Deputatul PSD Ștefan Ovidiu Popa, modificări importante în Parlament în favoarea chiriașilor ANL

vineri, 24 iunie 2022

 

Zilele trecute, deputatul PSD Ștefan Ovidiu Popa a făcut o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. „Legislaţia cu privire la facilităţile de vânzare şi închiriere de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe a locuinţelor destinate tinerilor a încercat de-a lungul timpului să acopere aspectele ce pot sta la baza metodelor de speculă, astfel încât accesul la aceste spaţii de locuit şi posibilitatea transformării din chiriaş în proprietar să fie un proces echitabil şi transparent.

Astfel, în prezent, după cumpărarea unei locuinţe din cadrul programului ANL proprietarul nu mai poate vinde locuinţa timp de 5 ani, interdicţia vânzării fiind înscrisă în cartea funciară. Acest aspect este acoperitor pentru situaţia de speculă doar în cazul în care proprietarul, la finalizarea perioadei de minimum 1 an de chirie decide să vândă proprietatea, creându-şi un avantaj financiar calculat la momentul închirierii locuinţei respective. Dar, în condiţiile în care chiriaşul locuieşte în locuinţa respectivă de o perioadă de minimum 6 ani, cumpărarea şi vânzarea ulterioară nu ar trebui condiţionată, aspectele ce ţin de speculă fiind improbabile.

Modificările propuse în actul normativ mai vizează şi stabilirea prelungirii contractului de închiriere pe perioade de câte 5 ani, în condiţiile în care, în prezent, de la data repartizării locuinţei, contractul iniţial se încheie pe o perioadă de 5 ani, urmând apoi prelungirea succesivă anuală. Prelungirea contractului de încheiere pe perioade de câte 5 ani vine în ajutorul chiriaşului, în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de 5 ani ajută în situaţia încheierii contractelor de utilităţi şi obţinerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislaţia în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”, se arată în expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe