, pot lucra chiar și în diferite domenii de afaceri.

Cu ce este un SCRUM manager diferit de un manager de proiect?

Dacă ești deja familiarizat cu modul în care este organizată o echipă IT, poate ai observat că profesia de SCRUM master este asemănătoare cu cea a unui manager de proiect. Cu toate acestea, există o mare diferență între ele.

De obicei, un manager de proiect face următoarele:

  • distribuie sarcini separate fiecărui membru al echipei (de exemplu, determină ce trebuie să facă designer-ul , alcătuiește front-end-ul și scrie copywriter-ului pentru a obține aspectul site-ului pentru client);
  • nu întotdeauna el însuși, dar poate gestiona timpul de lucru al membrilor echipei și bugetul;
  • monitorizează îndeplinirea sarcinilor atribuite atât pentru echipă în ansamblu, cât și pentru membrii ei individuali;
  • creează și actualizează documentația de proiect;
  • înregistrează progresul în trackere digitale (de exemplu, în Jira);
  • creează studii de cazuri cu privire la modul în care diferitele sarcini au fost rezolvate în practică, astfel încât alte echipe să poată învăța din această experiență;
  • centralizează solicitările clientului, formează din ele specificații tehnice cu termene limită și o listă exactă a ceea ce ar trebui să fie în produs și o transmite executorilor (programatori, designeri, copywriteri);
  • transferă informații despre progresul lucrării mai „sus” - astfel încât managerul și clientul însuși să știe cum merge procesul în echipă (ce este deja gata, dacă există dificultăți, în ce stadiu se află produsul și când este posibilă finalizarea ).

Cu alte cuvinte un manager de proiect este mai mult un „tehnician”. Lucrează cu o singură echipă și un singur proiect și se scufundă mai adânc în partea tehnică a procesului. El trebuie să cunoască caracteristicile produsului în curs de dezvoltare. Și din toate părțile - atât din punctul de vedere al business-ului (pentru care produsul trebuie să fie profitabil, scalabil), cât și din punctul de vedere al clientului (pentru care produsul trebuie să fie convenabil, clar și necesar). De asemenea, managerii de proiect ar trebui să cunoască, cel puțin în termeni generali, tehnologiile de dezvoltare – adică este de dorit ca ei să învețe limbaje de programare.

Să facem o paralelă.

Un maestru SCRUM este un psiholog școlar sau director. Funcționează cu mai multe clase simultan. Nu oferă cunoștințe în istorie sau matematică (adică nu este responsabil pentru partea tehnică), dar se asigură că elevii fac față la timp dezvoltării materialului.

Și managerul de proiect este profesorul unei clase separate. Este mai aprofundat în problemele sale, monitorizează notele elevilor individual și le influențează (cheamă părinții la școală), distribuie instrucțiuni în cadrul echipei.

Ce au în comun rolurile de SCRUM și Project manager?

Atât SCRUM cât și Project manager sunt asemănătoare prin:

  • asigură o conexiune verticală între management și restul echipei (și în echipe mici - între angajați și clienți);
  • sunt responsabili pentru menținerea și îmbunătățirea eficienței, pentru atingerea obiectivelor la timp;
  • identifică riscurile și problemele și ajută la eliminarea acestora;
  • nu sunt responsabili direct pentru succesul sau eșecul proiectului.

Pentru cine este potrivită această profesie?

Profesia de SCRUM manager este potrivită pentru cei care:

  • știu să lucreze în echipă: nu ezită să vorbească cu persoane necunoscute de diferite vârste și genuri și să găsească o abordare pentru fiecare în parte;
  • sunt empatici: pot observa, printre altele, starea psihologică a membrilor echipei (pentru a preveni burnout-ul și suprasolicitarea, dar și pentru a distribui mai corect cantitatea de muncă dacă angajatul are probleme personale);
  • au calități organizatorice: pot separa sarcinile individuale de o sarcină mare, le pot distribui angajaților potriviți și apoi pot monitoriza implementarea lor;
  • sunt capabili să combine un număr mare de sarcini și să monitorizeze implementarea acestora;
  • știu să transforme cantități mari de informații în ipoteze simple pentru a se încadra în întâlniri scurte și eficiente.

Agile și SCRUM vor fi utile nu doar celor care doresc să învețe o nouă profesie.

Aceste cunoștințe sunt utile și pentru toți cei care, într-un fel sau altul, organizează munca echipei:

  • dezvoltatori din orice industrii la niveluri middle și mai sus (deoarece pot coordona dezvoltatori subordonați aflați la un nivel inferior);
  • manageri de proiect care doresc să-și extindă gama de sarcini (și, prin urmare, să devină mai valoroși pentru angajator);
  • tech și team lideri.

Pe lângă specialiștii care lucrează în IT, metodele Agile și SCRUM vor fi utile și în alte industrii în care trebuie să organizezi munca unei echipe. Pot fi atât proiecte studențești, cât și o afacere din orice domeniu, în care munca poate fi împărțită în etape - de la agenții de PR până la construirea de case la cheie.

Unde să studiezi pentru a deveni SCRUM manager ?

Cel mai eficient mod de a învăța Agile și SCRUM este să urmezi cursuri specializate. Metodologia Agile a apărut în 2001. Fundamentele sale au rămas aceleași, dar metodele practice de aplicare s-au schimbat odată cu posibilitățile limbajelor de programare, abordările de IT- business și solicitările clienților. Prin urmare, doar citirea câtorva cărți nu este suficientă pentru a obține o ofertă bună și a deveni un specialist valoros.

Un curs agile actual și ușor de înțeles chiar și pentru începători poate fi găsit la Skillab. Participanții la curs vor primi atât o bază teoretică cât și practică, într-o formă de care angajatorii au nevoie astăzi și nu una care a fost folosită acum 3-5 ani. Astfel, poți deveni rapid un specialist IT căutat și poți începe să-ți cauți primul loc de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe