Sute de elevi au participat la deschiderea primului târg de oferte educaţionale, organizat după pandemie

joi, 19 mai 2022

Sute de elevi şi profesori din Vâlcea au participat joi, la mall-ul din nordul municipiului reşedinţă, la deschiderea târgului de oferte educaţionale pentru admiterea în clasa a IX-a, primul astfel de eveniment organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) în format fizic după doi ani de pandemie cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină acum clasa a VIII-a să îşi aleagă şcoala potrivită pentru continuarea studiilor.

Reprezentanţii IŞJ au precizat că viitorii liceeni au la dispoziţie aproape 120 de clase de liceu şi învăţământ profesional, în profiluri cerute pe piaţa muncii din Vâlcea, printre noutăţile lansate anul acesta fiind două clase de profesională în sistem dual în specializarea confecţioneri textile – una înfiinţată la Liceul ‘Constantin Brâncoveanu’ din Horezu, cea mai mare unitate de învăţământ din judeţ (are peste 1.800 de elevi), iar cealaltă la Şcoala Generală din cartierul Colonie Nuci din Râmnicu Vâlcea, unde învaţă mulţi copii rromi şi care este pentru prima dată angrenată în pregătirea elevilor şi după clasa a VIII-a.

‘Pe parcursul celor două zile în care se va desfăşura acest târg, elevii au posibilitatea să vadă şi să se informeze în legătură cu oferta fiecărui liceu din judeţul Vâlcea. Comunitatea vâlceană trebuie să ştie că avem în judeţul nostru învăţământ de calitate şi că se face carte. După doi ani de pandemie trebuie să demonstrăm nu doar că învăţământul vâlcean a reuşit să ţină oarecum flacăra aprinsă, ci şi că ne-am modernizat, am progresat în aceşti doi ani şi că ne-am dotat şcolile la standardele actuale. Oferta pentru clasa a IX-a din acest an cuprinde un număr de 93 de clase de liceu, care acoperă aproape tot spectrul profilurilor educaţionale cerute de piaţa muncii în Vâlcea, şi 26 de clase de învăţământ profesional, inclusiv profesional dual. Aşadar, elevii au de unde să aleagă şi avem cu ce să ne lăudăm’, a spus inspectorul şcolar general Mihaela Andreianu.

Reprezentanţii şcolilor din Vâlcea au ales ca în prima zi a târgului să îşi prezinte ofertele pentru anul şcolar viitor în cele mai deosebite moduri. Unii au venit cu roboţi sau produse culinare, în timp ce alţii au preferat ca elevii lor cei mai buni să le fie ambasadori, totul pentru a le da posibilitatea viitorilor liceeni să afle pe îndelete despre specializările pe care le pot urma, numărul de locuri pe care le au la dispoziţie şi despre şansele pe care le au pentru a fi admişi la şcolile favorite.

În topul preferinţelor viitorilor absolvenţi de gimnaziu din Vâlcea rămân în continuare liceele teoretice, cele mai căutate fiind colegiile naţionale din municipiul reşedinţă. Nici celelalte şcoli de tradiţie din Vâlcea nu sunt omise, însă tot filiera teoretică este preferată, interes relativ constant în ultimii ani în Vâlcea în detrimentul învăţământului profesional.

‘Pentru anul şcolar 2022-2023 venim cu o ofertă bogată atât pe filiera teoretică, cât şi pentru învăţământul tehnic. Noutatea de anul acesta este clasa de învăţământ profesional dual de confecţioneri textile. Sperăm să fie atractivă şi să aducem la Horezu cât mai mulţi elevi dornici să înveţe o meserie, deşi în ultimii ani ne-am confruntat cu o oarecare reticenţă, mai mult din partea părinţilor decât a copiilor, pentru învăţământul profesional. Suntem însă optimişti mai ales că localităţile din care provin elevii noştri sunt destul de numeroase, iar această nouă specializare este în concordanţă cu specificul zonei în care ne aflăm’, a spus un reprezentat al Liceului ‘Constantin Brâncoveanu’ din Horezu.

Târgul ofertelor educaţionale pentru elevii de clasa a VIII-a din Vâlcea va continua şi vineri, între orele 10.00 – 19.00, reprezentanţii liceelor vâlcene putând fi găsiţi la standurile amenajate în interiorul mall-ului Shopping City Râmnicu Vâlcea.

Sursa: PRESSONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe