Ce este un sistem de drenaj și cum funcționează?

marți, 28 iunie 2022

Infiltrațiile de apa pot cauza o mulțime de probleme, precum mucegaiul și igrasia, mai ales în cazul imobilelor cu demisol. De aceea, instalarea unui sistem compus din tuburi de drenaj poate proteja astfel de structuri subterane, în fața acțiunii apelor din solul perimetrului rezidențial. 

Sistemul de drenaj este recomandat mai ales în zone geografice descrise de condiții hidrogeologice complexe, acolo unde apa stagnează. O instalare corectă a acestuia poate contribui la prelungirea duratei de viață a fundației, prin eliminarea eficientă a apelor subterane. 

Chiar daca fundația casei dispune de propriul sistem de impermeabilizare, o montare improprie  (zone netratate cu mastic sau lipiri slab calitative) poate cauza distrugerea acesteia, din cauza infiltrațiilor de apă. Așadar, este necesar un sistem de drenaj. Află mai multe despre acesta: 

Ce este sistemul de drenaj? 

Sistemul despre care vorbim astăzi este compus dintr-o succesiune de țevi sau tuburi de drenaj, învelite în geotextil. Acest întreg ansamblu este îngropat la unghi și raportat la nivelul de contact al fundației imobilului. Așa cum spuneam și în introducere, rolul acestuia este de a gestiona în mod corect apele din jurul structurilor imobiliare, însă poate fi util și pe terenurile agricole. 

Odată instalat, sistemul de drenaj asigură eliberarea presiunii hidrostatice din sol, oferind astfel protecție hidroizolației de la nivelul fundației. În lipsa montării sale, hidroizolația nu ar putea rezista pentru foarte mult timp în fata acțiunii apei subterane, mai ales dacă este montată greșit.

Surplusul de apă din sol pe care îl preia și elimină un sistem de drenaj poate fi cauzat de nivelul ridicat al pânzei freatice, de topirea zăpezilor sau de ploile torențiale. Lipsa de soluții pentru gestionarea sa mai poate afecta și plantele sau alte culturi din curte. 

Totodată, cantitățile mai de detritusuri, produse în urma fragmentării solului din cauza depunerilor semnificative de apă, cauzează noroi și posibila inundare a întregului perimetru din jurul imobilului rezidențial.   

Cum funcționează sistemul de drenaj?

În cazul sistemelor de drenaj subterane, sunt săpate șanțuri sub nivelul de îngheț al apei, în care se introduc ulterior tuburile acoperite cu geotextil, înconjurat de un strat de pietriș. Acest strat este înconjurat de încă un alt geotextil, apoi acoperit cu sol.

Atunci când există o cantitate mare de apă în sol, ce ar putea cauza o posibilă saturație, se va produce presiune hidrostatică. În acest context, apa va pătrunde în orice cavitate prezentă în sol, așadar, în cazul unui sistem de drenaj montat, în interiorul acestuia. Acest lucru va fi posibil, doar dacă permeabilitatea acestui sistem va fi mai mare decât cea a fundației imobilului. 

Odată ce apa a trecut din sol prin geotextilul exterior, va fi stocată pentru o scurtă perioadă de timp în spațiile libere din stratul de pietriș. După această etapă, va trece și de cel de-al doilea geotextil, ajungând în tuburile de drenaj ale sistemului. Acestea fiind prevazute cu perforații, apa subterană va fi astfel colectată și eliminată ulterior, datorită poziționării în unghi a sistemului.   

Cum se alege cel mai bun sistem de drenaj?

Dacă încă te afli în faza de proiectare a casei, include în plan și modul în care va fi organizat sistemul de drenaj, sau cere sfatul unor specialiști, dacă acesta va fi montat în pământ ulterior. Ținând cont de proprietățile geologice ale solului în care va îngropat, cât și de specificul zonei în care se află imobilul, se vor putea face calculele corecte pentru un sistem eficient. 

Îți dorești să comanzi tuburi de drenaj și alte elemente ale sistemului care pot funcționa ca un ansamblu, astfel să asigure un proces eficient de colectare și eliminare a apei subterane? Informează-te online despre cele mai bune soluții avute la îndemână și cere sfaturile specialiștilor, pentru calculele necesare și montarea propriu-zisă a ansamblului. 

Având instalat în curte un astfel de sistem, fundația casei, solul din perimetrul respectiv, dar și vegetația vor fi protejate, iar surplusul de apă va putea fi eliminat corespunzător. Cantitatea colectată va putea fi ulterior utilizată într-un mod eficient, pentru a iriga alte spații din apropiere, sau pentru diverse activități din gospodărie pe care le ai în plan!

Cantitatea colectată va putea fi ulterior utilizată într-un mod eficient, pentru a iriga alte spații din apropiere, sau pentru diverse activități din gospodărie pe care le ai în plan!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe