Cum amenajezi camera bebelușului

miercuri, 27 iulie 2022

Sosirea unui copil este un eveniment îndelung așteptat și atent planificat în majoritatea familiilor moderne, iar pregătirea camerei ar trebui să fie o activitate plăcută. Deși imaginile de pe Pinterest sau Instagram sunt o sursă utilă de inspirație, trebuie să ai grijă ca așteptările setate și organizarea casei să nu devină o activitate copleșitoare. Părinții se pot simți nesiguri sau nepregătiți în încercarea de a face camera perfectă atât pentru noul membru al familiei, cât și pentru ei.

Deși adorabili și incredibili de micuți, nou-născuții au nevoie de o mulțime de lucruri. Pe lângă hăinuțe, scutece și mobilier, sunt multe de avut în vedere atunci când decorezi și aranjezi o cameră pentru un bebeluș și vei avea nevoie să te asiguri că aceasta este drăguță, funcțională și bine organizată.

Ce este filosofia Montessori?

Dezvoltată la începutul secolului al XX-lea de dr. Maria Montessori, un medic și educator italian, metoda Montessori este un mod de gândire centrat pe educația și îngrijirea copilului. Filosofia Mariei Montessori încurajează creativitatea și independența la copiii foarte mici atât acasă, cât și mai târziu la grădiniță sau școală. Ea credea în importanța creării unui spațiu în care totul este la îndemâna unui copil, chiar și de la o vârstă foarte fragedă. Un dormitor Montessori ia în considerare nevoile senzoriale și abilitățile fizice ale copilului, încurajând independența, libertatea și respectul pentru dezvoltarea copilului.

Iată mai jos câteva sfaturi care te ajută să transformi dormitorul bebelușului tău într-un mediu de învățare sigur care să fie în același timp funcțional și practic.

Aranjarea funcțională a mobilierului

Când vine vorba de viața modernă, modul în care folosești spațiul pe care îl ai la dispoziție este la fel de important modul în care arată. Versatilitatea și adaptabilitatea sunt calități prețioase în orice apartament sau casă cu locatari și nevoi diferite. Ori de câte ori este posibil, alege să investești în piese convertibile, multifuncționale, cum ar fi pătuțuri care se transformă în paturi pentru copii mici sau scaune cu depozitare. Pentru a ajuta la crearea unei camere practice, funcționalitatea ar trebui să fie considerată o prioritate maximă în dormitorul bebelușului.

Deci ce elemente ar trebui să ai în vedere pentru un dormitor care respectă principiile Montessori? Nu trebuie să angajezi un designer de interior sau să fii tu însuți un expert. Trebuie doar să iei în considerare activitățile care vor avea loc cel mai des în această cameră și să amenajezi mobilierul în funcție de acestea. De fapt, simplitatea este cheia. Tot ce ai nevoie sunt câteva elemente de mobilier de bază pentru a crea un dormitor care să încurajeze explorarea independentă și creativitatea. Dacă ai un spațiu restrâns, nu ezita să folosești și colțurile camerei.

Pat tip Montesori pentru creativitate și imaginație

Spațiul optim și siguranța sunt aspecte importante atunci când amenajezi piesele esențiale de mobilier pentru un dormitor confortabil și convenabil. Una dintre aceste piese de mobilier centrale și una dintre cele mai folosite este pătuțul.

Paturile Montessori sunt paturi special gândite pentru a contribui activ la dezvoltarea copilului tău pe baza principiilor moderne pe care se bazează filosofia Montessori. Un pătuț în formă de casă va stimula imaginația celui mic și jocurile de rol. Pe viitor, pentru că este aproape de podea, acest tip de pat îi va facilita independența pentru că nu va avea nevoie de ajutorul adulților pentru a se da jos sau urca în pat în siguranță. Dormitul cât mai aproape de nivelul podelei este una dintre învățăturile esențiale din educația Montessori unde este descurajată folosirea pătuțului standard cu bare.

Patul tip căsuță include somiera cu sertare, cadrul pentru căsuță și un gărduleț ceea ce te ajută să optimizezi spațiul din camera celui mic. Atât loc de joacă, cât și loc de dormit și de depozitare, acest tip de pat te scapă de adăugarea de mobilier suplimentar în dormitor.

Și partea bună este că, pe măsură ce copilul crește, poți transforma patul, adaptându-l la noile nevoi. Eliminând gărdulețul și cadrul, patul tip căsuță devine unul normal și simplu. Iar pentru că materialele sunt de înaltă calitate, poți fi sigur că vei folosi acest pătuț pe termen lung, fără reparații sau investiții suplimentare. Această opțiune este preferată de mulți părinți pentru că paturile din lemn masiv Montessori fac față cu succes utilizărilor intense, fără a se pierde calitățile inițiale.

 Un dulap organizat și ordonat 

Nu pare să existe niciodată suficient spațiu de depozitare pentru toate nevoile unui bebeluș, iar dulapurile tradiționale care au doar o bară standard pentru agățarea hainelor nu sunt deloc eficiente în acest caz. Încearcă să fii creativ și să plasezi un raft mic în interiorul unui dulap, coșuri sau lăzi pentru scutece, accesorii suplimentare sau cărți și jucării. Dezvoltarea abilităților practice de viață este un principiu de bază al filosofiei Montessori. Așa că îți poți alege mobilierul ținând cont de viitor: crearea unui spațiu în care copilul tău va avea oportunitatea de a se îmbrăca singur. În sertarele care sunt ușor de deschis și închis cu mânuțele lui mici, așază câteva jucării. Dulapul folosit trebuie să fie ușor de accesat, iar îmbrăcămintea și accesoriile simplu organizate astfel încât cel mic să se poată descurca pe viitor fără ajutorul unui adult.

Artă și pereți decorați în stil Montessori pentru bebeluș

Fețele, în special cele familiare, sunt deosebit de atrăgătoare pentru bebelușii și copiii mici, ceea ce face din fotografiile de familie o opțiune excelentă pentru decorarea pereților. De asemenea, formele colorate și imaginile cu animale sunt incredibil de fascinante la nesfârșit. Realizează un colaj din imagini ținând cont de preferințele celui mic și fixează-le pe perete cu benzi adezive sau alte metode de prindere. Tot pentru decorarea pereților poți adăuga o oglindă. Cu o perie de păr sau pieptene aflat la îndemână, cel mic se va obișnuit să se ocupe de părul lui și va fi curios să testeze și alte activități de îngrijire personală.

Așadar, pe măsură ce bebelușul tău crește și se maturizează, lumea lui începe să se extindă dincolo de dormitor și ajunge să exploreze și alte părți ale casei. Mesele, de exemplu, de vor lua în bucătărie sau sufragerie. Joaca se va extinde în camera de zi și în curtea din spate în cazul în care stai la casă. Un principiu esențial al filosofiei Montessori este acela de a permite copilului să aleagă activitatea pe care vrea să o facă pentru a-și dezvolta abilitățile. În această etapă, dormitorul se va transforma într-un loc în care are loc o serie restrânsă de activități precum schimbarea hainelor sau dormit. Copiii se pot bucura în continuare de dormitorul lor și îl pot transforma în locul în care se refugiază pentru un scurt răgaz pentru lectură, explorare sau joacă.

img_20220713_130252_769

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe