Mircia Gutau: Creșele si grădinițele din Ramnicu Valcea NU se desființează! ISJ Valcea: NU scrie in nicio lege ca gradinitele trebuie separate de crese!

vineri, 10 iunie 2022

 

Comunicat de presă

Ca urmare a unei zvonistici lansată și întreținută susținut în ultimele zile privind situația creșelor și a grădinițelor din Râmnicu Vâlcea, din dorința de a lămuri cetățenii municipiului, fac următoarele precizări:

Prin OUG nr. 100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale s-au stabilit mai multe dispoziții în ceea ce privește creșele din România, printre altele vizându-se și faptul ca, începând din anul școlar 2022 – 2023, acestea să funcționeze în structuri deținute exclusiv și nu în comun, împreună cu grădinițele, ca în prezent. Avantajele unor astfel de măsuri sunt evidente, începând de la o mai bună derulare a procesului de îngrijire a antepreșcolarilor și terminând cu o gestiune mai eficientă a cheltuielilor de funcționare a creșelor. Mai mult decât atât, funcționând în regim separat, creșele din Râmnic (administrate de Primărie) vor putea asigura permanența pe timpul verii în același imobil în care funcționează și nu, ca până acum, alternativ, în diferite spații, în funcție de programările făcute de conducerea grădinițelor și a Inspectoratului Școlar.

În consecința acestor modificări legislative, prin HCL nr. 156/6 mai 2022 s-a înființat structura ”Creșa Râmnicu Vâlcea” în subordinea Consiliului Local, iar în aplicarea cadrului legal actual am propus ca activitatea de tip creșă – care se desfășoară în prezent în cadrul a 8 unități preșcolare din municipiu – să fie comasată, în mod exclusiv, în 3 unități, respectiv cele ce găzduiesc acum grădinițele Traian, nr. 6 Ostroveni și Ostroveni. Preșcolarii din cadrul acestor 3 unități vor fi relocați în grădinițele din același cartier din care au fost scoase grupele de creșă, astfel încât procesul educativ să nu aibă de suferit și toți copiii să beneficieze de condiții cât mai bune. Pentru o cât mai bună fundamentare a acestei măsuri, săptămâna viitoare – miercuri pentru zona Nord și joi pentru Ostroveni - am stabilit întâlniri cu personalul din grădinițe, dar și cu reprezentanți ai părinților, astfel încât să găsim cea mai bună soluție.

Această propunere – despre care nu am pretenția să consider că este una perfectă – a fost înaintată (prin intermediul a 3 adrese!) către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, în vederea obținerii unui punct de vedere din partea acestei instituții cu care, cred eu, astfel de modificări trebuie gestionate în parteneriat. Nici până la acest moment IȘJ nu a emis un punct de vedere (după cum nici nu a delegat, așa cum se impunea prin lege, un reprezentant în Consiliul de Administrație al structurii ”Creșa Râmnicu Vâlcea”). Sunt deschis la orice sugestie din partea Inspectoratului Școlar, dar nu pot să nu observ cum reprezentanți ai acestei instituții - cadrele didactice și conducerile grădinițelor vizate de propunerea Primăriei – crează, prin manipularea părinților preșcolarilor, sentimente de panică și de nemulțumire în rândul întregii comunități. Primăria municipiului trebuie să aplice legea și aștept soluții concrete, nu incitare și minciuni!

Ca să sintetizez: niciun copil – fie el preșcolar sau antepreșcolar – nu rămâne în afara sistemului de învățământ de stat din municipiu, nici o grădiniță nu se desființează, ci se reorganizează, modul în care se vor aplica aceste prevederi legale se va stabili prin discuții între toate părțile și cu implicarea tuturor instituțiilor responsabile, iar orice zvonistică lansată iresponsabil este de natură a împiedica derularea acestui proces impus de lege. Fac un apel la toate persoanele care se consideră vizate de aceste măsuri să nu ia în considerare zvonurile lansate cu precădere în mediul on-line, să se informeze din surse oficiale, dar și să participe activ la procesul de stabilire a celor mai bune decizii.

Mircia Gutău,

Primar

ISJ Valcea: NU scrie in nicio lege ca gradinitele trebuie separate de crese

Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Valcea sustine ca in metodologia OUG nr. 100/2021 nu scrie ca noile unitati de invatamant anteprescolar sa fie separate de gradinite. Conducerea ISJ Valcea se va opune categoric cedarii spatiilor unitatilor de invatamant preuniversitar pentru ca ar fi nedrept pentru copii. La ora actuala exista un deficit de 330 de locuri in gradinitele din municipiu. Adica nu exista spatii! Ce logica ar trebui sa aplice ISJ Valcea pentru a fi de acord sa cedeze spatiile existente?! Conducerea ISJ Valcea ii asigura pe ramniceni ca va participa la discutii, cu calm, cu argumente pertinente pe masa.

inspectorat scolar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe